Thursday, December 28, 2006

hohoho...port baru!!

hohoho...utk info sume org, skrg third reccers dah ade forum baru di http://thirdreccers.inventforum.com...tp walaupun dah ade forum nih, jenguk2 la jgk blog nih,jgn dilupekan tros...alohaaa..slamat melawat rumah baru...

Monday, December 11, 2006

Wednesday, November 29, 2006

HARGHARGHARGHHHARGHHH!!!!!!!

hargharghargharghhh..korang kenal tak mamat yang pakai baju putih tu?yg belah kanan tu?harharharharharharahrahrharharhahr!!!!!!

Tuesday, November 28, 2006

Jom Bertubing



Tubing 4-8hb Disember 2006

Sapa yang dah grad lama dah,
Pas tu tak keje lagi,
Dah la tak keje lagi,
Sibuk lak berjalan2,
pastu tak pernah pegi Tubing,
Rasa2 elok la pegi,
Kurang2 ada gak pengalaman
Pegi Tubing...

Last bertubing dah ni,
lepas ni tak pegi dah sampai bila2,
inform la kat sesapa lagi,
meramaikan manusia...

Harga : RM 80
Tarikh : 4-8hb Disember 2006
Tempat : Sg. Nenggiri, Kelantan

Sunday, November 26, 2006

Jom naik feri...


Jom ramai2 naik feri...saja2 pekena angin laut...for pedestrian, yg dewasa RM1.20...kanak2 6 kupang...tp kl naik moto, kena bayaq 2 ringgit...keta plak, RM7.70...mahai 7 kupang dr jambatan...feri nie jalan smpi tgh mlm saja...bkn jalan la tp berlayar...hehe...awai2 pg nnt depa jalan balik...nie gambaq tiket feri utk keta punya...saja2 nak perangatkan cerita...hoho

utk makluman lanjut, sila klik link berikut....
http://www.penangport.com.my/english/facilities/ferry_cruise.htm

Saturday, November 25, 2006

saje na wat info

wat masa skrg, kejang pakai account lyd utk blogger ni

detail??

untuk pengetahuan korg..aku ni mmg slow sket bab mengarang n menaip nih...nk tulis ape ek??

19hb. pagi - area kol 9 gitu kitorg berambus dr ktdi...kalo tak kol8 lagi da pegi..
disebabkan LAST ACTION HERO tu bt keputusan nk ikot dalam kol 7:55pg, ktorg
pon dgn baik hatinye menunggu kejang atau cramp dlm bahase omputihnye...
tengahari - bas b'tolak dari titiwangsa kol 12:10..sblm pegi ade la 1 apek nih tanye aku "ow..lu
org nk b'camping kt genting sn??manyak sejuk wo...saya nak pegi main judi.."
br aku tau, hujung2 minggu bas mmg pnuh sb ramai yg nk g buang duit kat genting
sn..sesampainye kat genting..ktorg pon xtau nk benti kat mane sebab xnampak pon
bayang2 hotel seri malaysia..lalu bertanyalah pida n yed kat 1 auntie indon ni..
rupanya ade kt bhgian ats..kne naik tangga dulu br blh nampak hotel..ktorg lepak
dulu kat maple sambil tnggu mber pida..dlm 10 mnt gitu, dorang pon sampai..
sebenarnye time tu, mmg x nampak ranjer ke hape...lalu b'kata la ktorg sesame
ktorg "celah mane nak mule nih??"
bile ktorg tanye kat org2 hotel..dorg siap xtau lagi kewujudan gunung bunga buah..
bile tanya kat pakcik yg jual madu..die pon cakap "mmg ade gunung tu..pakcik tak
tahu sgt jalan..tapi kalau nak naik pon dah petang sgt ni.."jam waktu itu
menunjukkan pkl 2:30 ptg..dlm kol 2:45 kejang b'jaya jmpa 1nyonya yg tgh tanam
sayur..die cuma ckp nanti kitorg akn jmp mata air..die ckp gak dah ade beberapa org
naik pagi td...kitorg pon deal ; kalo kol6 still xnampak jalan,kte patah balik...
awal2 lagi ktorg dah di uji..ade 2 jalan, 2-2 nmpk cam trek..aku rs time kt cni la dah
t'silap pilih sb ktorg ikt tali air..m'ikut kate bro yg ktorg jmp kat ats 2, "manade lalu
tali air dek...." time ni mmg hutan gler..jalan 90 darjah,batu-bata, siap ade paip2
rumah org lagi..ade 1 part ni, mcm nak putus asa sb x nampak lngsung kesan tapak
kaki manusia..maybank ade la..(time ni bdk2 laki yg riki jln)..ktorg pon bt kputusan
utk trskan p'jalanan, meredah kawasan yg agak2 bleh lalu utk smpai ke jalan kuari..
(jalan bertar) ..jalan punya jalan punya jalan..mmg spjg p'jalanan berturap la..muat
utk satu kete lalu.kiri kanan semak..lalang pon dah tinggi dari org..sampai satu
tahap, bdk2 laki pon cam nak amek keputusan utk membelahkan diri..tapi sb blom
pukul 6 ktorg pon trs kan p'jalanan..tetiba ktorg t'dgr pebualan manusia..time tu
mmg syukur sgt2 jmp ngan 3bro nih..die ckp nak smpai puncak, makan 2-3 jam lagi
ni..tp ade la tmpt nk bt campsite...bila da melepasi 1 kawasan yg ktorg panggil
longkang b'mula la trek yg cam *&%$@#..spjg p'jalanan nk ke campsite ktorg xde la
ape2 peristiwa yg mistik..dlm pkl 7:30, mmg da x nampak jln, ktorg pon bt kputusan
lepak kt 1kaws lapang tapi xbape nak selesa la sebab ade akar pokok..malam tu time
makan ade sesi ice breaking ngan bdk2 itto..dorg ni mmg lawak2 nak mampus...kre
bleh layan r...malam tu gelak xingat punya..bgn pagi tu, jai (bdk itto) ckp die tido kne
kacau ngn benda putih..malam tu hujan, maintent kecik..kemah xpsg..behimpit gak..
siap ade yg tido duduk..
20hb pagi - pukul 7:45 gitu, budak2 kuittho nak shoot puncak..ingat nk ikot..tapi memandangkn
ktorg bakal melembapkan keadaan n todong plak tido..maka ktorg pompan2 ni pon
borak2 sambil cabut bulu idung pida+bulu ketiak yed (gamba akan di lampirkan)..
area kol 10 bila todong bangun n tgk kejang msh tido die pon ajk ktorg shoot puncak.
pucuk dicita ulam mendatang..tapi agak nyesal jgk lar sb mmg horror gler p'jalanan
menuju puncak.dr campsite ke bukit batu (pra puncak) amik masa 30-45 minit gak..
rupa-rupanya ni lak tmpt pak belang n famly melepak..ktorg siap amek2 gamba la..
kenceng la..main mercun la..yg tensen nye nk ke puncak ni, jalan die turun naik
turun naik...x sampai2...byk btl puncak tipu..ms nak sampai dah ni ade la 1 kawasan
lembah ni..todong yg jln dpn skali nampak tapak maybank..pastu die pegi padam..
konon xnk bagi ktorg tgk sebab kang lemah semangat plak..padahal jalan dah la
rapat2..sah2 la nampak..aku dok blakng skali..mmg xde rezeki la nk tgk..tp ikut cite
pida ade la bsr tapak tgn die..siap ngan kuku lg..pastu ade tapak anak2 die area2 tu..
kayu2 yang ade kat kawasan tu sume cam dah kena carik2..time ni gak lar aku dpt
bezakan bau busuk todong n bau busuk binatang..heh..kira kat atas tu ktorg siap jmp
tapak bunian n kawasan ular..mmg byk lubang dia..Alhamdullillah perjalanan pegi
balik sume selamat..naik cuti ni bdk2 kuittho ajk ke GBH(g.bsr hantu)..dorg dah naik
dah..kre jd guide ktorg la..jom??

P/s gambar aku tak dpt siarkan skali la...tiap kali nak upload je, pc hang..kang aku try lg..

Friday, November 24, 2006

bunga buah/ fruit flower

sorry la sb lambat up story...
here come the ????

yg sbenarnye bende nih dah lame di plan..tp sb xde mase+busy+final+xde duit=ter'postponed' la ia ...memula cadang nak gerak 18hb ptg...treking malam,tapi cam rushing sgt ditambah dgn cdgn GM,ktorg pon plan lar gerak 19 pagi..
pada awalnye...bunga buah ni mmg mendapat tentangan hebat dr pihak2 org tua spt kejang kicap n housemate, kak raha dsb..dorg risau memandangkan cuaca yg x menentu..tapi sb ktorg tegar+sangap benda ni pon diteruskan w'pun time tu GM n Jawe dah cancel nk bwk ktorg sb dorg kepenatan sb br trn dr irau-brincang..
utk pengetahuan sume,ktorg da janji da ngan mber2 PIDA dr kuittho..2 yang cam berat je kalo cancel..bila todong tanye nak redah ke x? ktorg pon terus la jwp XDE HAL..time tu pk nak pegi je...so, malam tuh ktorg siap koyak kain langsir nk bt marking..<-punye la tegar..yang tinggal utk pegi cume aku, pida, yed, todong...bersama2 dgn bdk2 kuittho.. entah mcm mane pagi tu..beberapa minit sblm pegi..kejang pon b'ubah pikiran utk ikot dek kerana risaukan kitorg lebih dari exam die isnin tu..serta menggelar dirinya "LAST ACTION HERO" ceh... jd yg pegi 6org lar +kejang n k.lyd.. xde ape sgt b'laku spjg p'jalanan ktorg..cume yg best nye...ktorg lalu kat jalan yg org lain tak lalu..kire mcm bkak trek sendiri lar..hehe...lgpon, bdk2 kuittho cm blh tahan gak ilmu hutan org..tp siyes ckp..ni lar gng yg plg aku rs xsdap ati aku pnah g...(stakat ni la)..bau binatang kuat..ikt trek yg cm xpnah org lalu..bila terserempak ngn sekumpulan bro ni, br la rs lega...ingat cm ktorg akn jalan xsudah..jmp tapak kaki maybank n anak2(pida todong n yed yg nampak)..tp bunga buah mmg menguji kesabaran gak la...dgn trek yg turun naik..p'jalanan nk tibe campsite je mkn 5jam gak..tu pon bkn yg btl2 campsite..huu..nk pegi lagi??rs xsanggup pon ade gak..pagi tu area kol 930 ktorg shoot puncak..puas hati lar bila da sampai ats..p'jalanan tu lar yg ktorg jmp mcm2...turun dari puncak,ktorg trs berkemas utk balik..

Tuesday, November 21, 2006

Moh Ledang!!!

Ehem..yo...

Memandangkan cuti Krismas jatuh pade hari senin, Jijah telah mengemukakan satu cadangan yang bernas pada aku,iaitu :

Nama Aktiviti : Mengisi Cuti Krismas di Puncak Ledang Bersama Kawan-Kawan Yang Nak Ikut Sekali 2006. ( MENGCUKRISDIPULEBKAYANIS `06 ) :)

Tarikh : Cuti Krismas (exact tarikh x tau lg,nnt Jijah explain)

Cadangan Berapa Lama Nak Pi : 3 hari 2 malam

Cadangan Gi Naik Ape : Cadangannye gi Naik Kete

Cadangan Brape Org Nak Pi : Ikut la...

