Wednesday, November 29, 2006

HARGHARGHARGHHHARGHHH!!!!!!!

hargharghargharghhh..korang kenal tak mamat yang pakai baju putih tu?yg belah kanan tu?harharharharharharahrahrharharhahr!!!!!!

Tuesday, November 28, 2006

Jom Bertubing



Tubing 4-8hb Disember 2006

Sapa yang dah grad lama dah,
Pas tu tak keje lagi,
Dah la tak keje lagi,
Sibuk lak berjalan2,
pastu tak pernah pegi Tubing,
Rasa2 elok la pegi,
Kurang2 ada gak pengalaman
Pegi Tubing...

Last bertubing dah ni,
lepas ni tak pegi dah sampai bila2,
inform la kat sesapa lagi,
meramaikan manusia...

Harga : RM 80
Tarikh : 4-8hb Disember 2006
Tempat : Sg. Nenggiri, Kelantan

Sunday, November 26, 2006

Jom naik feri...


Jom ramai2 naik feri...saja2 pekena angin laut...for pedestrian, yg dewasa RM1.20...kanak2 6 kupang...tp kl naik moto, kena bayaq 2 ringgit...keta plak, RM7.70...mahai 7 kupang dr jambatan...feri nie jalan smpi tgh mlm saja...bkn jalan la tp berlayar...hehe...awai2 pg nnt depa jalan balik...nie gambaq tiket feri utk keta punya...saja2 nak perangatkan cerita...hoho

utk makluman lanjut, sila klik link berikut....
http://www.penangport.com.my/english/facilities/ferry_cruise.htm

Saturday, November 25, 2006

saje na wat info

wat masa skrg, kejang pakai account lyd utk blogger ni

detail??

untuk pengetahuan korg..aku ni mmg slow sket bab mengarang n menaip nih...nk tulis ape ek??

