Sunday, May 04, 2008

Air Terjun Pisang


Alhamdulillah, 4hb Mei 2008, trip ke Air Terjun Pisang telah berjaya pergi dan pulang dengan selamatnya. Seramai 17 org telah menjayakan aktiviti ini iaitu Kejang, Bubo, Yed, Pakcik, Cepit, Rekek, Jo, Koroi, Koko, Babas, Obeng, Tunggong, Raha, Karam, Serabut, Pida dan Sarip.

Mula bertolak sepatutnya dalam pkl 9 pg. Tapi sebab serabut, koko dan babas lambat, keluar kolej kul 9.17 pg. Serabut kata Babas lambat, Babas kata serabut lambat. Terus gi sarapan kat Bismilah dan keluar dari Serdang dalam pkl 10.30 pg.

Ktorng singgah jap kat KFC wat bungkus makan tengahari. Lama gila tunggu, tak tau apehal ntah. Pakcik dikatakan cikgu bwk kuar bebudak skolah. Pastu dapat sos cili tiga paket jer... Hape ntah yang jadik aku pun taktau. Kitaorg pun terus da shoot ke ATP pas tu.

Di sebabkan semua org pun tak pernah pegi ATP ni ikut highway Karak yang dikatakan 15 minit jer trekking, maka dengan itu eksplorasi mencari jalan masuk pun bermula.

Memula keta aku lead, ikut website yang direfer, pas sg gombak akan ada simpang ke kiri masuk. Kitaorg pun ikut la kpla aku. Smpi-smpi, koroi dengan kembaranyer gi la riki tempat. Dia criter jumpa mamat Bob Marley ape ntah yang mengkompemkan lokasi ATP tersebut. namu setelah kami masuk beramai-ramai, jumpa penduduk setempat, di ckp :

"memang boleh pegi air terjun tu, tapi kene redah bukit ni dulu la. Kalau nak senang, pusing ikut terowong tu balik pas tu ada jalan mudah nak gi."

maka dengan itu kami pun ikut la. pusing balik ke terowong tu. buat u-turn. Lepas jer wat u-turn, kpla da jem. mananyer gi balik ke sebelah sana ni. Ni da masuk lane highway nak ke KL. Maka dengan semua org turun lalu meriki ikut style masing-masing, takdak pun air terjun. Koroi kembali ke pakcik yang bagi informasi tadi nak dapatkan penjelasan.

Ok, setel, dia suruh u-turn balik, carik pokok kelapa sawit, berenti tepi jalan pas tu trekking. Dengan jayanya, kami u-turn. Pakcik nasib bek tak langgar blakang keta aku masa nak u-turn tu. Kejang lak apahal ntah rapat ke lane kiri. Walaupun begitu, semua selamat u-turn.

Perjalanan seterusnya, setiap pokok sawit jumpa kami berenti. Mula berenti pertama jumpa ngan Orang Asli, dia cakap:

Mana ada Air Terjun Pisang, Lata Kematu ada la. Kalau nak pegi, berenti kat tepi jalan sebelum simpang kiri. Kalau dah lalu simpang kiri tu dah terlajak. Stop seterusnya Pakcik ngan serabut gi riki. Tempat pertama gagal. Next stop baru betul. Ni tempatnyer yang nak kene berenti:

Macam ni kitaorg park kereta.

Berenti kat kilometer 28.7

Ni rupa entrance ke tempat trekking dia.

Masuk ikut entrance macam kat atas tu. Trekking dalam masa 15 minit dan sampaila kitaorg ke Air Terjun Pisang.

Sampai ke lokasi dalam kul 1.30 tghari. Air terjun ni bagi aku ok la, tak la dalam sangat dan sesuai untuk mereka yang tak reti nak berenang. Yang best sebab bleh duduk blakang air terjun tersebut. Ikut kata Pakcik macam berteduh dari hujan lebat. Air dia kalau dok bawak tak rasa macam mengurut, tapi rasa macam kene hempuk ngan buku teks sekolah. Air jernih, pencemaran ada, tapi kurang dan tak ramai orang yang datang. Camp site ada kat belah atas, tapi macam lebih sesuai untuk balik hari. Mandi, bergembira, main air, makan kfc, mandi, bergembira, makan lagi serta bergembira lagi.