Confirm Dah Ke XTVT ni? : Baru di peringkat cadangan...pepehal tunggu Mesyuarat Agung MENGCUKRISDIPULEBKAYANIS `06 diadakan..

Segala informasi akan diuploadkan di sini, selain dari perkembangan mengikut cakap mulut ke mulut..whoaaa,mulut ke mulut tu..hehehe..

Wednesday, November 15, 2006

Tarikan baru di Sungai Sedim, Kedah...


Nie gambar tiket masuk ke The Top Tree Walk Sungai Sedim, Kedah...harga RM10 utk dewasa manakala RM6 utk yg kanak-kanak...mahai tue!!...tp memandangkan x penah naik...berbaloi jg la rasanya...bukak setiap hari kecuali hari2 yg x logik utk dibukak...di antaranya bila keadaan cuaca melampau ekstrem (i.e salji, guruh petir sabung menyabung sbb binaan dia smuanya besi), keadaan di mana smua org balik beraya termasuk tukang jaga tiket skali, dan lain-lain lagi...kl naik atas tue xleh ramai2...kat situ tulis 30 org maksimum pada satu masa...tp x tau la depa tue betui2 ikut ka dak...yg pi masa tue, aku,sedi,senja,anak murid senja...sedi dgn senja dah kira mcm 4 org...so smuanya 6 org kami...hehehe...hai, jgn marah haaa !!!(ikut dialog bujang lapok)...org pun xda sgt sbb ari isnin...huhuhu...syoknya bila jd org x berkerjaya...makan angin saja kerjanya...hohoho...

Utk keterangan lanjut, sila klik pautan di bawah ini:

http://www.kedah.gov.my/buletinwda/isi.asp?id=367

http://www.kedah.gov.my/tourism/asp/
index.asp?id=2&idsub=37&idsub2=137


p/s - skalii gambaq aku daa...zaman serabai2 dlu...la nie pun sama jg...hehe..

Thursday, November 09, 2006

Gua Kembali Berdarah!!

Hai, macam2..luke eksiden moto aritu dah elok, dtg lg luke baru. Mmm,sib baik luka kali ni tak teruk,stakat kene 2 jait je..

Critenye gini. Tadi gua tengah potong besi utk dibuat frame signboard. Gua potong besi tuh guna mesen grinder. Tgh syok2 potong, gua rasa grinder tu bergegar kuat, pastu gua rasa sendi ibu jari gua cam kene hentak something. Gua matikan mesen tuh, skali tengok, tu diaaaaaa, mata grinder tu sudah pecah laa...n serpihan mate grinder tu kene kat tgn gua. Die punye darah baikkkkkk nye klua x brenti. Trus gua tekap tempat luke tu kat slua jeans gua. Abis la suar jeans nih tak ilang kesan darah, dah la suar favourite..

Pastu trus abg gua gelabah (die ade kat seblah masa gua kene tu). "Oi, jom gi klinik, jait."..hah? jait?alahmak, dah macam kain la plak gua nih, manjang kene jait je, leceh tul. Tp abg gua paksa jgk jait, jait je la. Sampai spital gua pn dijait (sib baik la tak kene jait gune mesen jait,heheh..) dan gua melihat proses jahitan tu SECARA LIVE!!! Gua boleh siap borak2 ngn doktor tu..

Pastu gua teringat nk gi claim insuran kat maybank. Gua pn pegi la, pastu org bank tu soh gi klinik balik,mtk cop doktor. Gua pn pegi la..pastu kat klinik dr tu ckp die akan isi borang tu n cop skali. Skali die ckp "Bende nih kene bayar,awk tau kan?" Eh,kene bayar? isik borang nk cop pn kene bayar? Gua tanya dr tu,brape? "RM30". Uih,mahal gile,cop je pun..kalu camni gua niaga cop je la,senang. Gua kire2 balik, kos perubatan tadi RM34, kos cop RM30, total RM64. Insuran ni gua bleh claim RM100 je. Maknenye gua dpt RM36 je la? Hek elehhhh...lepas duit minyak je,baik takyah.....Kengkadang mende2 camni rasa cam tak berbaloi je,penat wat proses mcm2 nak claim,pastu dpt ciput je...hmmm,ntah la.

Ok, gamba luke dan grinder yg telah mencederakan gua gua tak sempat ambik lagi. Nnt gua upload gamba tu. Chiow..

Thursday, November 02, 2006

Limited Items


Heheh, sebagai menyahut seruan kerajaan untuk melahirkan Usahawan Siswazah, gua dengan ini telah mengambil langkah pertama untuk menjual barangan yg gua hasilkan sendiri. Org kata `a long journey begin with a single step', ye tak? So, kat sini gua memperkenalkan my first item, logo Canterbury.

Ok, gua cite skit psl material item ni. Benda ni dibuat dengan menggunakan sticker (logo) dan hard plastick (thicknes approximately 5mm) untuk bahagian `base' dia. Dengan menggunakan warna rasmi Canterbury iaitu hitam dan merah, item ni memang nampak menyerlah. Sebagai cadangan, item ni boleh dilekatkan kat mana2, pintu bilik ke, locker ke, atau kat mana2 yang korang rasa perlu; untuk menyerlahkan lagi penampilan persekitaran anda. Bagi penggemar barangan2 rugby, item ni memang menarik pandangan (korang sure akan dicemburui dek pengggemar2 item rugby kalu korang memiliki item nih).

So, pasal harga plak, gua letak harga special, harga pengenalan iaitu RM 30 (tak termasuk belanja pos). Memandangkan item ni ade satu je, so you better hurry up!! Limited item, u're the only one who will have this item. First come first serve. For further enquiries, contact gua at 012-6229533 (bleh bincang panjang skit ek?)

Long term planning gua, gua nak wat website yg menjual LIMITED ITEMS yang pelik2 and HAND MADE. Maybe akan ade new items setiap minggu or setiap bulan. Doakan gua berjaya ok?

p/s : Gua sekarang menjalankan Perniagaan Pengiklanan (Advertising). Name company gua Orca Advertising, no pendaftaran NS0012482-D. Gua memiliki expertise dalam menghasilkan BANNER (jenis PVC), BUNTING, LIGHT BOX (mcm papan tanda Maulana,ade lampu kat dalam), LARGE FORMAT PRINTING dan INDOOR/OUTDOOR SIGNAGE. Kalu ade yg berminat dan perlu pertanyaan, bleh kontek gua,012-6229533. (wei, zaman skrg mane de wat banner pakai kain,cat pakai tgn lg dah..gua tgk program kolej sume pakai banner kain..tak lawa aa)

Wednesday, November 01, 2006

Gua eksiden beb!!!



Assalamualaikum...

pergh,lame gile x posting. Blog ni pun cam idup x idup je. Emm,msg2 tgh sibuk kot,nk exam,keje,x reti nk msk blog,password blogger ilang,mcm2 la...xpe la, gua refresh kn balik blog ni.

Tp pepehal pn, blom terlambat rasenye nk ucap Selamat Hari Raya kepada semua warga Kolej Tun Dr. Ismail dan alumni-alumni amnya, dan kepada warga Third Reccers khususnya. Kalu gua ade TERbuat silap,TERkutuk,TERmaki,TER`buat derkk',TERhina,TERbelagak dan sebagainya kat korang, harap2 korang maafkan la...tak baik dendam2 ni,dosa...harap2 sempena bulan raye ni, hubungan yg renggang dpt dirapatkan smule...

Emm, ni gua nk cite satu mende nih..aritu mase 2 hari lagi nak raya, gua telah terlibat dengan satu kemalangan ngeri!!! Akibat kemalangan tuh, sorang mamat cina telah meninggal di tempat kejadian, dan kematiannya DISEBABKAN OLEH GUA!!! tu la, sape soh die masuk jalan gua?

Okeh, gua citer satu2..camni citenye.. pagi tu, Sabtu 21/10/2006, gua dalam perjalanan pulang dari wat delivery santan (abg gua meniaga santan). Perjalanan gua adalah dari arah Seremban menghala ke Tampin. Tiba kat satu area kilang getah yg diberi nama Kota Trading, gua nampak sebuah motor dari arah Tampin menghala ke Seremban (lane sebelah) dipandu dengan penuh rilek. Pastu, dengan x semena2, gua nampak ada sebijik moto plak dtg dr arah yg sama ngn moto tadi, dipandu dgn laju. Dalam hati gua masa tu, "Laju gile moto nih". Pastu dengan tak memasal moto yg laju tadi merapati dan bergesel dgn moto yg dipandu dengan rilek td. Pastu gua nampak moto laju tadi sudah goyang. Dalam hati gua lagi, "Ahh,kacau, sampai jugak motor ni kat aku kang..". Mmg betul pun, in a split second, gua nampak mamat moto laju td sudah melambung dari moto die, dan moto die dah terlajak ke depan. In a split second jugak, tiba-tiba mamat td sampai kat depan gua. Aduhhh,atas jalan gua jugak die masuk. Gua tak sempat nak brek,elak ke hape bale sume, trus hantam dia. Time tu yg gua igt, gua nampak kepala die kat depan gua. Then, TEBABOOOOOOOO...

Sedar2 je, gua dah ade kat tepi jalan (still atas jln lg,tp kt belah2 tepi). Time tu yg gua nampak, jejari rim gua dah terjulur, pastu tgk lampu plak,hancur!! Damn,teruk nih!! Gua dpt rasa dagu gua pedih, tetiba nampak darah menitik2, banyak plak tu. Gua tekup dagu gua, pastu tgk darah bertakung kang tangan. Waaaa, kacau nih!!! Dengan bersusah payah, gua berjalan pi kat tepi jalan. Gua nye pandangan dah gelap2 dah,kpale rase sejuk je. Time tu jugak,gua tipon gua nye abg, soh die dtg tempat kejadian. Sib baik ingat nombor tipon die.

Dah tipon tu, gua nk jalan pi tgk mamat yg gua langgar td,tp tiada daya, gua pening time tuh..dpt tgk dr jauh je. Mamat yg gua langgar tu dah terbaring,senyap je. Mamat yg lg sorg tu (yg bwk moto rilek tu) tgh pangku mamat yg gua langgar ni (diorang member rupenye). Die dah meraung2 dah. Rupe2nye mamat yg gua langgar tuh dah mati.

Pastu ambulan sampai, dan gua pun diangkut ke hospital tampin. Pastu dah xde cite menarik dah. 2 3 ari pastu, gua dengar cite budak yg gua langgar tu teruk gak kene. Tengkuk die patah, ter`pleot'.. agaknye gua hentam tengkok die kot. Terus padam kat situ je.

Emm,tp pepehal pun gua bersyukur sbb gua masih bernyawa. Cuma tgn bengkak,dagu dan kening berjait je. Mmm,moralnya,bwk moto leklok. Ni gua bg gamba skit.