19hb. pagi - area kol 9 gitu kitorg berambus dr ktdi...kalo tak kol8 lagi da pegi..
disebabkan LAST ACTION HERO tu bt keputusan nk ikot dalam kol 7:55pg, ktorg
pon dgn baik hatinye menunggu kejang atau cramp dlm bahase omputihnye...
tengahari - bas b'tolak dari titiwangsa kol 12:10..sblm pegi ade la 1 apek nih tanye aku "ow..lu
org nk b'camping kt genting sn??manyak sejuk wo...saya nak pegi main judi.."
br aku tau, hujung2 minggu bas mmg pnuh sb ramai yg nk g buang duit kat genting
sn..sesampainye kat genting..ktorg pon xtau nk benti kat mane sebab xnampak pon
bayang2 hotel seri malaysia..lalu bertanyalah pida n yed kat 1 auntie indon ni..
rupanya ade kt bhgian ats..kne naik tangga dulu br blh nampak hotel..ktorg lepak
dulu kat maple sambil tnggu mber pida..dlm 10 mnt gitu, dorang pon sampai..
sebenarnye time tu, mmg x nampak ranjer ke hape...lalu b'kata la ktorg sesame
ktorg "celah mane nak mule nih??"
bile ktorg tanye kat org2 hotel..dorg siap xtau lagi kewujudan gunung bunga buah..
bile tanya kat pakcik yg jual madu..die pon cakap "mmg ade gunung tu..pakcik tak
tahu sgt jalan..tapi kalau nak naik pon dah petang sgt ni.."jam waktu itu
menunjukkan pkl 2:30 ptg..dlm kol 2:45 kejang b'jaya jmpa 1nyonya yg tgh tanam
sayur..die cuma ckp nanti kitorg akn jmp mata air..die ckp gak dah ade beberapa org
naik pagi td...kitorg pon deal ; kalo kol6 still xnampak jalan,kte patah balik...
awal2 lagi ktorg dah di uji..ade 2 jalan, 2-2 nmpk cam trek..aku rs time kt cni la dah
t'silap pilih sb ktorg ikt tali air..m'ikut kate bro yg ktorg jmp kat ats 2, "manade lalu
tali air dek...." time ni mmg hutan gler..jalan 90 darjah,batu-bata, siap ade paip2
rumah org lagi..ade 1 part ni, mcm nak putus asa sb x nampak lngsung kesan tapak
kaki manusia..maybank ade la..(time ni bdk2 laki yg riki jln)..ktorg pon bt kputusan
utk trskan p'jalanan, meredah kawasan yg agak2 bleh lalu utk smpai ke jalan kuari..
(jalan bertar) ..jalan punya jalan punya jalan..mmg spjg p'jalanan berturap la..muat
utk satu kete lalu.kiri kanan semak..lalang pon dah tinggi dari org..sampai satu
tahap, bdk2 laki pon cam nak amek keputusan utk membelahkan diri..tapi sb blom
pukul 6 ktorg pon trs kan p'jalanan..tetiba ktorg t'dgr pebualan manusia..time tu
mmg syukur sgt2 jmp ngan 3bro nih..die ckp nak smpai puncak, makan 2-3 jam lagi
ni..tp ade la tmpt nk bt campsite...bila da melepasi 1 kawasan yg ktorg panggil
longkang b'mula la trek yg cam *&%$@#..spjg p'jalanan nk ke campsite ktorg xde la
ape2 peristiwa yg mistik..dlm pkl 7:30, mmg da x nampak jln, ktorg pon bt kputusan
lepak kt 1kaws lapang tapi xbape nak selesa la sebab ade akar pokok..malam tu time
makan ade sesi ice breaking ngan bdk2 itto..dorg ni mmg lawak2 nak mampus...kre
bleh layan r...malam tu gelak xingat punya..bgn pagi tu, jai (bdk itto) ckp die tido kne
kacau ngn benda putih..malam tu hujan, maintent kecik..kemah xpsg..behimpit gak..
siap ade yg tido duduk..
20hb pagi - pukul 7:45 gitu, budak2 kuittho nak shoot puncak..ingat nk ikot..tapi memandangkn
ktorg bakal melembapkan keadaan n todong plak tido..maka ktorg pompan2 ni pon
borak2 sambil cabut bulu idung pida+bulu ketiak yed (gamba akan di lampirkan)..
area kol 10 bila todong bangun n tgk kejang msh tido die pon ajk ktorg shoot puncak.
pucuk dicita ulam mendatang..tapi agak nyesal jgk lar sb mmg horror gler p'jalanan
menuju puncak.dr campsite ke bukit batu (pra puncak) amik masa 30-45 minit gak..
rupa-rupanya ni lak tmpt pak belang n famly melepak..ktorg siap amek2 gamba la..
kenceng la..main mercun la..yg tensen nye nk ke puncak ni, jalan die turun naik
turun naik...x sampai2...byk btl puncak tipu..ms nak sampai dah ni ade la 1 kawasan
lembah ni..todong yg jln dpn skali nampak tapak maybank..pastu die pegi padam..
konon xnk bagi ktorg tgk sebab kang lemah semangat plak..padahal jalan dah la
rapat2..sah2 la nampak..aku dok blakng skali..mmg xde rezeki la nk tgk..tp ikut cite
pida ade la bsr tapak tgn die..siap ngan kuku lg..pastu ade tapak anak2 die area2 tu..
kayu2 yang ade kat kawasan tu sume cam dah kena carik2..time ni gak lar aku dpt
bezakan bau busuk todong n bau busuk binatang..heh..kira kat atas tu ktorg siap jmp
tapak bunian n kawasan ular..mmg byk lubang dia..Alhamdullillah perjalanan pegi
balik sume selamat..naik cuti ni bdk2 kuittho ajk ke GBH(g.bsr hantu)..dorg dah naik
dah..kre jd guide ktorg la..jom??

P/s gambar aku tak dpt siarkan skali la...tiap kali nak upload je, pc hang..kang aku try lg..

Friday, November 24, 2006

bunga buah/ fruit flower

sorry la sb lambat up story...
here come the ????