Dalam kul 4.00 ptg mula balik. Singgah Maulana Desa untuk minum dan lepas tu semua balik.

Misi Tercapai!

Arahan Mudah untuk ke Air Terjun Pisang Ikut Highway Karak.

1. Dari Gombak, masuk Highway Karak. Tol RM5.00
2. Selepas nampak sign board kecik tulis Sg. Gombak, Bawak slow-slow.
3. Berhenti di km 28.7. Park kat tepi tu dan masuk ke jalan trek.
4. Jalan terus jer.
5. Simpang ke kiri.
6. Sampai kat area campsite. Kat sini dah boleh dengar bunyi air.
7. Carik jer, dah sampai da pun.

Air Terjun Pisang : ***1/2 dari *****

28 comments:

pda said...

hahaha...TIGA...!!tiga bintang rating dari aku yg tak reti berenang...

pasni kita pangkah air tejun lain plak...

jo said...

nganganga....
kakak kfc tu yg kerek....
masyuk jgk..tp kompius la time nk benti tu...pastu plek sgt sb kt tgh2 highway...
pape pon best la...

pakcik said...

layannnnn....
aku nih bukan nye jenih hantu sgt dgn air,bukannye suke sgt mandi lame2....

tp air tojun nih, most of the time aku dok kat dalam air. satu2nye air tojun yg aku jumpe stakat ni yg tak dalam, sesuai utk aku yg x reti brenang nih...

yg paling best, bleh lepak kat blakang air tojun. kire lebih kurang cam bebudak kecik nyorok blakang langsir la...layannnn...

aku rase air tojun nih baru bebetul kite leh panggil `mandi air terjun' sbb kite leh mandi kat tempat bebetul air terjun jatuh, kire cam mandi shower la (shower plg besar dlm dunia)...tp die punye sakit badan kene air, umangggg aihh..sape yg x ikut tuh, kalu nak rase camne sakit die, cube pi library,pastu diri celah2 rak buku tuh,pastuh mintak tolong member tolak rak tu jatuh atas korang...rase sakit kene timpa ngan buku2 tu,haaa,camtu la rase dok kat bwh air tojun tu..heheh..calohhh!!!

buboQ said...

hehe..layann2...ada harapan pi lg nie..he tp try ikut jalan lma plak..nnt rasa selamat la skit nk parking keta..nie xdak la masa otw nk keluar tu, tuan2 keta dh xsenang ddk..dok pikiaq apa la jd ngan keta dia..hehe dh kena tarik ka, kena pecah ka...

rekek said...

huhhu...best siot..

pakcik da jd cam sumpah-sumpah da kat atas batang tumbang yg da sama besar ngan dia...

tp,ayat atas tu bkn rambo yg best tp, tmpt tu...

fuhhh...mmg best...
sambil layan kepak ayam kfc...
wahhhh....

pakcik said...

pasnih igt kalu gi kemping situ pon ok gak..leh wat bbq kambing...hehe..

bor, ko x bawak kete ko,x tau camne prasaan berdebar2 keluar dr entrance tuh...hulur kpale je,tgk kete ade ke x...hahaha...

buboQ said...

yala..he lupa dh psai kmbng pakcik..hehe last2 dia jd sumpah2 plak kt batang pokok..huhu...aku xkisah pun masa nk keluaq tue..bkn keta aku pun..keta kejang...ilang ka apa ka peduli apa aku...hehehe...sori jang, gurau2 kasor ja skit..huhu

Karam said...