Thursday, October 05, 2006

mana hilangnyer bdk2 kat blog ni?????

apeciter nih??
awat blog nih dah mcm mati segan idop tak mahu??
dah slow dah...
xkan terkubur begitu saja???

Friday, July 28, 2006

koNvo??

hehe...
kat cni aku nak ucap bebanyak tahniah lar kat sesape yg nak konvo tuh...
pasni jgn r lupe kat kitorg..bile dah keje kang bz manjang..mn lar tau kan..
yg tak konvo lg tuh..hrp dpt rilek.. :-P bleh r teman aku kat ktdi nih..

Saturday, July 22, 2006

G7 Part I

Hi 3rd reccers sume..

Lamer dah aku tak post..kali ni nak post info pasal G7..
Aku dengar sekretariat nye aktiviti sesi ni nak wat g naik G7 kan?? Meh aku citer sket psl G7.. utk sesape yg tak tau lg, G7 ni ialah gunung-gunung di semenanjung yg ketinggiannye melebihi 7000 kaki dari paras laut..ader 7 bijik sumenye (mcm dragon ball, hehehe):

Gunung Tahan - 7186 ft
Gunung Korbu - 7162 ft

Gunung Yong Belar - 7156 ft
Gunung Gayung - 7129 ft
Gunung Chamah - 7 210 ft
Gunung Yong Yap - 7110 ft
Gunung Ulu Sepat - 7 089 ft

Ehmm...nak gi yg maner satu? Nak naik satu-satu ke nak wat trans..Biasanya pendaki akn wat transpeak, panjat dlm 2/3 gng skali, tp wat masa ni tak penah lg trans tujuh-tujuh gunung..mau makan sebulan baru abis tu..tp klu rentas 6 gunung (korbu, gayong, yong belar, chamah, ulu sepat n yong yap) penah aku dengar, org panggil transpex V3..tp tu pun lamer dulu..gang2 hardcore yg wat..diorang wat 20 hari..plg latest aku dengar ader satu team ni nak wat return V3 ni, tp tak tau lg bila..Tapi, level2 kita ni tak yah ar nak wat camtu..hehehe..wat biasa2 dah ar..

Nama biasa utk trans ni ialah trans Banjaran Titiwangsa, sbb gunung2 ni merupakan gunung utama yg membentuk banjaran ttwangsa.. so, kat cni ader beberapa trip yang biasa reccers wat...

i. CUS (Chamah – Ulu Sepat)
ii. Trans TT (Korbu – Gayong – Yong Belar)
iii. Tranpex V2 (Yong Yap – Korbu – Gayong – Yong Belar)..ni pn dah giler hardcore..

iv. Transpex V3... ??? ada brani??

Okay, ni cm intro je dlu..akan ader sambungan dia, Part II..yg tu nnt aku cite pasal brape hari perjalanan, journey mula dr mana, habis kat maner, nk kene rentas brape gng br nk smpi, no. contact utk dptkn guide & 4WD dan macam2 lg laa..tu pun klu rmi yg respon, bg komen, klu takder, smpi cni je laa kot yg dapat aku bg...Ok?

Oraitt laaa..jmp lagi..babai...

idup T_ReX!!!

Wednesday, July 19, 2006

Reunion 3rd Reccers di Jelawang

Tarikh: 31 Ogos 2006 - 3 September 2006

Destinasi : Jelawang Waterfall, Dabong, Kelantan

Objektif :
i) Lepas gian nak panjat gunung
ii) Mengumpulkan Reccers KTDI yang tah hilang ke mana
iii) Bersuka ria

Bayaran : RM 100.00/person

Bayaran termasuk:
i) Pengangkutan
ii) Makanan
iii) Peralatan
iv) Lain-lain

Perjalanan pergi :
Menggunakan keretapi bertolak pada pukul 8.00 malam pada 30 Ogos 2006 dan tiba di Dabong pada 31 Ogos 2006 pada pukul 8.00 pagi (Jangkaan)

Tentatif Program :
Belum ditetapkan lagi


Limit Peserta : 25 orang

Sebarang pertanyaan boleh merujuk kepada Karam - 017-6350860

Sunday, July 16, 2006

Panggilan Untuk Orang-orang Tua

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Buat Kejang,

Sila Freekan Diri Anda untuk 31 Ogos - 3 September, Ari Jumaat iaitu 1-9 tak cuti, so sesapa yang keje tu apply ah cuti... Nak buat aper?

Apa lagi... Aktiviti tahunan 3rd reccers, Mari Melepak di Jelawang...

kita gi dalam 10-15 org jer...

Nak tak? Jom ar pergi sebelum korang kahwin/keje tetap/balik kulim/posting ke sarawak/dll
(potong yang mana tidak berkenaan)

Sebarkan khabaran berita kepada orang2 tua yang lain

Tuesday, July 11, 2006

kitorang ingat nak g datok...
jack cdg gi 22hb...xpon 29hb...
gi hari sabtu pagi...balik hari....
jom r...jom r....
sian kat jack...<--saja guna name jack

Sunday, July 09, 2006

Khabar Yang Tak Kedengaran

Woit...

Mana pergi hilangnya korang2 ni?
Aku? PC aku rosak, baru sembuh jer ni...
Lapar...
Korang2 yang dah kerja ni tanak datang UPM ker?
Aku cuti tak pergi mana pun, tido kat umah
Lapar...
Ke korang2 ni dah bersara dah?
Apa barang bersara... muda lagi, bukannya dah ada anak sibuk kemain lagi
Kalau senang 2 tepon ke, sms ke, apa ke?
Jangan la lupa kat orang yang lagi awal tapi akhir ni...

Dah la tu, nak tengok bola
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Thursday, June 01, 2006

cuti ni dah buat apa?

cuti dah sebulan...so, apa yg smua org dah buat?hehe...just curious!ada panjat bukit-bukau mana2 ka, gunung-ganang ka, redah hutan belantara ka, tolong mak bapak ka, tido jer memanjang ka, keja part-time nak sara anak tekak ka @ apa2 je lah...

p/s-respong jangang x respong!

p/s=princess sophie...hehe...for those who know!

Tuesday, May 23, 2006

lame dah x bukak blog

hai....
lame da x bukak blog...plg last ari tuh,b4 exam..bz sgt stdy?boleh lar dikatekan...
pastu gi masum plak...<-haha...jadik water boy pon nak blagak ke?...main jgk lar..jd 2nd base man..dpt no-3 je..siap dpt maskot iaitu berupa sekor anak singa yg di beri nama johnny..team lain x tau pe citer sb kitorg balik dulu..tp hoki (p) ngn netball dpt g final..kire terrer2 jgk la bdk2 ni b'sukan..

Friday, May 05, 2006

cuti nie buat apa?

masa cuti pjg nie, plan nak buat apa?...yg gie datuk tu confirm jd ke?...plan2 lain mcm mn plak?...ada ke tak ada?...ke semua org nak buat keja sendiri...


***lagu latar***

Sendiri - Jamal Abdillah

Menempu hidup //nak berenang org kata gila
Tiada berayah tiada beribu //aku ada lg mak ngan ayah
Sendiri aku berjalan //dulu ya tp skrg naik kancil...hehehe
Tiada harta menjadi bekalan //true2

( korus )
Belum pernahku kesali hidupku //no comment
Lahir kedunia pun begitu //no comment
Suka dukaku tanggung sendiri //anak jantan beb
Dengan ketabahan hati //dalam tu kena kuat...hahaha
Mana saudara manakah teman teman //sedara kt kg...teman2 kt ....ntah la, merata2 duduknya
Disaatku memerlukan //yg pompuan shj...saya ulang, pompuan saja...:D
Kepalsuanmu makin menjadi nyata //no comment
Kemesraan sementara //no comment..saing tapi mesro

Sendiri //setakat la nie, yes...
Kadang menyiksakan //no comment
Kerna tiada teman bicara //no comment

Saturday, April 29, 2006

Sunday, April 16, 2006

Membership?

Membership?
Tinggalkan je alamat e-mel kat comment. Nanti aku antar invitation. Kalau ada prob. msg je aku. contact aku kat botkaram@yahoo.co.uk, yahoo msgr pun buleh tak pun anto sms kat 017-6350860

Tuesday, April 11, 2006

gambau nuang aritu

weh korang yg ade gmbr nuang aritu..kasik upload la,aku nak tgk..sian aku,dah la xde kamera,dok jauh lak tu,kasik la aku tgk jugakkkk....

Monday, April 10, 2006

kongsi ilmu tentang SURVIVAL

S - Size Up the Situation
U - Use All Your Senses, Undue Haste Makes Waste
R - Remember Where You Are
V - Vanquish Fear and Panic
I - Improvise
V - Value Living
A - Act Like the Natives
L - Live by Your Wits, But for Now, Learn Basic Skills


huruf S --Size Up the Situation

ianya lebih kepada bertapa cepatnya kita boleh/ dapat menyesuaikan diri didalam sesuatu keadaan...Asas yang paling penting adalah KESELAMATAN/ Safety....didalam hutan kita sering terdedah kepada tiga bentuk ancaman dan paling penting n0 4

1. Ancaman Alam Sekitar
2. Ancaman Binatang
3. Ancama Manusia
4. Ancaman Diri Sendiri

Tetapi semua ini akan dapat diatasi sebaik mungkin jikalau kita dapat menadaptasikan dengan mengabungkan antara tiga faktor

1. Alam sekitar
2. kelengkapan Dibawa
3. Kekuatan Fizikal & Mental kita

Sebaiknya cuba perhatian kepada sekeliling dan kelengkapan yang ada semasa masa bertenang untuk dirancang tindakan yang akan diambil kerana silap keputusan akan merugikan masa/ tenaga serta menambah buruk keadaan....

Kalau didalam sesuatu kumpulan kaedah perbincangan secara demokrasi boleh dibuat tetapi keputusan majoriti dan ketua adalah ketentuan terakhir dalam membuat sesuatu keputusan/ tindakan bagi menjamin keselamatan ahli.... faktor kehilangan masa/ bekalan/kelengkapan boleh memburukkan lagi keadaan..

Sebahagian dari ilmu survival ialah pengetahuan ttg tumbuhan hutan...silap makan...tak bernafas la jawabnyer....so..Ilmu Survival adlh penting..


Tumbuhan di hutan adlh pelbagai...ada yg boleh di makan dan tidak boleh dimakan...spesis beracun ataupun tidak!! Bagaimana nak mengenalinya..?...ada beberapa kaedah....

1/ Sekiranya anda tersesat...dan berjumpa pokok yg berbuah dan tidak tahu spesis apa...berhati2..takut beracun....!! cara nak tahu beracubn atau tidak...cuba tengok atas pokok..adakah ada binatang makan atau tidak buah tersebut....sekiranya ada mereka makan bermakna buah tu tak beracun....

2/Untuk tahu specis pokok tu beracun atau tidak...ambil sehelai daun...dan letakkan di tempat sensitif ( jgn fikir lain..bukan tut!! )...tempat sensitif di sini ialah di leher...., pipi, celah peha...dan kalau ada tanda2 gatal dan kemerahan..AWAS!!! ia spesis beracun...tak boleh di makan ...

dan juga cuba rasa sedikit dengan menggigit..kalau ada rasa gatal2 tuh....apa lagi...jangan makan...