yg sbenarnye bende nih dah lame di plan..tp sb xde mase+busy+final+xde duit=ter'postponed' la ia ...memula cadang nak gerak 18hb ptg...treking malam,tapi cam rushing sgt ditambah dgn cdgn GM,ktorg pon plan lar gerak 19 pagi..
pada awalnye...bunga buah ni mmg mendapat tentangan hebat dr pihak2 org tua spt kejang kicap n housemate, kak raha dsb..dorg risau memandangkan cuaca yg x menentu..tapi sb ktorg tegar+sangap benda ni pon diteruskan w'pun time tu GM n Jawe dah cancel nk bwk ktorg sb dorg kepenatan sb br trn dr irau-brincang..
utk pengetahuan sume,ktorg da janji da ngan mber2 PIDA dr kuittho..2 yang cam berat je kalo cancel..bila todong tanye nak redah ke x? ktorg pon terus la jwp XDE HAL..time tu pk nak pegi je...so, malam tuh ktorg siap koyak kain langsir nk bt marking..<-punye la tegar..yang tinggal utk pegi cume aku, pida, yed, todong...bersama2 dgn bdk2 kuittho.. entah mcm mane pagi tu..beberapa minit sblm pegi..kejang pon b'ubah pikiran utk ikot dek kerana risaukan kitorg lebih dari exam die isnin tu..serta menggelar dirinya "LAST ACTION HERO" ceh... jd yg pegi 6org lar +kejang n k.lyd.. xde ape sgt b'laku spjg p'jalanan ktorg..cume yg best nye...ktorg lalu kat jalan yg org lain tak lalu..kire mcm bkak trek sendiri lar..hehe...lgpon, bdk2 kuittho cm blh tahan gak ilmu hutan org..tp siyes ckp..ni lar gng yg plg aku rs xsdap ati aku pnah g...(stakat ni la)..bau binatang kuat..ikt trek yg cm xpnah org lalu..bila terserempak ngn sekumpulan bro ni, br la rs lega...ingat cm ktorg akn jalan xsudah..jmp tapak kaki maybank n anak2(pida todong n yed yg nampak)..tp bunga buah mmg menguji kesabaran gak la...dgn trek yg turun naik..p'jalanan nk tibe campsite je mkn 5jam gak..tu pon bkn yg btl2 campsite..huu..nk pegi lagi??rs xsanggup pon ade gak..pagi tu area kol 930 ktorg shoot puncak..puas hati lar bila da sampai ats..p'jalanan tu lar yg ktorg jmp mcm2...turun dari puncak,ktorg trs berkemas utk balik..

Tuesday, November 21, 2006

Moh Ledang!!!

Ehem..yo...

Memandangkan cuti Krismas jatuh pade hari senin, Jijah telah mengemukakan satu cadangan yang bernas pada aku,iaitu :

Nama Aktiviti : Mengisi Cuti Krismas di Puncak Ledang Bersama Kawan-Kawan Yang Nak Ikut Sekali 2006. ( MENGCUKRISDIPULEBKAYANIS `06 ) :)

Tarikh : Cuti Krismas (exact tarikh x tau lg,nnt Jijah explain)

Cadangan Berapa Lama Nak Pi : 3 hari 2 malam

Cadangan Gi Naik Ape : Cadangannye gi Naik Kete

Cadangan Brape Org Nak Pi : Ikut la...

Confirm Dah Ke XTVT ni? : Baru di peringkat cadangan...pepehal tunggu Mesyuarat Agung MENGCUKRISDIPULEBKAYANIS `06 diadakan..

Segala informasi akan diuploadkan di sini, selain dari perkembangan mengikut cakap mulut ke mulut..whoaaa,mulut ke mulut tu..hehehe..

Wednesday, November 15, 2006

Tarikan baru di Sungai Sedim, Kedah...


Nie gambar tiket masuk ke The Top Tree Walk Sungai Sedim, Kedah...harga RM10 utk dewasa manakala RM6 utk yg kanak-kanak...mahai tue!!...tp memandangkan x penah naik...berbaloi jg la rasanya...bukak setiap hari kecuali hari2 yg x logik utk dibukak...di antaranya bila keadaan cuaca melampau ekstrem (i.e salji, guruh petir sabung menyabung sbb binaan dia smuanya besi), keadaan di mana smua org balik beraya termasuk tukang jaga tiket skali, dan lain-lain lagi...kl naik atas tue xleh ramai2...kat situ tulis 30 org maksimum pada satu masa...tp x tau la depa tue betui2 ikut ka dak...yg pi masa tue, aku,sedi,senja,anak murid senja...sedi dgn senja dah kira mcm 4 org...so smuanya 6 org kami...hehehe...hai, jgn marah haaa !!!(ikut dialog bujang lapok)...org pun xda sgt sbb ari isnin...huhuhu...syoknya bila jd org x berkerjaya...makan angin saja kerjanya...hohoho...

Utk keterangan lanjut, sila klik pautan di bawah ini:

http://www.kedah.gov.my/buletinwda/isi.asp?id=367

http://www.kedah.gov.my/tourism/asp/
index.asp?id=2&idsub=37&idsub2=137


p/s - skalii gambaq aku daa...zaman serabai2 dlu...la nie pun sama jg...hehe..

Thursday, November 09, 2006

Gua Kembali Berdarah!!

Hai, macam2..luke eksiden moto aritu dah elok, dtg lg luke baru. Mmm,sib baik luka kali ni tak teruk,stakat kene 2 jait je..