Macam tu nak buat bbq kambing... Sampai-sampai semua mandi bagai nak rak... kalau wat bbq gak, mau maghrib baru makan. Keta tu Alhamdulillah selamat... Risau kene pecah jer cermin keta tu... Takpun lori mana tibai dari blakang.

Apizolla said...

So, ku menunggu trip seterusnye~~

Serabut said...

gila ar...aku dah ada account...haha..

buboQ said...

hehe welcome mat welcome..

jo said...

aku nk tanda blogger tuh..
sila la tlg...
x mo pkai emel lain...tp aku da t'lupe psswrd lame la...karam....karam.....karam....

pda said...

hahaha...en sodiqin..tak perlu la berkelakuan naif..

kalo treking lalu trowong ngan cross sungai musti trase lagi bes kan..

namun, cobaan brani mati meletakkan kenderaan di tepi highway itu sangat merbahyakan kesihatan...huhuhu

pakcik said...

aku dah soh yed jaga kete aritu,die xnak pulak...kalu jadi la ape2 kat kete aritu,mmg aku claim kat die je..

pakcik said...

suke btol aku kat gamba sign 28.7 tu..angle cun,kaler cun,ROT ade,msg sampai,ade makne...huii,sape la amik gamba tu?hehe..

buboQ said...

wahh2 pakcik...apahal lu nk claim kt yed plak..dah tentu2 nnt dia claim kt aku blik..huhu

pakcik said...

huiii,defend siot...marah aku ngusik yed...heheheh...

apesal die nak claim kat ko blk?ko bkn ade tanggungjawab yg penuh pn kat die..hahahaha...

buboQ said...

err blum lg ek..huhuhu

Karam said...

Wah... nak defend yed konon-konon caring la... ko tetap sosial bor...

Serabut said...

eh,kat sini bubo pun menjadi bahan...?bahan yang berjaya nih...tahniah bubo..keep up ur good work..hehe

buboQ said...

ok fine...ada lori ada bas...

Obeng said...

wah..wah...korang seronok nampak ...
Ada berani kite buat misi mencari air terjun la satu malaysia. Then bukukan barulah masyuk ...he..he..he..
Ada bran ?

pda said...

wah incik obeng..welcome..welcome..
pastu buku tu kiter submit kat world book of records..hehehe

incik saya mau gamba sewaktu di air tejun pisang dahulu kala...

rekek said...

mr.obeng..

sy pun mau gmbar jugak...

kerana kamu adlh cameraman yg berjaya...

bkn spt joe..

hakhak..joe...jgn mara...

pakcik said...

halooo pemilik2 kamera...mane gamba?up la...kalu xmo up,email je kat aku,aku kasik up kan...emel aku : saturday22nd@gmail.com

buboQ said...

He welcome mr obeng, welcome..he impian nk pangkah air terjun 1 malaya tu mmg dh lama plan nk wat..cuma br skrg br nmpk nk mula bergerak..he aku cadangkan utk starting maybe admin bleh bukak 1 website utk kita upload smua gambar yg kita tangkap..pkai fotopages ka..at least snng nk tgk gambar byk2..tp apa2 pun, it's up to admin la..setuju ka dak..kitaorg follow jer..huhu

Lydia said...

pangkah air terjon pon ok gak...

Sabby said...

yuhhuu..salam n hai..

thanks sebab sangat detail bgtau jalan nk ke sana dgn pantas tanpa kena lalu segala denai2 n tunnel2..:)

kitaorg gamble ber4 n sume pompuan pegi siang tadik mengikut arahan yg tertulis..n KAMI BERJAYA!!!

cumanye...:

1) tandan KM28.7 tu dah xde...
2) tempat yg leh park kete tepi jalan tu dorg tutup dah ngan divider jalan..so..kitaorg park kat depan sedikit...satu2nye kereta kat situ n siyes tawakkal supaya kete x kena pecah or tow..hahhaha

anyway....mmg siyes cantek!!!
n dah rasa dah shower best n rasa kena hentak ngan buku teks tu..heheheh...

macih again!