3/Tumbuhan lain yg perlu dielakkan ialah pokok yg mempunyai getah yg pekat , berbulu atau permukaan yg kasar...cuba hindari....

Sunday, April 02, 2006

Doa masuk hutan dan lain² ilmu..


Doa ni aku copy dari buku `Rawatan Pesakit Menurut Al-Quran dan As-Sunnah' karangan Dr. Amran Kasimin dan Prof. Dr. Haron Din, Cetakan Keempat (1990)..kalau boleh hafal dan amalkan la doa ni...

Saturday, April 01, 2006

<< encik BUBOR, sila ambil perhatian...>>

FIRST AID ITEMS.

Dressing Items

- bandage -untuk membalut luka dan juga kecederaan ringan eg.dislocation(terseliuh)
- triangular bandage ( kain anduh) - untuk support bahagian tangan sekiranya didapati atau dikhuatiri ada kepatahan tulang.
- gauze - digunakan untuk cover bahagian luka terbuka
- cotton - digunakan semasa cucian luka.
- povidone iodine 10%(solution) - digunakan untuk cucian luka dan juga sebagai ubat antiseptik (mencegah jangkitan kuman)
- acriflavine (ubat kuning) - untuk antiseptic > mempercepatkan penyembuhan luka.
- dettol - antiseptic untuk bunuh kuman. Digunakan sebagai cucian luar luka. Boleh diganti dengan Normal Saline solution 0.9%.
- cream antispasm - ubat untuk cegah kekejangan otot dan juga melegakan kesakitan otot. Eg.deep heat dll.
- LMS solution (minyak kuda) - digunakan untuk melegakan kesakitan otot dan juga lenguh Pada otot kaki dan tangan.
- gunting - biasanya diguna untuk mengunting gouze.- micropore (plaster ) - tutup luka-luka kecil / tumit melepuh
- minyak angin - bagi kaki atau kepala lebih berangin
Medications(ubat-ubatan- oral take)
- PCM ( Paracetamol )500mg - untuk sakit kepala dan juga sbg ubat tahan sakit dan juga demam.
- Ponstan(Mefenamic Asid)250mg -ubat tahan sakit.mesti dimakan dengan perut yang berisi.Jika perut anda kosong ,pastikan anda mengambil tablet MAGNESIUM TRICILICATE - 2 tablet untuk mengelakkan kesan jangka panjang spt. gastrik dan kanser perut serta usus.
- Gelusil ( Magnesium Tricilicate) 500mg - ubat gastrik ,angin.
- Syrup MMT ( Magnesium Tricilicate) - ubat gastrik dalam bentuk cecair.
- Claritine - ubat untuk selsema dan juga allergi .tidak mengantuk.
- Syrup benadryl - ubat batuk.ada kesan mengantuk.pengambilan digalakkan pada waktu malam.
- Maxolon - ubat tahan muntah.
- Tab.papase - ubat surut bengkak.
- ORS - ubat untuk meredakan cirit birit.
- Multivitamin - sebagai vitamin tambahan untuk kecergasan tubuh.

Thursday, March 30, 2006

bl nak g Ledang??



satu lagi info psl gunung... dah lama sangat rek ktdi tak wat trip ke Johor, pd hal rmi dak2 TRecs dari Johor..siap ader yg bakal jd org Johor lagi, ahaks...jom la balik kampung aku...
aku penah naik gunung ni skali, ikut group dak2 fakulti pendidikan..aku, kak sha n kak zett.. room- mates..masa tu kolej tgah ader hi-diner, tp kitorg cabut je..ms aku 1st year..
(p/s: baca jgn tak baca!! penat aku taip panjang2 ni..aku tau, korang mls nak cr info sndiri, ni dah ader, klu tak bc gak mmg nak kene.. hehehe..)

Gunung Ledang, Tangkak, Johor (4187')

Gunung ini merupakan sebuah gunung lagenda. Mesti korang penah dengar kisah Puteri Gunung Ledang kan??... Gunung ini dikawal selia oleh Taman Negara Johor Gunung Ledang/Taman Hutan Lagenda. Nama lain bg gunung ni ialah Mt. Ophir, org putih nama kan dia mt. Ophir sbb keindahannya yang tersendiri.

Trail
Trail ke puncak gunung ini ada dari Melaka dan ada dari Johor. Pendaki mempunyai beberapa pilihan trail:-
Ayer Panas Trail
Lagenda Trail
Asahan Trail
Ulu Jementah Trail
Telekom Tower Road

Ayer Panas Trail
Nama trail ini agak baru bagi pendaki tetapi trail ini yang telah lama dikenali dengan panggilan trail sagil/resort. Trail ini bermula dari kawasan G. Ledang Resort terletak di Sagil. Trail ini boleh dikatakan bersebelahan Sg. Ayer Panas yang menjadi antara daya tarikan pengunjung untuk bermandi-manda. Trail ini sebenarnya begitu banyak laluan yang akan bertemu kembali dibeberapa checkpoint. Pos Pendaftaran Taman Negara ada dipintu masuk ke kawasan rekreasi untuk pendaki melaporkan pendakian.2

Kolam Puteri
Kolam ini sebahagian dari Sg. Ayer Panas yang berjeram. Keadaannya seperti kolam dan mempunyai lagenda tempat mandi si Puteri Gunung Ledang.

Sungai Akhir
1-2 jam trekking pendaki akan tiba disebatang sungai yang tenang dan berjeram sedikit. Pendaki boleh mengambil air disini sebagai bekalan untuk pendakian seterusnya yang lebih mencanak.

Kolam Anak Gajah
Seperti Kolam Puteri, kolam ini juga berada di sungai yang sama. Terdapat satu air terjun berdekatan kolam ini. Disini ada 2 trek ke Kolam Gajah. Pendaki boleh memilih samaada hendak merentas sungai dan trekking tepi air terjun atau terus tanpa lalu tepi sungai. Trek tepi air terjun ini antara laluan menarik G. Ledang.

Kolam Gajah
Satu lagi checkpoint pendaki. Kawasan ini mempunyai kolam besar dan dalam sesuai dengan namanya. Kawasan perkhemahan disini cukup besar hingga ada zon yang dinamakan Pasir Panjang dan Pulau. Lebih 300 pendaki boleh berkhemah disini.

Batu Sampan & Kem Batu Kapal
Checkpoint ini hanya akan dilalui pendaki sekiranya memilih alternatif trail ke Sg. Segitiga dari Kolam Gajah. Melalui Pasir Panjang pendaki akan jumpa seketul batu besar umpama sampan yang dikenali 'Batu Sampan'. Seterusnya pendaki akan melintas Kem Lembah Panglima kemudian akan lalu di Kem Batu Kapal. Kalau tadi batu sampan kali ini batu kapal lebih besar umpama kapal dipandang dari bahagian depan.

Sg. Segitiga
Kem Sg. Segitiga ini merupakan pertemuan 3 batang anak sungai. Kawasan ini dikatakan agak 'keras' tetapi tidaklah ditutup kem ini untuk pendaki bermalam.

Gua Kambing
1 Jam trekking dari Sg. Segitiga. Trek agak mencanak tapi agak menarik kerana pendaki melalui akar-akar kayu yang merentangi bongkah batu. Menurut lagenda, ada kambing tersesat dan masuk ke gua ini tetapi kambing tersebut tidak dijumpai didalam gua ini kerana gua ini ada satu lagi pintu keluar dihujungnya.

Batu Hampar
Kawasan dinding batu granit yang besar setinggi kira-kira 40meter ini perlu didaki menggunakan tali. Tali telah siap sedia ada disini. Dari atas Batu Hampar pendaki boleh melihat sebahagian daerah Tangkak.

Taman Bonsai
Pada ketinggian lebih 3000' dpl pendaki akan melintasi zon pokok-pokok bonsai seperti disebuah taman bonsai.

Bukit Botak
Bukit ini agak gondol dan lapang sesuai dengan jolokan yang diberi. Pemandangan dari sini dapat dilihat puncak G. Ledang. Ada sumber air berdekatan dari alur sungai. Pokok-pokok resam juga penuh disekitarnya.

Lembah Majapahit
Lembah ini ada sumber air dari anak sungai. Pendaki boleh dapat bekalan air terakhir disini. Ada laluan alternatif ke puncak gunung tanpa melalui lembah ini.

Puncak G. Ledang
Puncak ini ditandakan dengan tugu batu. Puncak ini terdedah dengan mentari dan tiupan angin. Panorama dari puncak ini memaparkan Selat Melaka, daerah Tangkak, Puncak Telekom dan Puncak G. Rundok.

Lagenda Trail
Trail ini bermula dari Taman Hutan Lagenda, Sagil. Pejabat Utama Taman Hutan Lagenda didirikan disini bagi mengelola serta mengawal jumlah pendaki. Trail dari sini ke Sg. segitiga dinamakan lagenda trail. Perjalanan dari Taman Hutan ke Kolam Gajah kira-kira 3-4 jam terkking. Bermula dengan laluan bertangga batu dinamakan Tangga Mahligai.

Bukit Semput
Pendaki akan mendaki Bkt Semput, walaupun tidak berapa mencanak, tetapi tetap memberi cabaran pada pendaki lebih-lebih lagi pendaki baru.

Batu Orkid
Checkpoint ini dinamakan sempena sebongkah batu umpama bunga orkid. Inilah checkpoint terakhir sebelum trail ini bertembung dengan Trail Ayer Panas. Pendaki boleh juga memilih alternatif melalui Laluan Kijang ke Kolam Gajah.

Asahan Trail
Ini satu-satunya trail dari Melaka bermula dari Lubuk Kedondong, Asahan. Pos Taman Hutan Lagenda ada didirikan disini bagi pendaki ke G. Ledang melaporkan pendakian. Trek Asahan Trail tidak mencanak tetapi agak panjang berbanding trek dari Sagil.

Batu Bersurat
Kesan sejarah gunung ini masih utuh disini. Terdapat satu batu bersurat dalam tulisan jawi tidak berapa jauh dari puncak G. Ledang di Asahan Trail. Disini juga menjadi tempat berteduh dan berlindung dari mentari bagi pendaki sekiranya cuaca begitu panas di puncak.

G. Rundok
Gunung ini terletak dinegeri Melaka dan satu checkpoint di Asahan Trail. Ketinggian gunung ini sekitar 3000' jauh untuk menandingi puncak G. Ledang membuatkan nama gunung ini tidak sepopular G. Ledang.

Padang Batu
Sebuah padang diatas bongkah batu besar ini kini mempunyai sebuah pondok. Sepanjang Asahan Trail inilah tempat untuk pendaki berkhemah. AWAS berkhemah dipadang ini kerana tiupan angin boleh menerbangkan khemah. Pendaki boleh memperoleh bekalan air dan berendam di sungai berdekatan.

Hentian Hanuman
Checkpoint ini tidak ditanda dengan sebarang papan tanda. Menurut Lagenda, sang Hanuman ada berhenti disini setelah berjalan di G. Ledang. Pendaki mungkin dapat bertemu dengan monyet yang masih banyak disini. Ada beberapa checkpoint yang juga tidak mempunyai tanda yang jelas buat pendaki dari Padang Batu ke sini ialah, Batu Berlumut, Lembah Beruang dan Hentian Unggas.

