Monday, December 26, 2011

Terlalu lama...

1. Terlalu lama blog ini sunyi sepi.

2. Mungkin zaman berubah dan teknologi blog ni sudah dimakan zaman.

3. Masa untuk berubah ke medium lain barangkali.

4. Mungkin juga ahli-ahli T-recs ini sudah semakin jauh dari segi fizikal ataupun emosi.

5. Masa untuk berjumpa, membuat aktiviti besar-besaran barangkali.

6. Mungkin masing-masing sibuk dengan aktiviti hidup sendiri. Masing-masing sudah bekerja, mempunyai keluarga dan mempunyai komitmen terhadap perkara lain.

7. Masa untuk mencari masa terluang ataupun cuti barangkali.

8. Mungkin juga ahli-ahli T-Recs ini sudah jemu dan bosan dengan sesama sendiri. Perlukan angin baru, wajah baru, nafas baru, jiwa baru.

9. Asyik dengan muka yang sama setelah 10 tahun memenatkan barangkali. Meletihkan, menjerihkan.

10. Entahlah, mungkin T-Recs ini sudah tidak punya apa lagi untuk disandarkan.

11. Mungkin T-Recs ini tidak dapat merealisasikan impian dan matlamat ahlinya. Maka alat yang baharu perlu dicari untuk melepaskan impian dan matlamat tersebut.

12. Atau.

13. Impian dan matlamat ahlinya sudahpun tercapai dan T-Recs ini sudah pun tidak relevan lagi.

14. Kepada siapa harus disampaikan T-Recs ini ataupun biar ia berkubur sahaja di sini.

15. Mungkin juga.

Wednesday, September 21, 2011

Berminat?

Baru-baru ini gua ada mendapat satu pesanan ringkas daripada satu kutu yang mengajak pergi menjalankan aktiviti mendaki gunung korbu-gayong-yong belar. tarikhnya adalah hujung-hujung bulan sepuluh. oleh sebab gua seorang yang sporting dan tak banyak cekadak, walaupun bertiga orang, trip ini akan tetap kitorang jalankan. jadi gua nak alu-alu kan kot-kot ada yang teringin nak mengorbu, menggayong atau menyong belar. sila kontek gua melalui fesbuk (office hour sahaja). atau tinggalkan pesanan di ruang komen.

Monday, September 19, 2011

Penerokaan Gunung Batu Bujang

Kali ini seramai 4 bebudak T-recs telah membuat keputusan untuk menyertai satu trip mendaki gunung yang di go-go kan oleh satu brader Jiwa Kacau (JK) yang bernama Nabil dan berwajah Chef Wan. Gunung kali ini adalah Gunung Batu Bujang (adik beradik dengan Batu Putih) dan group kami adalah group kedua yang masuk secara rasmi (sebelum ni orang asli punya kawasan mencari hasil hutan). Pemergian kami kali ini adalah atas desakan kehendak jiwa yang meronta-ronta untuk pergi mendaki tapi sayangnya hanya kami berempat sahaja yang beria-ia sedangkan ahli T-recs yang lain memilih untuk menikmati panggung sabtu dekat rumah pada minggu tersebut. Trip telah disertai oleh gua (selaku orang tengah T-recs dan JK), pit (selaku driver dan sweeper), fida (selaku awek guide orang asli), dan sharip (peserta injured). Selain itu, kami turut berkenalan dengan beberapa kutu daripada geng-geng lain iaitu Yaya, Hanim, Kak Mas, Bond, Bun, Daus Chika, Zul Tegap, Ngai dan pakcik shah (abang kepada ngai a.k.a bekas 3rd collegian ‘77-81. Gila excited dapat jumpa super-duper senior).

Perjalanan bermula pada hari Khamis malam cuti hari Malaysia dan berkumpul di R&R (err…gua lupa la), dan menuju ke exit Tapah. Tiba di Tapah lebih kurang pukul 4, kami berkumpul di masjid daerah Tapah untuk sesi tidur beramai-ramai dalam kereta dan kemudian sarapan pagi di kedai kopi berdekatan. Untuk cerita selanjutnya, gua buat dalam format laporan polis supaya tak perlu la gua karang dan korang tak perlu la baca panjang-panjang sampai nak termuntah.

9:00 pagi Bergegas ke Kampung Kuala Bot yang terletak lebih kurang 25 KM dari simpang masuk jalan lama Tapah-Cameron Highland (Exit tol Tapah, tembak kiri)

10:30 pagi sampai di perkampungan orang asli, kami disambut baik oleh orang asli dan terus packing-packing barang.

12:00 tghri start perjalanan menuju ke campsite. Melalui empangan, titian rapuh, denai, sungai, lereng bukit, gua, jalan hutan yang penuh onak dan duri. Selepas beberapa jam berjalan, hujan mula turun dengan lebat sehingga menyebabkan jalan licin dan pergerakan menjadi perlahan. Yang paling tak boleh tahan adalaha terpaksa melalui lereng bukit yang sebelahnya adalah gaung dalam tak terperi (boleh bikin perut kecut beb!)