Critenye gini. Tadi gua tengah potong besi utk dibuat frame signboard. Gua potong besi tuh guna mesen grinder. Tgh syok2 potong, gua rasa grinder tu bergegar kuat, pastu gua rasa sendi ibu jari gua cam kene hentak something. Gua matikan mesen tuh, skali tengok, tu diaaaaaa, mata grinder tu sudah pecah laa...n serpihan mate grinder tu kene kat tgn gua. Die punye darah baikkkkkk nye klua x brenti. Trus gua tekap tempat luke tu kat slua jeans gua. Abis la suar jeans nih tak ilang kesan darah, dah la suar favourite..

Pastu trus abg gua gelabah (die ade kat seblah masa gua kene tu). "Oi, jom gi klinik, jait."..hah? jait?alahmak, dah macam kain la plak gua nih, manjang kene jait je, leceh tul. Tp abg gua paksa jgk jait, jait je la. Sampai spital gua pn dijait (sib baik la tak kene jait gune mesen jait,heheh..) dan gua melihat proses jahitan tu SECARA LIVE!!! Gua boleh siap borak2 ngn doktor tu..

Pastu gua teringat nk gi claim insuran kat maybank. Gua pn pegi la, pastu org bank tu soh gi klinik balik,mtk cop doktor. Gua pn pegi la..pastu kat klinik dr tu ckp die akan isi borang tu n cop skali. Skali die ckp "Bende nih kene bayar,awk tau kan?" Eh,kene bayar? isik borang nk cop pn kene bayar? Gua tanya dr tu,brape? "RM30". Uih,mahal gile,cop je pun..kalu camni gua niaga cop je la,senang. Gua kire2 balik, kos perubatan tadi RM34, kos cop RM30, total RM64. Insuran ni gua bleh claim RM100 je. Maknenye gua dpt RM36 je la? Hek elehhhh...lepas duit minyak je,baik takyah.....Kengkadang mende2 camni rasa cam tak berbaloi je,penat wat proses mcm2 nak claim,pastu dpt ciput je...hmmm,ntah la.

Ok, gamba luke dan grinder yg telah mencederakan gua gua tak sempat ambik lagi. Nnt gua upload gamba tu. Chiow..

Thursday, November 02, 2006

Limited Items


Heheh, sebagai menyahut seruan kerajaan untuk melahirkan Usahawan Siswazah, gua dengan ini telah mengambil langkah pertama untuk menjual barangan yg gua hasilkan sendiri. Org kata `a long journey begin with a single step', ye tak? So, kat sini gua memperkenalkan my first item, logo Canterbury.

Ok, gua cite skit psl material item ni. Benda ni dibuat dengan menggunakan sticker (logo) dan hard plastick (thicknes approximately 5mm) untuk bahagian `base' dia. Dengan menggunakan warna rasmi Canterbury iaitu hitam dan merah, item ni memang nampak menyerlah. Sebagai cadangan, item ni boleh dilekatkan kat mana2, pintu bilik ke, locker ke, atau kat mana2 yang korang rasa perlu; untuk menyerlahkan lagi penampilan persekitaran anda. Bagi penggemar barangan2 rugby, item ni memang menarik pandangan (korang sure akan dicemburui dek pengggemar2 item rugby kalu korang memiliki item nih).

So, pasal harga plak, gua letak harga special, harga pengenalan iaitu RM 30 (tak termasuk belanja pos). Memandangkan item ni ade satu je, so you better hurry up!! Limited item, u're the only one who will have this item. First come first serve. For further enquiries, contact gua at 012-6229533 (bleh bincang panjang skit ek?)

Long term planning gua, gua nak wat website yg menjual LIMITED ITEMS yang pelik2 and HAND MADE. Maybe akan ade new items setiap minggu or setiap bulan. Doakan gua berjaya ok?

p/s : Gua sekarang menjalankan Perniagaan Pengiklanan (Advertising). Name company gua Orca Advertising, no pendaftaran NS0012482-D. Gua memiliki expertise dalam menghasilkan BANNER (jenis PVC), BUNTING, LIGHT BOX (mcm papan tanda Maulana,ade lampu kat dalam), LARGE FORMAT PRINTING dan INDOOR/OUTDOOR SIGNAGE. Kalu ade yg berminat dan perlu pertanyaan, bleh kontek gua,012-6229533. (wei, zaman skrg mane de wat banner pakai kain,cat pakai tgn lg dah..gua tgk program kolej sume pakai banner kain..tak lawa aa)

Wednesday, November 01, 2006

Gua eksiden beb!!!