Lubuk Kedondong
Kawasan rekreasi dan tempat masyarakat tempatan berkelah dihari cuti. Air sungai di jeram ini agak kering kerana diempang untuk disalurkan ke palong air. Pendaki boleh juga mandi di pintu air malah didalam palong air.

Ulu Jementah Trail
Trail ini jarang sekali dilalui. Trail ini bermula dari Kg. Ulu Jemantah dan dikatakan mengambil masa 2 hari penuh perjalanan melalui sepanjang permatang ke Puncak G. Ledang. Trail ini melalui beberapa checkpoint seperti Jeram Tinggi(CP1) dan tempat berkhemah, Air Sedap(CP2), sumber air terakhir pendaki. Airnya dari mata air dan dikatakan mempunyai rasa yang sedap. Checkpoint seterusnya ialah Puncak Jementah,CP3 (2447'), Anjung Mahligai,CP4 yang mempunyai tapak khemah dan G. Mahligai hingga ke puncak G. Ledang. G.Mahligai berdekatan puncak G. Ledang dan hanya berbongkah batu.

Telekom Tower Road
Berdekatan puncak g.Ledang ada didirikan Menara Pemancar Telekom. Jalan tar dari Empangan Tangkak ke sini dibina bagi kemudahan penyelengaraan. Pendaki boleh mengambil peluang menggunakan jalan ini. Jarak puncak G. Ledang ke menara Telekom hanya 10 minit trekking. Mudah bukan. Kebiasaannya warga tua terutama datang dengan agensi akan melalui jalan ini.

ni bayaran yg dikenakan (per person)

1. Permit Masuk RM4.50
2. Insurans RM2.00
3. Sewa Tapak RM4.50
4. Permit Mendaki RM4.50
5. Permit Sampah (dipulangkan) RM20.00
6. Servis Guide ( 2 hari)(max 10 orang) RM140.00-(1 hr Rm 70.00)

for a trip of ten person (example)

1. rm45
2. rm20
3. rm45
4. rm45
5. rm20
6. rm140

total rm 274.50
refund dep: rm20.00
total cost rm254.50
cost perperson = rm 25.45

ni no. contact yg berkenaan:

  • Gunung Ledang Resort Sdn Bhd
    Bt 28, Jalan Segamat
    Sagil, Tangkak, Johor

    (06) 977 2888, fax: (06) 977 3555
    Website: http://www.ledang.com/
    E-mail: ledang@tm.net.my

  • Gunung Ledang Johor National Park
    Website: http://www.johorpark.com/ (Still under construction)
    E-mail: jnpc@johorpark.com

    Park manager: Francis Cheong,
    E-mail: francis@johorpark.com,

    012-721 3300

  • no tepon guide ledang :
    Is - 0196878615
    Ah Chong – 0127109426

    renjer fauzee : 0193573782
    renjer Imran : 019-6502039

    Info Gunung Irau-Brinchang-Berembun


    hi guyz...
    dah lamer tak post..
    tak lama lagi nak cuti final sem... korang ader plan nak g maner2 tak??
    Jack, jadi ker trip ke Datok?..ader orang sampai dah termimpi2 korang gi camping kat Datok tak ajak dia.. hehehe..

    aku dengar Kejang Gemok nak wat trip g Cameron...uissshhhh..mesti best sbb tpt tu sgt sejuk.. minyak masak pn bleh beku..pagi2 bl bukak kemah rasa mcm camping atas awan..kabus tebal giler..rasa mcm kat negara org putih pn ader, sebab bl bercakap mulut kuar asap.. sejuk jgn citer ar, nak buang air pun rasa tak sampai ati..tapi wlaupun sejuk, makanan takder lah lambat nak masak, mcm biasa jer..tapi bl minum air teh panas kene minum cpat2, sbb klu lambat nnt jd teh ais plak..
    view kat area situ dasyat..cun abis..nnt klu sempat aku post gmbar kitorg masa kt irau brinchang, raya cina thn lepas...

    kat bawah ni aku bg info sket psl gng2 yg kat cameron tu...

    Gunung Irau (6923’) - Gunung Brinchang (6664’), Cameron Highland, Pahang

    Starting Point
    Starting Point G. Irau terletak berhampiran Puncak G. Berinchang. Pilihan pendaki samaada datang/mendaki dari kaki G. Berinchang atau melalui jalan separa tar ke pencawang G. Berinchang bermula dari Ladang Teh Sg. Palas.

    Trail
    Trek G. Irau melalui sempadan Pahang - Perak. Batu tanda sempadan ada sepanjang trek. Trek cukup jelas dan begitu lembab dan sentiasa becak. Ada beberapa puncak tipu sebelum sampai ke puncak sebenar G. Irau.

    Anak Irau
    Puncak pertama dari starting point dan agak luas dan ada kawasan khemah yang boleh memuatkan 15 - 25 orang.

    Puncak G. Irau
    3 jam trekking dari starting point. Puncak gunung ini ditanda dengan batu tanda. Tahun 2002 Papan tanda Puncak didirikan. hanya ada tumbuhan renek sekeliling puncak. Keadaan ini membuatkan puncak Irau terdedah pada tiupan angin dingin di Cameron Highland. Sekiranya tidak berkabus, pendaki boleh melihat Banjaran Titiwangsa, Blue Valley, G. Swettenham, G.Berincang dan sekitar Cameron Hingland.

    Puncak G. Brinchang
    Puncak gunung ini mempunyai beberapa pencawang telekomunikasi. Pencawang ini menjadi tanda untuk pendaki kenal gunung Brinchang ketika berada di gunung-gunung lain di banjaran Titiwangsa. Satu menara tinjau didirikan disini membolehkan pengunjung melihat panorama sekitar serta Banjaran Titiwangsa.

    Gunung Berembun (6817’), Cameron Highland.

    Hutan Lipur Sg. Pauh
    G. Berembun ini terletak di Hutan Lipur Sg. Pauh, Brinchang, Cameron Hingland. Hutan rekreasi ini menjadi tempat orang perkelahan tanah tinggi dengan air jeram yang begitu dingin. Hutan Lipur ini turut menyediakan kemudahan untuk tapak khemah, surau, bilik mandi serta wakaf. Pejabat Hutan berada disini menjaga Hutan Lipur ini dan hutan sekitarnya. Tarikan utama gunung ini menjanjikan satu aktiviti jungle trail buat pelancong ke CH serta satu gunung yang memudahkan pendaki menambah koleksi pendakian gunung.

    Pokok-pokok di tapak perkhemahan tinggi-tinggi dan agak unik. Pendaki boleh mendaki samada dari tapak perkhemahan atau pergi ke kebun sayur bersebelahan Mardi dan Muzium Teh CH. Papan tunjuk arah dan jarak dipasang sepanjang trail.

    Puncak
    Puncak gunung bertanah rata dan lapang. Pokok-pokok agak tinggi tetapi terdapat view point untuk pendaki melihat panorama Pekan Brinchang. Keadaan beirut agak uzur serta telah pun condong akibat patah beberapa tiang kaki manakala papan tanda penuh dengan kesan vandalisme.


    Friday, March 24, 2006

    Da' latest Nuang















    1st day...




















    cari benda tersembunyi....
    ( 2 ranting kayu..)
















    dah sampai puncak dah....
    yeah!!!!!


    gamba len tak sempat lg nak upload...
    cc nak tutup dah nihh.....

    Wednesday, March 22, 2006

    XPDC Gunung Nuang berjaya

    Assalamualaikum!!! Memula skali aku nak ucap tahniah semua, khasnya kepada warga2 junior yg telah mengikuti XPDC Nuang 18-19 Mac aritu kerana telah berjaya sampai ke puncak. Utk camping kali ni, aku nampak sumorang happy, n aku suke camni..walaupun camping kali ni singkat dan agak penat, tp sumorang enjoy, especially part mandi air terjun. Naik puncak pun aku tgk sumorang smangat, walaupun agak letih+slow, tahniah..tahniah. Harap2 sumorang dapat merasa nikmat berada kat puncak.

    Selain tu, aku harap jugak dgn adenye XPDC ni, adik2 junior dapat belajar sesuatu, walaupun x banyak (camping ni telah memperkenalkan chan-chan dg main-tent..masa aku psg maintent, die tanya watpe tu?pasang maintent la!!). Harap korang sume x ikut bute je camping ni, blaja jugak camne nak organize trip, nak urus bajet, pengangkutan dan jugak blaja camne nak uruskan orang. Ade 13 org yg pergi, maknenye ade 13 perangai yang nak kene kite hadapi. Selain tu, perlu jugak kite belajar sesuatu dari org2 yg ade pengalaman ttg camping ni, antara yg nk kene blajar adalah pantang larang dlm hutan, tips2 mendaki, etika mendaki dan lain2 lagi.

    Satu yg aku nk tegur sikit, ade antara peserta yg menjerit dgn kuat masa kat campsite n kat atas puncak. Mmg dah jadi sifat pompuan cepat terperanjat, tp pasni kalu boleh kita control diri kita dari buat bising x tentu arah kat dalam utan. Bila bercamping, bermakne kite datang tempat `orang', bukannye tempat kita. Ape korang rase kalu org yg korang x kenal dtg umah korang, pastu jerit/buat bising x tentu arah?Mesti korang marah kan? Kalu dah marah, ade la bende yg korang buat nk kasi org tu diam ye tak?heheh, pikirkan sendiri, memasing dah pandai berpikir.

    Selain tu, bercamping nih akan memberi kite pengalaman lain dr yg lain. Ade yg best, ade yg tak best. Biasenye bile kite masih ade kat dalam utan, crite2 yg best je akan sronok utk diceritakan. Benda2 yg x best kita simpan, peram dulu, kasik cerita bila dah sampai kat tempat kita, baru syok cite ramai2 sambil minum nescafe ke, teh tarik ke, teh ais limau ke (oppp pida!!!). Kalu bleh, mase kite tgh trekking nk klua dr tempat `orang' pn jgn kite cite..mane la tau, kot2 cite kite tu dianggap umpatan oleh `org' lain.

    Last skali aku nak ucap TQ kepada mereka yg terlibat buat XPDC ni, aku pun sebenarnya dah sangap nk masuk utan..skali kene panggil join trip, apelagas,jalan je la..kepada Karam n Bubor, renti2kan la buat keje x tentu arah a.k.a keje gile tu, korang tu dah tua bangka, tunjuk perangai x elok plak (psttt,karam jadi dugong, sape yg tgk tu ilang ilmu satu sem!!), pastu buat bebudak cuak...kepada sesape yg kene kutuk kaw2 ngn aku tu, aggap la tu satu gurauan2 mesra..anda kene biasekan diri utk dikutuk, dibahan, dihina, dicaci da sebagainye kerana mulut2 3rd reccers ni x penahnye elok (aku ok,mulut aku baik,hehehe..). Orite, caloh!!!nk tido ar..