7:00 malam Tiba di campsite (bukan campsite target, tetapi dekat dengan punca air. Campsite sebenar adalah sebuah Gua apa ke nama entah) dan siap-siap untuk mandi. Ada group yang dah sampai lebih awal dan ada yang sampai lambat (kih..kih..kih..teka la siapa punya group yang lambat tu…)

9:30 malam makan dan terus tidur ditemani agas

11:00 pagi Keesokkan hari, bermula perjalanan selepas makan dan mengutuk sesame sendiri dan menuju ke puncak. Lebih kurang 1 jam berjalan, terjumpa Gua yang sepatutnya jadi campsite. Lepak lagi dekat situ, gelak-gelak, kutuk-kutuk, jalan……

11:30 pagi berhenti di satu simpang Bukit Batu yang ada view tahap Salem Cool Planet. Peh…superb. Nanti boleh tengok dekat Kamera teknologi canggih Sharip.

5:30 petang Tiba di puncak. Alhamdulillah..dapat tengok view keliling yang penuh dengan gunung-gunung. Batu Putih, V2, bla-bla.. Tiba di puncak hujan turun dengan lebatnya.

8:00 malam Masak-masak, makan-makan, sembang-sembang, kutuk-kutuk, gelak-gelak.

11:00 malam Tido…

6:00 pagi Di kejutkan dengan suara orang asli yang menyuruh bangun pagi dan menggosok gigi. Awal gila gua bangun sebab kesejukan yang teramat. Kena sejuk atas gunung woi. Syok gila rasa. Tak teringin ke? Sejuk…bungkus badan dalam sleeping beg…perghhhhhhh…

11:20 pagi Trekking turun melalui jalan yang lain (jalan baru sondol). Perjalanan yang penuh dengan penyiksaan batin dan fizikal.

7:00 malam Tiba semula di tempat berkumpul dan disambut oleh anjing-anjing peliharaan tok batin.

9:00 malam Kemas-kemas dan bergerak menuju ke medan selera.

11:00 malam Salam-salam dan bersurai.

Friday, July 01, 2011

T-Recs Bercuti ke Sabah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

1. Alhamdulillah, setelah setahun merancang yang berpunca dari Koko yang nampak iklan murah Air Asia, maka selesailah satu trip bercuti T-Recs ke Sabah.

2. Nak cerita satu persatu memang payah, sebab byk sgt. So, ape yang boleh dibuat kat log kali ni adalah semampu mungkin si penulis.

3. Terima kasih tak terhingga kepada yang join trip ni; Koroi, Pijot, Serabut aka B, Babas, Jo, Pia, Ct, Pit, Cipan, Koko, Fara, Raha, Azim & Alya. Terima kasih gak kepada geng-geng transporter; Jabir, Ayu, Nadia, Haziq & Pusi. Terima kasih lagi buat Rahim & Fiza sebab melayan kami sepanjang kami di Semporna/Tawau. Terima kasih kat Budung sebab bagi buah salak. (kat umah koroi, tapi rasa dah abis dah)

4. Baiklah laporan adalah seperti berikut:

22.06.11
2000
1. Semua selamat sampai di LCCT dengan kaedah masing-masing. Raha ngan Azim dah selamat ada kat KK sebab flight awal. Masa ni lepak kat McD sambil pening-pening kepala nak bagi boarding pass cemaner.

2125
2. Semua dah ready nak nek kapal terbang. Tapi ada 2 org gadis lambat. Bermulalah di sini kisah malang cik Pia. Boarding Pass awal2 dah ilang. Kelam-kabut, kelam-kabut, rupanya tertinggal kat toilet, nasib baik sempat diselamatkan.

23.06.11
1200
3. Flight lebih kurang 2 jam. Takat ni masalah takde lagi. Amek keta sewa ngan Brader Man, dapat Waja, Exora, ngan Avanza Putih. Brader Man ni ok gak keta de, senang bawak bincang dan harga untuk 2 hari sewa adalah RM1060.



3a. Target 1st nak pergi adalah Simpang Mengayau, Kudat. Tapi kene singgah kedai makan dulu, lapar.

4. Brader Man ni siap bgtau lagi, waktu cenggini nak ke Kudat tu cam bahaya. Ada org tahan keta, ada org letak papan tetengah jalan, kerbau lepak tetengah jalan & memacam lagi ar.

4a. Semua masuk keta, bergerak ler ke tempat makan. Baru masuk round-about yang pertama yang huru-hara. Exora ke sana, Avanza ke sini. Semua tah ke mana-mana tah pergi. Kang ade yang marah tak bagi signal ni kang. Hehe...

