Tuesday, August 10, 2010

Trip Air Terjun Ogos 2010

Suka ria di Lata Carok, Janda Baik





Trip suka ria kali ini telah disertai seramai 10 org, antaranya:

1. Koroi (selaku pengarah)
2. Serabut (timbalan pengarah)
3. Pit (osmate koroi 1)
4. Shafiq-Q (osmate koroi 2)
5. Koko (Pelancong)
6. Pijot (Cik Chef)
7. Pda (Adun Margosa)
8. Sofia (Pelancong)
9. Safwan (Mat rempit)
10. Memey (Adun KTDI)

Trip ini telah berjaya berlansung sekitar 8 Ogos 2010 (AHAD) bersamaan dengan 26 Syaaban mengikut calendar Islam (bukan Muharam ye Serabut!).

8.00 pagi: Berkumpul di Bismillah utk sesi sarapan pagi.

9.00 pagi: Memulakan perjalanan ke Janda Baik. Pengangkutan ditaja oleh WSX dan WSE.

10.00 pagi: Tiba di Genting Sepah. Memulakan pencarian Lata Carok berpandukan juru arah Serabut. Melalui kawasan Elektrisolar dan perkampungan seperti Kg Ulu Sum Sum (Bukan Dim Sum). Pencarian menemui jalan buntu sehinggalah Encik Serabut bertanyakan arah Lata Carok kepada salah seorang penduduk kampung di situ (kondisi penduduk itu sgt mencurigakan sprti Mic tergantung di leher, menjinjing lighters dan dikelilingi barang-barang kitar semula). Dan sumber tersebut amat diragui. Akhirnye, tempat berjaya dijejaki setelah bertanya pada salah seorang empunye restoran di kg itu. (apa la serabut, tanye org 3 suku memang la salah jalan..hehe) Sewaktu tiba di suatu kawasan chalet, kedatangan kami disambut dengan seorang pakcik bergelar Pak Lang. Pak Lang menetapkan harga RM 30 per head utk bayaran ke Lata Caruk dan kata nye lagi harge bly dirunding. (‘’peh, 30 hengget baek aku g men air kat sunway lagoon!,’’detik hati kecil ku) Setelah berbincang, make nye harga minimum berjaya diperoleh (RM 15 per head).

11.30 pagi: Perjalanan dimulakan setelah sesi taklimat, peringatan, teguran dan nasihat oleh incik Guide (Pak Lang). Sepanjang perjalanan, trek kelihatan seperti jalan-jalan di kawasan taman. Terdapat rumah tinggalan yang pintu n tingkap nye terbuka sahaja (sudah mula merasekan anasir-anasir mistik). Setelah 15 minit, barulah melalui trek hutan bukit. Lebih kurang 20 minit perjalanan, kami tiba di Tingkat 5, Lata Carok. Kate Incik Guide lagi terdapat 7 Tingkat air terjun, tp tingkat 5 yang paling cantik air tejun nya.

12.00 tgh hr: Sesi pembakaran BBQ bermula setelah incik serabut melaungkan “OOOIH, SAPE NAK BAKAR AYAM NI OIHH….” (dengan intonasi tersendiri). Dan sesi memasak air dilaksanakan oleh Incik Koroi. Setelah selesai sesi makan-makan, aktiviti seterusnya ialah mandi sampai lebam, tiruk dan gelonsor. Bahan bukti adalah seperti berikut:





3.30 ptg: Setelah mengalami kekecutan yang amat sangat akibat air yang sejuk bak peti ais, baru lah kami mengatur langkah untuk pulang ke pangkal jalan. Sesi begambar sepanjang trekking. Antaranya melawati tempat bersejarah seperti:



4.30 ptg: Tiba di tempat parkir kereta dan sesi membersihkan diri di rumah Pak Lang.

5.00 ptg: Bergerak pulang ke Serdang. Singgah sebentar di Restoran Bubur (bukan Incik Bubur kepunyaan Yed ye) yang terletak berhadapan bangunan DBKL Kg Bharu (Bukan kanopi DBKL…hahaha). Terbaek Bubur ni, patut dikunjungi selalu.





7.30 magrib: Bergerak pulang ke Serdang.

8.30 mlm: Tiba di Serdang.


Sekian, terima kasih kepada semua yang menjayakan trip suka ria kali ini. Selamat berpuase!

17 comments:

pakcik said...

repot yg merangsangkan...eh, memberangsangkan...

pda said...

haha..bengong nye pakcik..

Anonymous said...

biler maser plak aku yang jadi pengarah trip ni....pda lerr...


-koroi-

pda said...

ceh, sumer trip bulan ogos adalah ko...aku tak telibat same sekali..

pakcik said...

ok gak tu ek? pengarah trip ikut bulan...bulan ni org ni, bulan esok org lain plak...

Anonymous said...

ikut bulan...kalo datang bulan camno???

-koroi-

pakcik said...

ko pegi kawen la roi...dah gatal nak kawen bunyinye tu...kihkihkih...

jo said...

peh..ada gadis kolej kah? makwe sape woi? hahaha....

Anonymous said...

Koroi : bkn ke ko pengerusi T-Reks ke sesi 2010/2011?.

pda said...

joe: skandal. ala-ala memey suhaiza gitu. yang penting bukan makwe koroi.hehe...

jo said...

wah...skendal siapakah? koroi ke?
keh..keh..keh...kawen la roi.. hidup berskendel ni tak selamat...

Anonymous said...

celako....takder skandal-skandal...aku masih ISLAM...hehehe

-koroi-

Khairul Affandi said...

Jo : shield!!!'

pjot said...

da kenapa pit yg tetibe nk shield ni???ko termkn cili ke pit?..hahaha

Khairul Affandi said...

Lenin bail berdiam diri Dari berkata aper2.. Berdiam diri x semestinyer kosong yg Lebih berkata2 x semestinya berisi.. Bak kata Pak lang

pda said...

ye pit, bukan men sokong lagih yerk..haha

"yang teguran tu sume nasihat, kalo tak tak tegur maksud nye tak syg tu, jgn salah kan mak bapak pulak nnt"

jo said...

sapo wei butu lucius ni? tak memasal je..sakit lak hati aku baca..