    Tuesday, March 14, 2006

    a ReQuest from AMran @ PakCIK

    haloo kengkawan sumer...

    ader 1 request, dr amran.. dia kater kepale dia dah sangap nk mampus sbb dah lamer tak masuk utan...
    so this weekend, dia nk g jenjalan, lepak2 kat dlm utan..dia ajak lepak lolo, tapi aku malas ar nak ngadap jln balak tu..
    semalam karam ajak aku meneruskan ops. pangkah air terjun..minggu lepas kitorang dah mulakan ops. ni, tapi bukan air terjun la yg kitorg g..just sungai jer..kat Janda Baik..sori la sbb tak heboh2kan psl janda baik ni..problem transpot sbenanyer..aku plan g recce dlu, pastu next time kt g ramai2..
    karam ajak lepak gabai/tekala weekend ni..
    tp aku ader plan lg satu..kt lepak ledang..nak tak??
    budget...gabai/tekala = RM13.00, ledang = RM23.00 (klu nak BBQ, plus lg RM3.00).. so korang pilih la nk g maner..pasal transpot, akan aku usaha kn cari 3 bijik kete..so bleh sumbat dlm 15 org.. aku malas nak bg full tentative, kang tak jd wat penat jer..tp tarikh dia (g 18hb, balik 19hb)
    plan ni adlah backup plan utk xtvt kayak..klu kayak tak jadi, kita g salah satu dr 2 tpt. ni..
    ok tak??komen, jgn tak komen..

    Friday, March 10, 2006

    Gunung Nuang

    Akum semua... Sesaper nak pegi nuang ..untuk kali ke...
    So jom la... lagiupun minggu depan dah abih second test..
    So ..aper lagi .. Jom aa..
    Aku dah gian ni..
    Bye..

    salammmzzz

    assalamualaikum w.b.t
    salam sejahtera unt carol, k.raha ngan karam

    dear kawan-kawan yang dah lame tak sembang,

    di saat dinihari yang bening kala menemani suamiku aku telah melayari blog kowang yang best nih....
    aku tak de citer2 atau gambau2 gunung yang nak kongsi ngan kowang....
    jadi aku nak kongsi gambau kawin-kawin aku untuk kowang yang tak sempat nak datang majlis aku ngan suami...ni kat kampung aku jer...kat sabah lum sempat gi....


    lepas akad nikah, batal air sembahyang

    Alhamdulillah...sah sebagai isteri


    pun batal air sembahyang.....


    persalinan untuk bersanding......

    tunggu rombongan pengantin lelaki, sempat posing lagi

    Tuesday, March 07, 2006

    adeh... rugi

    assalamualaikum suma...
    adehla.... kenapa la aku lambat sangat nak join menda nie...
    aku baru jek nampak yang jijah posted... g nuang weekend lepas ek??
    adehla.. termiss lak aku... lagipun aku kena keje r weekend lepas....
    anyway... aku suka gak baca menda2 yang korang tulis tu... n aku still tunggu cerita2 gng tahan tu... hehehe... patutnya kena tanya pengalaman mereka yang berak kat puncak botak tuh... tanya sket r betapa feelnya berak kat situ... terutama senja dengan lyd....
    hahaha.. masyuk x masyuk r berak kt situ... bertemankn bintang yg penuh d langit...
    semak samun yang menyucuk2 d bwh...uuhhh... feel gler beb....

    Friday, March 03, 2006

    Hello..

    tatau ah nak letak ape...
    nak letak gamba jugak...tapi xde yg seswai...

    Sunday, February 26, 2006

    Log XPDC Tahan `05 - Part II

    12/04/05

    0500 GMT – Awal pagi lg dah bangun, guide pn x bangun lg. Sejuk gile pg nih, rasa malas je nk kluar dr sleeping bag. Beberapa org peserta yg telah ditugaskan malam td utk menggoreng nasik, telah menjalankan tugas dengan penuh dedikasi walaupun perasaan ngantuk masih menyelubungi diri. Sementara peserta tadi menggoreng nasik, peserta lain secara automatik telah meng`clear’kan main-tent, khemah, peralatan dan seterusnya packing beg. Sebab byk sgt barang, proses packing mengambil masa lebih kurang 2 jam. Pagi ni takde sape pun yg brani mandi. Kalau x silap aku, Jebeng sorang je yg mandi. Ko mmg gile ar Jebeng!!!

    0800 GMT – Selepas warm up dan baca doa, perjalanan dimulakan. Oleh sebab smlm Man dah bgtau perjalanan hari ni lebih heavy, maka kami telah set kan dlm kepala kami, jalan sungguh2 ( ye la tu…hehehe ). Start jalan je trek dah mula mencanak. Tanah masih basah dan jalan agak licin. Nasib baik kami menggunakan Adidas 4 Stripes yg mempunyai cengkaman yg amat jitu,heheh…Check point seterusnya yg kami tujui adalah Kem Permatang.

    0900 GMT – Kami tiba di Kem Permatang. Walaupun jarak x jauh,2.5km, tp die punya mencanak x hengattt…sbb bdn masih fresh, kami mengambil masa sejam sahaja. Kini kami berada di ketinggian 874 meter. Suhu makin sejuk, keadaan tanah semakin lembap dan pokok2 mula jarang2. Setelah take 5 sekejap sambil hisap2 rokok, kami bergerak menempuh azab seterusnya menuju ke Kem Kubang.

    1230 GMT – Tiba di Kem Kubang. Fuhhh, canak secanak-canaknye!!! Peluh dah macam air sungai, nafas dah macam kerbau, badan pun dah mula bengkok. Perjalanan sejauh 3.5km ni kami tamatkan dlm masa purata 3 stengah hingga 4 jam. Kini kami berada di ketinggian 1406 meter. Hutan semakin jarang. Suhu pun semakin sejuk. Disebabkan melalui trek yg mencanak, beban di bahu semakin terasa. Bahu dah mula ada line…hehehe…kami berenti makan tengahari dengan bekalan nasik goreng yg dibawa. Lepas makan, perjalanan diteruskan ke Kem Belumut. Dah sudah makan, rase malas btol nk jalan…



    Signboard Kem Kubang

    1400 GMT – Sampai di check point seterusnya, Kem Belumut. Utk ke kem ni x jauh, lebih kurang 1.5km. Sebab trek dah kurang sikit mencanak (tp canak la jgk!!) perjalanan mengambil masa 1 jam je. Kem Belumut ni berada pada ketinggian 1493 meter. Nama pun belumut, kem ni mmg berlumut, tp sikit je la…keadaan tanah kat sini semakin lembap. Sampai2 je, terus posing kat signboard (wajib!!). Masa ni group dah pecah, ade yg jalan kat depan, tengah n blakang. So, yg jalan kat depan tu boleh la rehat lame sikit sementara tunggu org yg kat belakang sampai. Bile sumorang dah sampai, rehat lebih kurang, langkah diteruskan menuju ke Kem Bonsai.

    1600 GMT – Sampai kat Kem Bonsai. Heheh, sumorang dah penat. Muke masing2 dah tension je..maunye tak, dah 8 jam berjalan, x sampai2 lagi. Sampai je kat Bonsai, xdenye nk letak beg elok2, sume main hempas je, penat x hengatttt woo!!! Kem Bonsai ni beraltitud 1705 meter. Pada ketinggian ni, pokok2 jadi semakin renek. Takde lg pokok2 besar , solid2 n tinggi2, sesuai dengan altitud yg semakin tinggi. Daun pun makin tebal, tp jarang2. Kesejukan makin terasa. Kem Bonsai ni boleh dikatakan berada kat hujung permatang, so lapang sikit la. Dah mula nampak view bukit2 kat sekeliling. Wahh, lawa gile..selain tu, kami jugak bleh nampak Bukit Botak, destinasi seterusnya…nunnnn sayup2 nmpk Bukit Botak. Aisehmenn,apesal rase cam saiko je nih?maunye x, trek nak ke Bukit Botak jauh gile, dah la jauh, berbatu2 n berbukit plak tu. Memandangkan utk ke puncak mengambil masa lg 3 jam, dan hari pun dah petang, kami berbincang dgn guide utk bermalam di Bukit Botak je. Lgpun sumorang nampak cam dah penat n x larat nak jalan jauh lg. Kang kalu


    View dari Bonsai

    terus pi puncak, kena buat OT plak,leceh..kena pasang khemah dlm gelap. Lepas lepak2 melayan saiko pemandangan trek ke Bukit Botak, kami teruskan perjalanan. Kena cepat sbb hari makin senja ( bkn Kak Sha la!! ).

    1830 GMT – Akhirnyaaa..tiba jugak kat Bkt. Botak, campsite utk hari ni. Perjalanan dari Bonsai mengambil masa 2 jam. Tempat ni beraltitud 1943 meter dari aras laut dan mempunyai sumber air, so senang la. Tempat ni lapang gila, so angin bertiup kencang. Sejuk x hengattt!!!walaupun hari petang, kesejukan terasa hingga ke tulang hitam..cheewahhh…Dari Bonsai utk ke Bukit Botak ni, kami kena lalui trek yang berbatu2..abis stad kasut Adidas 4 Stripes aku!! Trek ni panjang dan boleh kata canak jgk. Laluan sepanjang trek sgt lapang dgn hanya terdapat pokok2 renek setinggi pinggang saje. Dengan keadaan terdedah ini, kami disinari dgn terik mentari dan ini membuatkan kami jadi semakin letih. Jalan pun slow je, sume senyap, malas nk ckp. Kang ade yg kene baling ngn Bukit Botak kang!!

    Tu dia, Bukit Botak (belah kiri)


    Senja tgh bergelut dgn perasaan..

    Sampai je campsite, kami telah memasang ketiga-tiga khemah. Main-tent x dpt nak pasang sebab xde pokok nk ikat. Lepas tu kami terus masak air, makan malam sume. Oleh sebab sejuk yg amat sgt, kami terus jd mat saleh, pki snow cap, sweater tebal, suar trek, rase kacak plak!! Benda yg dicari2 masa ni adalah air panas, especially Kopi Kapal Api!!! Sebab sejuk, air yg baru diangkat dari stove, telah kami hirup dengan penuh slambe, x rase panas pun!!!Fuhh, nikmat gile!!! Masa masak mkn malam plak, jd lambat sebab nasik xmo masak2. Angin kuat gile n sejuk, so sume benda jd lambat, nsk lmbt masak, minyak lambat panas. Terpaksa la kami masak kat tepi2 semak yg ciput2 utk mengelakkan angin kencang. Lebih kurang jam 2100 GMT kami pun makan. Selera gile sbb lapar+penat+sejuk. Dah makan, layan kopi same rokok plak kan?fuhhh, x hengattt nye nikmat. Lepas tu, mcm biasa kami berkumpul utk taklimat trip esok dan jugak post-mortem ttg perjalanan hari nih. Sebarang masalah dikongsi sesame dan peringatan2 diberikan. Selain tu, guide jgk memberi beberapa pandangan ttg perjalanan hari ni. Diorang kata ok la trip hari ni (ok je?). Abis taklimat, ade yg trus tido, ade jgk yg layan sejuk. Yag bertugas utk masak asik, trus menjalankan tugas. Opp, lupe plak, lepas makan td, ramai yg gi berak kt semak2 kat belah bwh. Hahahah, klakar gile, sane sini nampak cahaya torch light, bara rokok sume..Dah la tu, berak pun bising, siap boleh borak2 lg, “oi, ko katne?”, “dah sudah blom?”, “Oit, bak api” antara dialog2 yg boleh didengar oleh kami yg x berak nih..hahaha,klakar gile, terhibur la jgk!!!