0100
5. Lepak kat kedai Rahayu cafe, makan. Aku ngan Babas bergerak ke Promenade Hotel nak antar keta Waja kat Raha ngan Azim. Derang tak folo gi Kudat. Anak kecik tak elok travel memalam. Sampai, sampai naik bilik pergh...


6. Bukan main besar lagi biliknyer. Biasalah, boss-boss, hehehe... Setelah berbincang sambil bergelak ketawa, maka meet-up point pun telah di setkan di Tuaran.

7. Patah balik Rahayu Cafe tu, makan dengan pantas... bersiap untuk ke Tip of Borneo~!

8. Tapi singgah kedai ala-ala 7E (orange kot namanyer) sampai mencuci mata dengan 'awek-awek' bersuara garau.

0230
9. Menuju ke Tip of Borneo~!

10. Keta Avanza yang dipandu Serabut lead the way. (nota tambahan: Istimewanya pemanduan Serabut ni, walaupun langgar lubang, tak bagi signal, berpusing2, terlepas simpang, tetap takde sape komplen. Kalau orang lain bawak...) Di ikuti oleh Exora yang dipandu oleh Koroi. Dengar cerita 2 jam leh sampai.

0430
11. Setelah 2 jam yang dikatakan boleh sampai, kami masih berpusing2 kat kampung mane tah area Kota Belud. Jalan kecik, kiri kanan umah orang.

11a. Aku ngan Koroi dengan konfiden menyatakan mmg macam ni jalan besar de. Serabut yang lead the way dah pening. Memang takde signboard pun nak ke Kudat ni.

12. Exora lak lead the way dengan menggunakan GPS. Dengan bantuan teknologi, barulah jalan sebenar dapat dikenal pasti. Menurut mesin, masih ada 2 jam lagi perjalanan. Pergh~!

12a. Time ni la baru perasan, patah balik rupanya. Boleh tahan jauh gak patah balik rupanya. Jalan pun semakin membesar dan mengkonfidenkan.

0530
13. Akhirnya sampai ke daerah Kudat. Jalan nak ke sini pun boleh tahan gak. Berlubang, kejap bertar, kejap batu kerikir, jalan mendap, roboh dan sebagainya. Boleh tahan Camel Trophy kejap ar.

14. Sembang punya sembang ngan Koroi, tetiba nampak sign board Simpang Mengayau. Eh, terlepas simpang. Koroi punya kelam-kabut nak pusing masuk simpang gereja sambil terlupa yang de bawak kereta manual. Macam-macam mende nak wat satu masa. Nasib tak terjun parit jer.

0610
15. Akhirnya sampai juga lah ke tempat yang dikenali sebagai Tip of Borneo.


16. Tempat best gak lar. Ngan angin yang tak berapa nak berbahasa sangat. Ct boleh rasa cam nak terbang.

17. Setelah bergambar, lepak, ambik angin, main hanyut-hanyut selipar, maka perjalanan disambung kembali. Ke mana?



18. Mesti makan punya~!

0730
19. Bertukar driver, maka perjalanan diteruskan menuju ke Kundasang.

20. Sepanjang perjalanan, penulis mengalami black-out sehingga ke Kota Marudu.

0830
21. Tetiba je sampai kat Kota Marudu. Macam mana sampai? Haa... itu kita tak tau.

22. Kat Kota Marudu ni, matlamat de satu je. Makan. Sampai kat kedai hape name ntah. Kami pun sarapan, sarapan berat.

0930
23. Perjalanan disambung semula. Di tengah perjalanan, Koroi ternampak jagung bakar yang memang betul2 kena bakar. Singgah jap. Makan lagi.


1100
24. Berjumpa ngan Raha & Azim kat Tuaran. Bulatan Benguris kot nama de. Sebelum tu boleh sesat lagi, boleh termasuk lak pekan Tuaran tu. Oleh sebab team Exora sesat, Avanza kembali take over (bukan take away ye Pit) lead the way.

25. Lepak2 tepi jalan, salam-salam, buat lawak seketul dua, perjalanan diteruskan ke Kundasang.

26. Sekali lagi penulis mengalami black-out.

xxxx
27. Dengan waktu yang gagal dikenalpasti oleh penulis, kami pun selamat sampai di J Residence. Yang agak menarik kat J Residence ni ada 3 perkara.

a. View yang sangat menarik
b. Tandas yang boleh menyebabkan anda tersipu-sipu.
c. Jalan turun yang sangat curam.


28. Semua pakat-pakat berehat. Raha dengan penuh yakin dan pasti mencanangkan bahawa semua wajib berkumpul jam 3.30 utk sesi lawatan yang seterusnya.

1530
29. Raha masih belum bersiap.

30. Terdapat segerombolan manusia yang ingin mengutarakan hal ini ke dalam post mortem. hehehe

1600
31. Perjalanan diteruskan ke Poring.