Assalamualaikum...

pergh,lame gile x posting. Blog ni pun cam idup x idup je. Emm,msg2 tgh sibuk kot,nk exam,keje,x reti nk msk blog,password blogger ilang,mcm2 la...xpe la, gua refresh kn balik blog ni.

Tp pepehal pn, blom terlambat rasenye nk ucap Selamat Hari Raya kepada semua warga Kolej Tun Dr. Ismail dan alumni-alumni amnya, dan kepada warga Third Reccers khususnya. Kalu gua ade TERbuat silap,TERkutuk,TERmaki,TER`buat derkk',TERhina,TERbelagak dan sebagainya kat korang, harap2 korang maafkan la...tak baik dendam2 ni,dosa...harap2 sempena bulan raye ni, hubungan yg renggang dpt dirapatkan smule...

Emm, ni gua nk cite satu mende nih..aritu mase 2 hari lagi nak raya, gua telah terlibat dengan satu kemalangan ngeri!!! Akibat kemalangan tuh, sorang mamat cina telah meninggal di tempat kejadian, dan kematiannya DISEBABKAN OLEH GUA!!! tu la, sape soh die masuk jalan gua?

Okeh, gua citer satu2..camni citenye.. pagi tu, Sabtu 21/10/2006, gua dalam perjalanan pulang dari wat delivery santan (abg gua meniaga santan). Perjalanan gua adalah dari arah Seremban menghala ke Tampin. Tiba kat satu area kilang getah yg diberi nama Kota Trading, gua nampak sebuah motor dari arah Tampin menghala ke Seremban (lane sebelah) dipandu dengan penuh rilek. Pastu, dengan x semena2, gua nampak ada sebijik moto plak dtg dr arah yg sama ngn moto tadi, dipandu dgn laju. Dalam hati gua masa tu, "Laju gile moto nih". Pastu dengan tak memasal moto yg laju tadi merapati dan bergesel dgn moto yg dipandu dengan rilek td. Pastu gua nampak moto laju tadi sudah goyang. Dalam hati gua lagi, "Ahh,kacau, sampai jugak motor ni kat aku kang..". Mmg betul pun, in a split second, gua nampak mamat moto laju td sudah melambung dari moto die, dan moto die dah terlajak ke depan. In a split second jugak, tiba-tiba mamat td sampai kat depan gua. Aduhhh,atas jalan gua jugak die masuk. Gua tak sempat nak brek,elak ke hape bale sume, trus hantam dia. Time tu yg gua igt, gua nampak kepala die kat depan gua. Then, TEBABOOOOOOOO...

Sedar2 je, gua dah ade kat tepi jalan (still atas jln lg,tp kt belah2 tepi). Time tu yg gua nampak, jejari rim gua dah terjulur, pastu tgk lampu plak,hancur!! Damn,teruk nih!! Gua dpt rasa dagu gua pedih, tetiba nampak darah menitik2, banyak plak tu. Gua tekup dagu gua, pastu tgk darah bertakung kang tangan. Waaaa, kacau nih!!! Dengan bersusah payah, gua berjalan pi kat tepi jalan. Gua nye pandangan dah gelap2 dah,kpale rase sejuk je. Time tu jugak,gua tipon gua nye abg, soh die dtg tempat kejadian. Sib baik ingat nombor tipon die.

Dah tipon tu, gua nk jalan pi tgk mamat yg gua langgar td,tp tiada daya, gua pening time tuh..dpt tgk dr jauh je. Mamat yg gua langgar tu dah terbaring,senyap je. Mamat yg lg sorg tu (yg bwk moto rilek tu) tgh pangku mamat yg gua langgar ni (diorang member rupenye). Die dah meraung2 dah. Rupe2nye mamat yg gua langgar tuh dah mati.

Pastu ambulan sampai, dan gua pun diangkut ke hospital tampin. Pastu dah xde cite menarik dah. 2 3 ari pastu, gua dengar cite budak yg gua langgar tu teruk gak kene. Tengkuk die patah, ter`pleot'.. agaknye gua hentam tengkok die kot. Terus padam kat situ je.

Emm,tp pepehal pun gua bersyukur sbb gua masih bernyawa. Cuma tgn bengkak,dagu dan kening berjait je. Mmm,moralnya,bwk moto leklok. Ni gua bg gamba skit.