    Friday, February 24, 2006

    jom jalan-jalan masuk utan...

    tarikh : 3 Mac 2006 - 5 Mac 2006
    destinasi : Gunung Nuang, Hulu Langat, Selangor
    objektif : i) lepas gian nak panjat gunung
    ii) release tension sblum mengadap 2nd test n final exam
    iii) nak tengok saper paling awal pancittt...hahaha
    bayaran : RM 22.00/person (pengangkutan, makanan, peralatan) - nnt aku brief lg detail psl bayaran..
    limit peserta : 20 org jerk...
    tentatif program :-

    jumaat 03/03/06

    3.00 pm - bertolak; guna public transport (upm-sg.besi-k.l-pangsun)
    6.00 pm - tiba di renjer
    - gerak g lolo
    8.30 pm - sampai lolo
    - diri kemah, masak
    - makan malam
    - xtvt malam


    sabtu 04/03/06

    7.30 am - perepare breakfast
    - siap2 utk trecking ke puncak
    8.30 am - gerak ke puncak (wajib bagi junior, yg tua2 tu paham2 sendiri...)
    - lunch kat puncak
    2.00 pm- turun lolo
    4.00 pm - sampai lolo
    - mandi manda, lepak-lepak..
    - prepare for dinner
    8.30 pm - makan malam
    - xtvt malam


    ahad 05/03/06

    8.00 am - bangun, prepare breakfast
    - abiskan sume ration
    - sesi melantak makanan (terutama bg kejang n karam.. hehehe)
    11.00 am -kemas kemah
    - gerak ke renjer
    - singgah kem jagung (perabihkan aper yg ader lagi)
    1.00 pm - sampai renjer
    - naik bas balik upm
    5.00 pm - sampai kolej terus kemas2 + basuh kemah n peralatan lain....

    ** masa tu cm planning jer..tak de lah nak ikut sangat pun..depend pd keadaan..

    __________________


    aku memerlukan 4 orang volunteer utk mengisi unit berikut:

    i) UNIT makanan -( ????)
    ii) UNIT peralatan - ( ????)
    iii) UNIT transport - (?????)
    iv) UNIT PR (cari + confirm kan peserta yg nak join) - (????)

    -- benda sume dah tersedia, tinggal nak running jer..
    -- dont worry, aku akan guide korang caner nak arrange n manage bende ni..
    -- by Isnin ni 4 org ni mesti dah ader tau..aku nak junior..so saper2 yg nak belajar caner nak
    manage utk gi camping sila kol/msg aku (012-374 5515)
    -- kalau isnin ni takder saper lagi yg volunteer, aku pick je la tau..

    ** kalau ader alumni yg bukak blog ni & nak join skali, sila kol KARAM (UNIT alumni) (017-6350 860) utk maklumat lanjut...

    _______________________

    list peserta yg kompem:

    1. pakcik
    2. sedi
    3. karam gemok..
    4. jeejah
    5. kejang gemok gak..
    6. joe
    7. fida
    8. abib

    list peserta yg semi kompem:

    1. bubor

    ____________________________________

    ************************************

    *** aktiviti ini ditangguhkan ke satu masa yg akan diberitahu kelak***

    ***segala kesulitan amat dikesali***

    Tuesday, February 21, 2006

    Nuang! Nuang! NUANG!

    Oit, 03.03.06 free tak? Nak ikut gi Nuang tak? Kali ni XPDC Lolo, Perlus ngan Puncak... sapa nak ikut.... kita btolak ari jumaat malam iaitu 03.03.06 pastu shoot terus Lolo malam tu jugak.
    Esoknye sapa nak naik puncak gi la naik, sapa nak ikut aku gi Air terjun Perlus, jom ikut aku... petang tu sblm magrib jumpa balik kat Lolo, Ahad kita balik kolej! sapa nak ikut? sapa nak ikut?

    AdEr oRg tU DaH tUE AriNi....


    "SLamAt hArI jADi KaRaM.."
    dAh TuE Ko eKkk...
    jangan marah aku post gambar ni..hehehe....

    Monday, February 20, 2006

    Log XPDC Tahan `05 - Part I

    LOG XPDC TAHAN `05

    10/4/05

    2100 GMT – Hmmm,semua peserta dah tak sabar nak bertolak ke Merapoh..time ni ramai dah yang berkumpul kat Dataran Melur,port biase berkumpul seblum gi XPDC mane2 ( XTVT legal je la..UG jgn harap!! ). Bertolak kol 12 tgh malam,tp sume kene berkumpul cepat sebab tak mau nanti kelam kabut,nak amik jeket la,nak amik torch lite la, spek itam la,air pillow hape bala sume…memasing dah siap dgn beg memasing yang penuh dgn memacam bende..last check brg2 dibuat,dan lepas sume dah complete,kami berkumpul semula,kali nih dalam bulatan besar plak..time utk amanat..

    2200 GMT - Utk amanat, beberapa orang Alumni kolej/Rek spt. Bentan,Kak Jam, Abg Azman Shah (Penasihat Sekretariat) n Pajol (blah la,xnak turun keta..) telah datang. Mamak tak dapat turun.kene jage anak..die kirim salam je. Bentan selaku Bekas Pengarah XPDC Tahan kolej tahun 1999, telah memulakan amanat. Ape yg die cakap tah la, aku dah lupe,banyak sgt….yg aku igt, die ckp ikut arahan guide, n jgn melawan guide atau memandai2, kang x memasal guide buat bodo je kat team kite..itu berdasarkan pegalaman diorang dulu, ade peserta yg buat hal dgn guide, pastu guide xmo tolong dah..pastu Kak Jam plak bg amanat..kak jam ckp jgn la seriau sgt nk gi tahan ni..Tahan tak la susah sgt, n x mudah sgt jugak…ape yg kite lalui,tu la die..berdasarkan cite kak jam, team diorng dulu slalu sampai lewat kt campsite, biasenye malam la…oleh itu, bermacam2 crite yg x best telah dicerite oleh encik kak jam (haru la kak jam, bakpe gi cite,kan dh takut..). Pastu Abg Man plak beramanat…abg man cite ape pun aku dah tak igt, tp biase la,mst kate2 semangat punye..xkan nak bg amanat kasi down lak kan?mmg nak kene baling ngan blok kenanga la jawabnye..heheh..Abg mannnn (seraya mengangkat tgn).

    2345 GMT - Bas dah sampai, sumorang dah bagi amanat…skarang time utk naik bas…ramai gile yg mengantar kitorang..bebudak rek ramai, antaranya yg aku igt, Karam (senyap je,pastu ilang…sedih la tu konon..blah la!!!), Kicap,sape lg tah…pastu bebudak floor aku (Canangium) pun ramai yg ngantar..mak aih,time tu rase smangat gile..rase cam nak pi berjuang plak..lepas salam2 sume, doa pun dibaca..abis doa, trus naik bas…atas bas, sume melepek tepi2 tingkap, babai org2 yg kt bawah..maka bermulalah perjalanan sebuah XPDC…

    11/04/05

    0600 GMT – Ntah bile mase sampainye,aku pun x tau..bukak2 mate je, bas dah ade kat depan pintu gate pejabat PERHILITAN Sg. Relau..awal nak mampos sampai, gate pun x bukak lg…pastu ade la pakgad tlg bukakkan gate, so boleh la bas masuk area pejabat PERHILITAN tu..oleh sebab hari masih awal dan pejabat pun tak bukak lagi, kami telah mengambil langkah drastik dengan memasak megi sebagai sarapan di tengah2 jalan (cam org gile la plak aku rase)..menu sampingan adalah roti gardenia sapu dengan jem stroberi, air nescafe dan air teh o…

    0800 GMT – Takde la pukul 8 tepat sgt pun,lapan lebih2 gitu, pejabat Renjer pun dibukak oleh sorang pegawai..aku tgk muke pegawai tu ngantuk je, boring la tu, kene layan `orang2 gile’ nih pepagi…pas die amik dokumen hape bala sume, die suruh sumorang bukak beg n keluarkan segala mak nenek yang ade dalam beg…umak aihhh..penat2 org setting cecantik, die suruh kluakan plak..xpe la, kuarkan je, kang x memasal x dapat naik tahan..beberapa org pegawai telah melakukan inventori terhadap barang2 yang kami bawak..every single thing kene check, even mende2 kecik tu pun!! Alah..aku tgk pegawai tu pun cek lebih kurang je…dah sudah cek, packing balik…pastu kene tunggu Hilux dengan guide plak..diorang blom sampai lagi…Sambil2 tunggu guide, aku lepak ngn sorang brader kat situ..die kate die keje buat platform tempat skodeng binatang2 liar kat dalam hutan tu..aku tanye, x masuk keje lg ke?die kate blom boleh masuk lg, pagi2 nih banyak gajah keluar pi carik makan, kang x memasal kene makan ngn gajah plak kang..aisehmen,pepagi dah kene dengar cite pasal gajah..x best btol la…crite la pasal keindahan alam ke, beburung berkicau riang ke, sungai megalir tenang ke, baru la smangat sikit.
    Tak lame pastu guide pun sampai, 2 orang (1 guide utk 12 org,kami ade 19 org). Sorang name Man, sorang name Din. Kecik je diorang duorang nih. Aku penah dengar gak, guide tahan ni sume badan kecik2..mugkin sebab slalu sgt pikul beg berat2 masuk utan kot?Pastu aku tgk haversack si Man, hekelehhh,kalerful gile..dah la koyak sane sini,cam tak tahan je..skali aku tgk brand die..aisehmen, Karrimor ar..ehmm,xleh nak komen..old timer je pakai karrimior ni..respek2….


    Baru lepas inventori, tgh tunggu guide

    1000 GMT – Dah setel sume hal kat Sg Relau, kami diarahkan menaiki 2 buah Hilux utk dibawa ke starting point, Kuala Juram. Utk ke Kuala Juram, kene lalu jalan tar yang sempit dan berbukit2 x hengatttt…pakcik driver tu bawak laju gile, takut aku..cam naik roller coaster plak. Pastu kat tepi jalan aku nampak signboard gambar gajah,tempat gajah melitas..hehe,curi signboard ni letak kat UPM mesti kelam kabut sumorag ek?

    1030 GMT – Kami sampai di Kuala Juram,unload sume barang dari Hilux. Perjalanan td amik mase dalam 25 minit. Lepas sumorang dah siap pi toilet sume, start buat stretching bersungguh2, semangat beb!! Sambil2 tu aku perkenalkan Man n Din pada sume peserta.