32. Di poring, sampai pun agak lewat. Yang ada cuma ke kolam air panas sahaja. Yang lain-lain tak dapat nak pergi. Dah lewat.


32a. Kat sini la Babas dengan lagaknya menyatakan de sedang menghafal trek naik Kinabalu. Tapi sebenarnya trek dalam area Poring tu jer. Rujuk disini

33b. Amek2 gambar, main rendam-rendam kaki dalam air panas sampai kaki bengkak. (Mmg panas betul)

33. Perjalanan di teruskan dengan mencari makanan.

1900
34. Rasa-rasanya makan kat Ranau. Area The Store tu. Makan de agak ok gak ar, tapi harga cam mahal sket.

2000
35. Selamat sampai kembali ke J Residence. Masa ni ada yang terus tido, ade yang layan dvd, ada yang main kad sampai kul 0200. Esok nak gerak pukul 0700 ni.

24.06.10
0700
36. Penulis masih tido.

0800
37. Semua bersiap sedia utk meneruskan perjalanan. Destinasi pertama: mana eh? lupa da...

38. Haa... gi Mesilau dulu. Masa ni skil pemanduan masing-masing tercabar dengan kereta yang agak-agak semput nak naik jalan berbukit-bukit. Time ni terbukti Exora gear 2 tak larat nak memanjat bukit. Memang kena drop gear 1.

0915
39. Selamat sampai di Mesilau Nature Park.


40. Tak buat banyak benda pun kat sini. Amek2 gambar, lepak-lepak layan sejuk. Mesilau ni adalah tempat permulaan trekking naik Kinabalu.

40a. Perjalanan diteruskan menuju ke Desa Dairy Farm.

1010
41. Desa Dairy Farm. Kalau dulu makan strawberi di ladang strawberi, sudah. Minum teh di ladang teh, sudah. Makan kambing di ladang kambing, pun sudah. Sekarang, minum susu di ladang lembu~!


42. Air kotak susu coklat saiz kecil dijual dengan harga rm3.70. Yang besar tah brapa tah harga. Menurut Koroi, "takde beza rasa pun ngan susu kat 7e". Tapi sentimennya yang diambil kira.

43. Amek2 gambar, berlakon jadi lembu, berlakon sampai ke puncak gunung, perjalanan diteruskan ke destinasi terakhir kami di Kundasang. Iaitu, Kinabalu Park.

44. Tapi kalau perasan la ape yang aku tulis, sepanjang pagi ni.... belum sarapan lagi tuh... pergh, lapar lak ai.

45. Maka Pijot telah membawa kami makan kepak ayam yang sedap~! Sedap sebab memang sedap ke ataupun sebab lapar itu aku tak tau... tapi semua habis sehingga menjilat seat kereta.


46. Pas beli ni, singgah jap kat pasar. Tah beli ape tah bebudak ni. Warga kereta Exora tidak memperdulikan pasar tersebut sebab sedang mengadap kepak ayam.

1230
47. Kinabalu Park. Kat sini masa nak parking boleh ade lak keta Avanza (bukan geng kami) buat terhegeh2 badul. Menguji kesabaran masing2 yang masih kelaparan kepak ayam.

48. Macam biasa, aktiviti di sana tidak lain dan tidak bukan adalah berposing untuk bergambar. Macam dekaaaaaat jer nampak puncak Kinabalu tu. Hnss, hnss... semua macam bersemangat nak memanjat Kinabalu.



49. Perjalanan diteruskan menuju ke KK. Selamat tinggal Kundasang yang best.

1400
50. Ketibaan kami di KK disambut dengan jem yang teruk. Tiba-tiba rasa cam nak lepak jer lagi kat Kundasang yang sejuk.

1530
51. Aku, pijot ngan babas di check in kat Stay Inn Hotel. Rupa-rupanya hotel ni adalah tempat yang sama kami dok usha 'awek bersuara garau' tu pada entri #8. Hohoho.

51a. Tempat ni ok, tapi aircond bilik aku cam hidup tanak, mati segan. tak brapa nak puas ati sgt. Pas check in, gi makan~!

52. Makan tengahari kat restoran betul-betul berhadapan ngan Centrepoint. Pergh... kat sini si Fara ngan Pit terkene siot~!

53. Mee bandung Fara rasa cam sup tomato yang ada kulit telur yang sgt banyak. Telur dadar pit lak diletak atas pinggan bekas nasi goreng org lain. Pergh...

1730
54. Pas abis makan, balik bilik, letak-letak barang, terus bersiap menuju ke Centrepoint.

55. Kat Centrepoint ni terus jer carik kedai outdoor. da satu jer kat tingkat 2. Nama kedai Outdoor Gear. Harga barang leh tahan murah, tapi choice tak brapa banyak. Ada brand2 cam Mammut, TNF, Arcteryx tapi keoriginalan de tak dapat dipastikan. leh katakan underlicensed from China.

