Monday, January 19, 2009

New Year di Lata Hammer

Hai…nama saya jo..
Masa nak sambut New Year 2009 itu hari, aku serta beberapa org t-recs yang lain (pda, raha, pijot, pit, koroi, babas, nazri member babas, azim suami raha, member azim, ajmal dan jugak rekek) berjaya memangkah satu lagi air terjun yang ade kat bumi messia ni…Nama beliau ‘Lata Hammers’..mmg cun dan mengancam la tempat ni…Tapi disebabkan dah 3 tahun berlalu pergi, raha yang lemah ingatan dah tak berapa nak cam jalan sebab, da la jalan ke bentong tu punya la xde pencahayaan, signboard Perting Valley pulak kecik. Die pon menuduh aku penah ke sini sebelum ini..Bila masa pulak aku pegi sini??layan tilam di rumah lebih enak. Aku hanya pernah ternampak je kawasan ni. Tu pun zaman gi field trip anjuran fakulti 2 tahun lalu..

Pada awalnye kami agak sirap juga pada raha dek kerana cadangan beliau, keta pda, ajmal serta keta beliau sendiri terpaksa dijadikan 4WD dan dicalari pokok paku pakis yang tumbuh melata. Dinasihatkan pada masa akan datang, kite trekking saja bg mengelakkan sebarang kecelaan kpd kereta. Xpon kite tunggu je Storm kaler hitam berkilat datang angkut. X gitu karam??

Sesampainya ktorg di pintu pagar masuk ke trek hutan, barang2 dipacking, dikemas2 dsb dan perjalanan mencari pintu masuk rimba dimulakan. Aku tidak membawa sebarang beg dek kerana di offer oleh nazri (member babas) untuk dibawanya beg aku bersama ewah...(eleh…saje je menggunakan beg sebagai medium untuk mengorat aku..aku buat selambe je kali ni..). Setelah kami sukses menyeberangi air yang deras untuk ke entrance, raha skali lagi membuat kami angry apabila pokok yang besar sebagai tanda masuk ke campsite tak dijumpai. Sekitar 2 jam jugak kami berpatah dan berbalik, akhirnya setelah agak kecewa dan berputus asa, kami membuat keputusan untuk melepak saja di pintu rimba (kawasan lepas seberang sungai). Maka rugilah org2 yang xpernah tgk pit (bukan nama sebenar) trekking dalam keadaan yang cukup sayu dan pilu sehingga menyentuh naluri kegadisanku. Maafkan aku pit…

Seawal 8 pagi camtu, kami pon gegas apabila raha menelefon membernya untuk bertanyakan trek. Setelah pasti dengan arahan, perjalanan kami diteruskan dan kali ini kami berjaya menemukan pokok besar yang di war-war kan awal pagi itu. Rupenya sampai hujung jalan da…Lalu koroi pon mengeluarkan statement “raha masih kecik masa tu, sebab tu die cakap pokok ni besar…” Pokok tu xde la besar mane pon. Diameternya ala2 perut koroi adja.. Kami disajikan dengan pemandangan yang cukup menangkap…cukup menarik…Thanks to Raha sebab cadangkan Lata Hammers sebagai trip santai kali ini..Setelah berbeku ayam, udang, sosej dan kambing, kami pon pulang…

Nota kaki berbulu: Trip ini juga adalah trip reunion bebudak maahad muar produk xberjaya (babas, nazri, azim dan member azim).


posted by joe

24 comments:

pda said...

alangkah shahdu jika gamba air tejun ade besama..patut pergi wat kali kedua,ketiga, keempat hingga kelapan...
thanx to k raha utk cadangan idea yg bernas lagi jitu..
kpd pit, keadaan mu ketika itu sgt menyentuh jiwa dan kekabu kami...

hehehe...

pakcik said...

secara rasminye jo dilantik sebagai penulis repot utk trip2 yg mendatang...

joE said...

pda : wah pda?kekabu tu mcm mn pulak?bunyik mcm gebu aje...

pakcik : aik?ini mcm ke?klo trip yg aku xpegi, sirap la aku kalo kene bt repot jgk....oh..korbu gayong....