    1100 GMT – Selepas doa dibacakan, perjalanan pun bermula. Aku tgk guide duorang nih slambe je pakai sandal ngn selipar. Dlm pale otak aku, “Wah, power gile abg nih,pakai slipar je naik gunung”. Rope2nye sebab start2 jln je, dah kene lintas sungai. Diorang malas nk basah2 kasut+stokin ar tu. Yg kitorang ni sume pki kasut, x memasal awal2 dah basah. Banyak sungai kene lintas, lebih dari satu (banyak = lebih dari satu)


    Antara sungai2 awal yg dilintasi

    1300 GMT – Kami sampai di check point pertama, Kuala Luis, berketinggian 306 meter. Perjalanan sejauh 5 km ini mengambil masa lebih kurang 1 stengah jam, campur tolak take 5, jd 2 jam. Trek utk perjalaan ni boleh dikatakan santai jugak la, x heavy sgt. Kire2nye macam warm up session la. Kami berenti makan tengahari kat sini. Makan megi lagi…30 minit pastu start jalan smula…Kali ni kami menuju checkpoint ke-2, Lata Luis yang berketinggian 558 meter. Perjalanan mengambil masa lebih kurang satu jam. Trek dah nampak aura-aura canak sikit. Peluh dah makin rancak keluar, tp kami steady lg, maklum la,smangat. Manusia yg paling malas masa ni adalah Kak Shhha @ Senja. Ko memang gemok la senja!!!

    1430 GMT - Kami tiba di Lata Luis, lepak kejap je, ambik angin…gelak-gelak lebih kurang, amik2 gambar lebih kurang, 1445 GMT, jalan….Hentian seterusnya, Kem Kor. Mengikut cakap Man, kami akan bermalam kat situ.

    1600 GMT - Tiba di Kem Kor, campsite pertama. Wah, best gile tempat ni, lapang n dekat ngan sugai. Trek utk ke Kem Kor dari Lata Luis masih lagi dalam kategori santai. Perjalanan dari Lata Luis tak jauh, lebih kurang 2.5km. Kem Kor berada pada ketinggian 750 meter dan masih lagi dilitupi oleh hutan-hutan tebal dan berpokok tinggi.


    Kem Kor

    Oleh sebab hari masih awal, kami lepak2 dulu, hilangkan penat. Dah rehat lebih kurang, baru la kami pasang 2 bijik khemah dan main tent. Kat sini boleh lagi pakai main tent, sebab kawasan tertutup, lapang dan banyak pokok utk ikat tali main tent. Dah siap setting tempat beradu, baru la start masak, dalam lebih kurang jam 1800 GMT. Sesambil tu ade yang mengambik kesempatan utk mandi. Mandi, jgn x mandi…lepas ni x mandi dahhhh!!!

    2000 GMT – Dinner time. Lepas makan, kami berkumpul kat main tent. Man n Din guide pun turut serta berkumpul dengan kami. Utk 1st day ni, kami buat sesi ice-breaking utk guide kenal kami dan kami pun bleh kenal guide, supaya lebih mesra antara kami. Time ni sume memalu lg, termasuk guide skali. So, kemeriahan tu kurang sikit la. Biase la, hari pertama. Dah sudah ice-breaking, Man bagi briefing sikit tentang perjalanan esok. Ikut ckp Man, esok kami akan terus shoot puncak Tahan. Memandangkan perjalanan esok lebih heavy dan jauh dr hari ni, maka Man mengingatkan kami supaya gerak cepat dan jangan main2 mcm hari ni. Perjalanan esok mungkin mengambil masa selama 9 ke 10 jam. Aisehmenn, 10 jam?Satu hari nye jalan tu. Waa..kene bebetul serius nih. Kalu boleh takmo ar buat OT, letih nnt. Dah sudah briefing, kami bersurai. Ade yg trus tido, ade yg lepak borak2 sambil buat air, sambil salai stokin yg basah kat api. Tengah malam tu, Jijah n Senja masak nasik utk dibuat nasik goreng pagi esok.

    Sunday, February 19, 2006

    post gambar s/u rek plak...

    part post2 gambar dlm blog ni memang aku suka..hehehe..kali ni aku post gambar muka2 yg penah jadi s/u rek..ni jer yg aku ade, so pada sape yg penah jd s/u, nak post gambar, silakan laa..boleh junior2 baru kenal s/u2 dulu2 kaler...
    lendir n zam (2003/2004)

    dida n jeejah (2004/2005)
    sapkon n haja (2005/2006) (2006/2007) who next?? hehehe

    Friday, February 17, 2006

    Ada orang tu dah gian nak naik gunung...

    cian kat org tu, plan nak nek gunung sumuanya terbantut... takde rezeki kot... nanti ah, kita pikir skali bila paling free nak pegi. kita pergi ujung2 minggu jer, takyah nak bawak reramai, wat pening kpala jerk... minggu ni ada ponggal ngan mpi, minggu depan aku exam, so 3.3.05 tu macam best jerk kalau nak nek gunung... ari ahad ni kita gi gabai jer lah, balik ari... nak?

    Thursday, February 16, 2006

    jom tengok view kat tahan

    ni kat puncak..

    ni view gng gedung dari bawah..

    ni view botak dari bonzai..saiko giler..

    view ni ambik mase kat botak waktu pagi..

    ni plak view masa kat irau

    ni gambar maser kitorg g irau-brinchang last chinese new year..

    cantik kan?? indah nyer alam..

    view dr puncak irau..gunung2 yg menghubungkan banjaran titiwangsa..

    ni la periuk kere

    tambah ilmu sikit II...

    Petua ni berguna kalo jd kess first aid xbawak, harap sorg jek bawak first aid atau yg bawak first aid tu menonong sorg2 jln kt depan lak.. kalo kena sengat lebah,tebuan,penyengat dan sewaktu dgnnya.. - potong sikit bawang merah pastu tepekkan ke tempat sengatan.. Insyallah bisanya akan berkurangan. kalo kena sengat lipan, kala jengking dan seumpamanya - tepekkan sket asam jawa ke tempat sengatan..Insyallah akan reda. daun gelenggang - tu ubat utk redakan gatal2, panau ,kurap. . Gumpal dan tenyehkan ke port2 gatal tuh.. pokok ni byk kt tepi2 parit atau sungai. tp kalo terkena sengat dan ada lak benda2 ni,lg bagus.. raja kayu - kalo nak kenal..bila batang ni nak di kerat..ia keras giler..kayunya berwarna kemerahan..kalo di kerat,akan nampak mcm gelang2 hitam yg mengelilingi terasnya..tu kalo nak kenal brapa tua kayu tu.. kegunaan lain : byk giler kayu tas - kalo nak kenal..bila btangnya dikerat..kayunya warna keputihan dan terdapat 5-6 rekahan dari teras..kayu ni rengan jek..kulit luar bewarna kehitaman. kegunaan : mengelak binatang buas etc..byk lg la pantang dia satu jek..kalo dah biasa bawak kayu ni masuk utan,jgn telupa lak bawak walau sekali pon..lupa kalu, mmg taim tu binatang ni tunggu kt dpn.. kayu koka - kaler coklat kehitaman dan berkilat..paling keras dlm segala kayu..gergaji besi pon xlarat nak layan..kayu ni perlukan separuh abad utk berbuah..bahtera Nabi Noh A.S kt Gunung Ararat dan tongkat Nabi Musa A.S pon dr kayu koka.. kegunaan : lg byk giler kayu2 ni yg buat power tu bkn pada zahir kayu tu..tp pd 'zat' kayu tu..tu la sbb jgn komplen kalo ada kayu tas..tp binatang sekor pon xtakut.. tu la sket2 yg aqu tau..

    eh..eh..ader ahli istimewa ar dlm blog

    hii..
    waaahhh..3 ari tak bukak blog tengok2 ader ahli istimewa yg join ..
    welcome2..hehehe..
    abg mamak,
    post la petua2 ms kat dlm utan, tak pun bg cadangan2 ker, penurunan ilmu ker..hehe, bleh la kiter ramai2 berkongsi ilmu..

    Wednesday, February 15, 2006

    Jom Mandi Air Terjun!




    A
    ku ada satu plan baiknye... mengabiskan hujung minggu dengan bestnyer... kita gi carik air terjun nak? kita start dulu kat selangor dulu... pas tu slow-slow kita keluar ah gi pahang ker, perak ker... ikut suka ati la nak pegi mana. macam hujung minggu ni kita gi gabai dulu ker, kanching ker... memana yang nak... slow-slow la kita pangkah air terjun yang kita dah pergi... macam 6 jahanam citer p.ramlee tuh. dah habis satu pangkah, dah habis satu pangkah... lebih kurang ah... sementara nak tunggu hujung sem/tahun untuk projek besar, projek kecik2 cam ni pon kita dah boleh start dah... ok tak? ok tak? ok tak?


    Tuesday, February 14, 2006

    cirit-birit

    nape tak elok2 gak ek aku pnye 'cursed' ni dr balik dr jelawang ri tuh?

    Monday, February 13, 2006

    tambah ilmu skit...

    Didalam sesuatu pergerakan adalah baik ditentukan jawatan seseorang mengikut kemampuan masing-masing..... kedudukan posisi penting dlm XPDC
    1. Perintis
    2. Guide
    3. Navigator
    4. Anggota
    5. Ketua (bergerak antara depan ke 2/3 pasukan)
    6. Anggota
    7. Penolong XPDC
    8. Last MAn /Sweepper
    Namun keadaan ini sudah berubah dan telah disesuaikan dengan keadaan sekarang...... Susunatur yang terkini adalah lebih ringkas. Namun susunatur ini lebih sesuai bagi trek yang kurang mencabar dan dapat diselesaikan dalam tempoh yang pendek.
    1. Guide
    2. Perintis
    3. Ketua
    4. Medic
    5. Sweepper
    so dimana medic.......... saya cadangankan kalau rasa2 trek itu kemungkinan pasukan akan berpecah kepada dua ....sebaiknya barang medical ini dipecahkan kepada dua....maksud saya ketua (tengah) dan penolong ketua/sweeper(terakhir ). Digalakan setiap anggota mempunyai bekalan ubatan persendirian dan sebarang tanda awal perlu dimaklumkan kepada yang berkenaan. Dinasihatkan Bagi kumpulan yang besar sistem nombor adalah digalakkan terutamanya bila perjalanan berlarutan hingga ke malam....dan jikalau kumpulan seramai 20 org maka hendaklah dipecahkan kepada kumpulan kecil contoh Kumpulan A (dari 1-10) dan Kumpulan B (dari 11-20) Pada saat kecemasan dalam sesuatu pergerakkan; dicadangkan penggunaan wisel diperluaskan kerana ianya murah dan ringan serta senang dibawa kemana-mana. Ianya juga dapat mengeluarkan bunyi yang lebih nyaring dan tajam yang dapat dibezakan dengan bunyi persekitaran. Pelbagai signal atau kod boleh diperkenalkan dan ianya perlulah diingati oleh semua anggota. Diantara standard tiupan wisel yg digunakan.........
    1. 6 tiupan pendek.......pertolongan diperlukan
    2. 3 tiupan pendek,diikuti 3 tiupan panjang dan berulang semula....SOS
    3. 3 tiupan pendek berturut- turut dan berhenti seminit....maksud anda difahami
    4. Tiupan pendek selama 1 saat dan diulangi....pulang ke khemah