56. Perjalanan diteruskan ke Pasar Filipina.

57. Yang mana takde nak carik barang tu ade la lepak kat tepi tgk jalanraya. yang mana nak beli gelang, ikan masin ape semua tu menjalankan aktiviti shopping.

58. Kat sini la Cik Pia hampir ditipu oleh seorang lelaki yang menjual iphone China dengan harga rm2000.

59. Ade sorang laki cuit Pia tunjuk iphone China, "mau belikah?" Pia kata "brapa?" De jawab, "2000", Pia jawab balik "tanaklah, mahal!" Lelaki tu cakap, "guna phone ape, leh trade in bayar rm500 jer" Pia kata "ok"

60. Masa ni Ct nampak, Ct suruh Jo folo, Jo nampak, Jo suruh Koko folo, Koko nampak, Koko suruh Cipan folo. Cipan pun folo ala-ala James Bond lintas jalan. Cipan pun melaporkan situasi tersebut.

61. Nasib baik dapat ditahan daripada berlakunya transaksi tersebut. Mamat yang jual iphone tu siap ugut aku lagi. "Nanti kau taulah nasib kau" De ingat de sorang jer tahu.

62. Setelah selesai insiden tersebut, kami pun gi makan kat belakang pasar filipina tu. Sesi makan seafood yang pertama. Makan kat gerai yang 1st sebelahan dengan gerai ABC sedap. Bambar bawah ni sekadar hiasan. Tak makan kot, sekor RM200.


63. Menu: Ikan Belais sekor bakar, Pari sekor potong 2 bakar, sotong bakar, udang bakar. Yang menarik kat sini adalah ikan Belais bakar. Sedap woo... tapi Pit kata tak sedap. Total makan sorang RM10, sape yang amek udang kena topap RM10 lagi.

64. Selesai makan, Raha and family retire to their room. Yang bujang-bujang ni meneruskan perjalanan kat pasar malam 1st. kat sini jenjalan tanpa arah tujuan. pastu sambung lak berjalan kat pasar malam ke 2. still berjalan tanpa arah tujuan.

65. Pas dari pasar malam kedua, ada yang balik bilik, aku, koroi, serabut, babas, jo, pit, pijot ngan ct lepak Islamic Cafe. Kedai mamak jer sebenarnye. tapi ade gak yang berbelit lidah nak sebut.

66. Lepak, gelak-gelak sambil minum teh tarik kat sini.

2330
67. Setel kat sini, ade yang bagi idea nak pegi Jessleton ke hape tah namanyer. lepak kat jeti amek gambar.



68. Yang join, aku, wan hudi, jo, babas, koko, pijot, ct, fara (tapi de tido jer), & pia. Lepak-lepak kat sini layan ape tah aku pun tak tau. Dalam sejam je kot, pastu balik.




69. On the way balik, awek-awek bersuara garau dah mula beroperasi. Hantar bebudak ni balik, aku, koko & babas keluar balik.

70. Bukan cari awek bersuara garau tersebut, tapi gi carik Kedai outdoor yang diceritakan oleh Wan Hudi. Babas dapat maklumat dari pekerja Orange tu yang Tech City Trading tu bukak kul 0700.

71. Pastu kami gi lepak McD.

72. Kat sini ar nampak ade mamat bawak keta silvia mabuk. takleh nak masuk keta, last-last de baring jer atas keta de.

73. Balik bilik, panas. pindah dok bilik satu lagi. tido. Esok janji gerak kul 0930 menuju ke airport.

25.06.11
0630
74. Aku bangun terkejut dengan suara yang sumbang. Periksa-periksa, rupa-rupanya si serabut tgh gelak-gelak tgk msg. De ni subscribe magnum 4D per? tgk henset gelak2. Nombor naik kot.

75. Tanpa melengahkan masa, aku bgn dengan pantas, kembali ke bilik asal aku dan kejutkan semua org.

0730
76. Aku, babas, jo, wan hudi, koroi & pit bersiap awal untuk ke kedai outdoor yang katanya bukak kul 0700 tu. Sebelum bergerak kena makan dlu.

76a. Masa ini ada 2 org telah menghilangkan diri. Haa... gi mana tah. Alih-alih muncul dari celah-celah bangunan.

77. Sarapan dulu kat bawah Stay Inn tu je. pastu baru pegi ke kedai outdoor tu. Sampai2 tutup. Ek eleh...

78. Berpusing lak menuju ke Plaza Wawasan, pun tutup gak. Dengan rasa kecewa pusing dan kembali ke kedai sarapan tadi utk pick up insan2 yang baru bersiap.

0930
79. Semua siap, sudah bersarapan dan menuju ke airport. Janji ngan Brader Man sewa kewa tu nak pulang kul 1030.