Anonymous said...

hahaha... welcome to myself sbb nie kali pertama aku bukak blog korg nie..huhu canggih gak r.. tp pnulis xtvt

Anonymous said...

eh... ckp separuh lak... penulis xtvt lata hammer x best.. membazir masa jek baca... sila pulangkn masa kami!!!

pakcik said...

encik anonymus...leh kami tau name?panjang sgt la kalu nak tulis anonymus tu..

pjot said...

ye jom kiter g lata tukul tu lagi...

kali ni g kiter cmping kat tepi air tojun lak...

masyuk tu...

joE said...

gua tau dah sape anonymous tu.....xpyh nak kutuk aku la...sume yg ditulis based on true story...hahahha....

Anonymous said...

reunion maahad muar ek?.. uwah.. sape budak maahd nih? aku high school..

Anonymous said...

hua hua hua... ada ramai anonymous nie... hahaha

Anonymous said...

tujuan sebenar jo post kn lata hammer sbb nk bgtau member babas nk ngurat dia ke?

pda said...

ceh..besepah-sepah pulak cik/incik anonymous...

lata tukul yang besh..mari kiter g lagi..lagi..dan lagi..

joE said...

anonymous yg pertama= cik raha
anonymous yg ke-2= incik azim

hahaha...
gua da kantoikn lu org dua pny identiti...

joE said...

"tujuan sebenar jo post kn lata hammer sbb nk bgtau member babas nk ngurat dia ke?"

eleh...xpegi lata hammer pon aku kene ngurat tau...(sambil kembang hidung)

pakcik said...

hah? ngurat? sape? sape?

buboQ said...

hehe..jo, ceta hang nie lagi nmpk nice kl hang letak gambaq hang sekeping yg berlatarbelakangkan air terjun...mmg mcm true storylah..

err tp kena zoom jauh2 la kn...dkat2 nnt x nmpk air terjun...hohoho

pakcik said...

hoit korang sume...posting aku pasal payment baju buat2 x nampak je kan?baru sari jo letak posting kat sini dah 16 komen...siol je...baghdad btol la sume..

ahhh, bayar cepat..bunyik banyak takde..hehe...

sharip said...

wes...
ala..jelesh222...
watla lg.gerenti aku g..
jo nyer ayat xble blah.
ader unsur2 tahyul..haha

joE said...

tahyul mende pulak?? bukan betul ke?
hehe.....

Anonymous said...

wakaka.. pkcik, gua mesti byr la bj tu.. lu jgn risau... posting jo byk komen sbb karut sgt.. tu yg ramai ragu2 kesahihan citer dia...lalalala

rekek said...

tp,satu lagi yg aku xleh lupa sesuatu yg menarik di lata tukul itu ialah...sewaktu sesi bergmbar di dlm air m'gunakan kamera cik raha... beramai2 mnyelam di dlm air utk bgambar t'masuk cik raha yg malu2.. mcm2 rupa paras yg dpt kta lihat... wahaha..

wahhh..indah sungguh lata hammer itu...gigillll....

Karam said...

Jo, len kali bgtau sama ek camner nak gi ke lata hammer tu ek. Bape lame leh sampai n all. Bukan ape, ramai gak yg view blog nie, so derang nak tau camner nak pegi. Kalau ada gambar cantek gak. Thx.

joE said...

tu la...
aku mn tau nak tulis repot...
aku type ikt sedap bace je....
tp bukan ke aku ade mention jalan lama ke bentong dan ade signboard 'PERTING VALLEY'...mungkin dorg yg nak tau tu bleh dpt hint dari c2....
psal gambar tu..aku da try da upload..tp server xngam la itu jam...

joE said...

haha..
aku pon xtgk lagi gambo2 dlm air tu rekek....