80. Dengan rasa tidak berpuas-hati, kami pegi gak kedai tadi dengan harapan bukak lah engkau wahai kedai outdoor.

81. Alhamdulillah, sampai-sampai tgk, kedai da bukak.

82. Dalam masa berbaki 15 minit utk shopping, maka semua menjadi tak tentu hala. Itu nak, ini nak...

82a. Kedai ni, Tech City Trading namanya memang banyak barang. Rambang mata semua org. Semua selesai shopping dalam masa 15 minit sahaja. Da macam rancangan tv yang amek2 barang kat supermarket tu.

83. Raha lak dengan merasakan dirinya dah pantas, membunyikkan hon keta bertalu. Tanda protes lambat semalam. Koroi ingatkan de nak aiskrim.

85. Kami pun meluncur pantas ke airport.

86. Berjaya sampai di airport dan kereta dipulangkan dalam tempoh masa yang dikehendaki.

1220
87. Flight menuju ke Tawau.

1300
88. Ketibaan kami di airport Tawau disambut oleh Rahim & Fiza. Kat sini disediakan kami sebuah van kapasiti 15 org. Kereta Rahim sendiri dan sebuah Hilux utk bwk bebrg.

88a.Kat sini kami berpisah ngan Babas. De akan join balik malam kang.

89. Terus menuju ke Semporna. Sempat gak ar aku bersembang ngan akak yang bawak van tu. Kak Kasmah namanya. sepanjang perjalanan ke Semporna, kiri-kanan jalan sawit jer semata.

90. Kat sini environment berubah daripada kat area KK. Kalau kat KK asyik nampak gereja jer, kat sini dah nampak masjid sana-sini. KK nampak maju dari area sini, biasalah, anak tempatan belum pegang ekonomi lagi.

1500
91. Sesampainya kami di Semporna, mesti gi makan dlu. Makan sambil tgk ulangan Maharaja Lawak Final.

92. Selesai makan, check in hotel. Kat sini, kami dok kat City Inn Hotel. Tempat ni agak best, pekerja pun friendly dan takde jauh sgt dari jeti. (tapi puas menapak gak la)

1630
93. Setelah rehat-rehat sket, masa utk meneruskan sesi lawatan. Matlamat seterusnya adalah Floating~!

94. Bila aku cakap Floating ni masing-masing ingat nak masuk air, wat water konfiden. Bukan.... Floating ni nama tempat kat area Dragon Inn. Cam struktur atas air. Tgk gambar la senang.



95. Kat sini ada satu tempat nak masuk kena bayar rm2. Tgk ikan kerapu besar org, tgk udang kara, ketam besar pinggan makan. dan macam biasa, amek2 gambar sampai kena halau.

96. Yang pompuan dan yang dah bekeluarga balik naik van. Yang jejaka-jejaka gagah balik jalan kaki.


97. Aku, koroi ngan wan hudi singgah kedai jap minum teh tarik. Dekat kedai Malaysia Seafood tu je tapi check in kat scuba junkie... hehehe


98. Meneruskan sesi menapak balik hotel.

2130
99. Masing-masing dah bersiap, lapar nak makan.

100. Masa ni cam da putus akal da nak makan kat ner. Kak Kamsah tu bukan tahu sangat area ni. Pusing punya pusing, last-last gi kedai yang aku minum teh tarik td.

101. Time ni order agak tak ingat. Menu: Ikan Kerapu merah 2 ekor masak 3 rasa. Ikan Kerapu biasa 2 ekor bakar berempah, Udang Rimau masak butter sekilo, Udang Rimau masak cili sekilo, Sotong bakar sekilo, pucuk manis masak bawang putih, ngan sayur pe tah satu lagi... Memang cara~! Pergh... aku tgh tulis ni pun rasa lapar balik... hehehe. Tengkiu kat Azim & Raha sebab sponsor hampir separuh harga makanan kat sini. last-last sorang kena RM15 jer.

2230
102. Setel makan balik bilik. Cam biasa yang dah berumur tu tido awal, yang muda cam aku ni main kad sampai kul 0100. dan Cam biasa, aku tak skali pun kocok kad malam tu. Hehehe...

0100
103. Tido. Esok kena ready kul 0630.

26.06.11
0630
104. Semua bgn on time. Semangat nak snorkeling. Time ni semua bilik check out, kecuali bilik Raha sebab nak simpan barang ngan nak mandi pas snorkel nanti.

105. Dah cukup semua lepak gi kedai mamak utk sarapan. Trip kali ni asyik makaaaaan jer kan. Tapi nasi lemak de cara beb. Boleh ade satu kedai mamak nama Bismillah mcm kat serdang tu. Tapi yang lepak semua omputih jer.

0830
106. Rahim ngan Fiza sampai lewat gak, ada hal katanya. Dalam kul 8.45 camtu, bot kami pun bergerak.

106. Servis snorkeling yang Rahim bawak namanya Blue Sea Diver yang dikendalikan oleh Mike namanya. Tapi yang bawak kami bukan Mike tapi anaknya nama Boboi ngan membernyer nama Ryan.

107. Pas ni aku rasa cam takyah tulis dah kot... biar gambar jer yang menceritakan semuanya~






108. Trip snorkel ni ada 4 check point semua.
a. Pulau timbal-timbal
b. Pantai Pulau Timbal-timbal
c. Pulau Bohey Dulang (makan tengahari kat sini)
d. Pulau Mantabuan

109. Tapi nak cerita gak yang si ct tu punya la selekeh time nak snorkel ni. Di salahkan goggle lak yang tak reti nak elok. Hehehe...

1430
110. Selamat sampai kembali di jeti Semporna.

111. Geng-geng lelaki balik jalan kaki mandi kat Masjid. kat sini terdapat satu view yang aku panggil, "the other side of Semporna"


112. Yang pompuan lak mandi kat bilik. Tapi mak aih... sikit punya lambat derang nak siap. Plan nak ke bandar Tawau lagi ni. Tapi masing-masing tak ready lagi.

1700
113. setelah hampir dua jam menunggu, barulah siap gadis-gadis itu.

113a. Kat sini aku ingat lagi aku cakap kat Jo masa kat lobi hotel. "cepat Jo, masuk dlm van dulu", Jo jawab "Eh, eh... Aku nak rehat kat sini dulu boleh tak?" sambil wat gaya malas2 de.

114. Perjalanan diteruskan ke Tawau, sebab ade nak beli ikan bilis.

1830
115. Sampai kat pasar besar Tawau semua da tutup. Nasib baik tingkat 2 masih ade sorang pakcik ni tgh bungkus2 gerai de. Setel beli semua, menuju utk trip menambahkan asid urik dalam badan. (makan seafood lagi daa)

116. Sampai gak la kat kedai famous yang bernama Abu Sayyaf ni. Tapi sampai2 nama kedai kat sign board de Restoran Sri Titingan. Salah kedai ke ni? Masing-masing dah konpius.

117. Nickname de jer Restoran Abu Sayyaf rupanya... apa sebab? ntah ler...

118. Menu: Sup Sirip Ikan Yu, Ikan Putih Stim Sekor, Ikan Putih Masak ape tah sekor, Udang goreng tepung, sotong goreng tepung, sayur ape tah masak sos tiram. Kat sini makan sorang RM20. Berbaloi-baloi...

1930
119. Perut dah kenyang, menuju ke airport la plak.

120. Kat airport lak, selesai check in, pusing-pusing carik t-shirt dan sebagainya. Kat sini gak Pia telah menjahanamkan dressing room kedai tu sampaikan raha tak dapat nak test baju yang kononnya masih bersaiz xl kanak-kanak.

121. Setelah diyakinkan oleh suaminya, barulah beliau beralah dan amek saiz s dewasa. hehehehe...

122. Tgh2 carik baju, tetiba muncul sorang lagi sahabat lama, Rudin Masgul aka Budung. Pergh... lama siot tak jumpa mamat ni.

123. Sembang-sembang, minum-minum sambil tunggu nak nek kapalterbang.

2135
124. Entri terakhir akhirnya. Kami pun naik kapal terbang menuju ke Semenanjung. Selamat tinggal Sabah~!

125. Kata dah entri last... ok,ok... lastly, tengkiu kat semua yang menjayakan trip ni. Tengkiu sebab bagi support and Alhamdulillah, semuanya berjalan ngan lancar. Peach Yo~!!!

Sekian~! Segala salah dan silap sepanjang trip dan laporan ni, harap maafkan~!
Siempre Amigos~!


Duit Masuk:

RM400 x 15 = RM6000

Duit Keluar:

1. Sewa Kereta : RM 1060.00
2. Minyak Kereta : RM 347.00
3. J Residen : RM 560.00
4. Stay Inn : RM 346.00
5. City Inn : RM 402.80
6. TransTawau : RM 500.00
7. Snorkeling : RM 1500.00
8. Storage : RM 60.00
9. TransLCCT : RM 230.00
10. Gagal Dikesan : RM 54.20
11. Rencam : RM 190.00 (Pengurusan/pentadbiran dll)

Jumlah : RM 5250.00

Baki : RM 6000 - RM 5250 = RM 750

Pulangan setiap peserta : RM 750/15 = RM 50.00

**Sila SMS no akaun anda ke 017-6350860 ataupun tuntut secara personal wang anda. Sekiranya malas nak tuntut dan nak masukkan ke rencam pun boleh**

Tuesday, May 31, 2011

Pendakian Gunung Pass-Yellow

wajah ceria sebelum mengetahui gua salah bagi maklumat




todong yang penat sampai rasa nak *&%#@



babas kentut busuk, gua tutup hidung




tiada di dalam gambar: pit




Elok je babas sampai dekat rumah fida daripada johor sekitar pukul 12 tengah malam, gua, fida dan babas terus cergas menuju ke rumah pit untuk amik pit serta barang-barang yang dah siap packing malam sebelumnya. Walaupun peserta 6 orang, barang makan tambah peralatan bukan main meriah lagi. Sudahlah dengan barang yang banyak itu, todong (peserta dari Lumut) berani-berani pulak hantar mesej tak ada haversack. Selesai memacking barang masuk dalam kereta dan memaki todong, kami berempat terus ke destinasi seterusnya, iaitu Sup gegar untuk pekena air teh ais 3 lapis. Kemudian barulah menuju ke rumah Wanhody di Ampang untuk meminjam beg bagi pihak todong (bukan main nak bawak beg kecik lagi. sekali.. hambik ko 70-100L). Dalam pukul 1.45 pagi barulah kami betul-betul bergerak.

Perjalanan diteruskan ke sebelah barat tak barat sangat, tanah air iaitu tempat pertemuan peserta dari Lumut iaitu todong dan kening. Perjalanan diteruskan lagi dengan pemanduan tak berhemah todong dan pemanduan biasa-biasa pit ke Masjid Kg. Raja. Akibat belum menghafal peta Kg. Raja, gua telah terbagi salah direction kepada pit dan proses mencari Masjid Kg. Raja menjadi rumit sedikit. Berkat doa dan suara mengaji dari arah masjid, kami terus mendapat hidayah lalu menuju ke jalan yang benar dan solat subuh di sana. Solat-solat, packing-packing, pukul 8 bersarapan di pekan Kg. Raja. Cadangan nak makan di restoran Bismillah cawangan Kg. Raja terhapus bila melihat kedai tersebut sayu dan tertutup. Terus lepak dekat kedai Kak Yah Tomyam sebelah jembatan. Lepas selesai bergelak ketawa, mengutuk, kening tumpahkan air milo, makan nasik dan sebagainya, gua terus meroger Kumar 4WD untuk berjumpa di balai polis dan ke Sempadan (Simpang Pulai- Cameron Highland) iaitu starting point ke Gunung Pass-Yellow.

Pendakian bermula selepas mengaminkan doa dari ustaz kening lebih kurang pukul 10 pagi dan 40 minit kemudian kami tiba di puncak gunung Pass. Selepas bukan main lama melepak (tido dan makan-makan), kami pun bergerak menuju ke gunung Yellow. Jalan-jalan-jalan, jumpa kawasan lapang, lepak tido. Jalan-jalan-jalan, jumpa port baik, tido. Jalan-jalan-jalan, babas nak terberak, tido. Jalan-jalan-jalan, tak sampai-sampai. Setelah sampai di puncak, baharulah gua tersedar bahawa gua telah memberikan maklumat yang salah kepada para peserta. Dan mengakibatkan kesemua kami berjalan dengan penuh tidak yakin diri dan ragu-ragu. Rupa-rupanya gua tersalah batu penanda yang kononnya dalam satu jam dari puncak. Banyak sangat batunya oii..Dalam pukul 4 petang tibalah kami dipuncak sebenar.

Selesai masak-masak, membersihkan diri dan makan, masing-masing mengambil port tido dan akibat belum mengantuk, terpaksalah kami main true or true (baca: true or dare) dan memberi nasihat kepada satu sama lain tentang realiti kehidupan yang serba pahit dan mencabar ini. Esoknya, pukul 11 pagi siap-siap kemas dan kami tiba semula di Sempadan tepat pukul 3.45 petang. Lebih kurang pukul 5.30 petang, kami bergegas menuju ke Medan Gopeng untuk makan dan dalam perjalanan, ada la pergi singgah beli ais krim Malaysia berperisa strawberry.





Notakakiberbulu: Sekian laporan dari gua. Yang terkurang tu kira halal je la. Gambar-gambar boleh mintak dekat Encik Pit. Oh..lupa. trip target yang seterusnya ...........KORBU-GAYONG!! bila?? haa...yang tu kita tak tau lagi.

Sunday, May 15, 2011

Mega Projek Seterusnya~



XPDC Endau-Rompin

Trip 4 hari 3 Malam

Tarikh: Oktober 2011

Anggaran Bayaran: RM 420 * Return transport from Kluang/Kahang - Kg. Peta * Boat ride from Kg Peta to Pacau * Meals as per itinerary * Entrance fee, insurance, local guide, camping quipment, campsite or chalet * Tiubing or rafting (min 4 paxs) activities from NERC to Kg Peta *

Tentatif:

4Days 3Nights Endau Rompin Explore - Stay Campsite

Day 01
09.00am - Meet your Guide at Kluang Railway Stations / Kahang Shell Stations. Proceed to Kg.Peta either by 4WD or van

12.00pm - Registration at Park HQ, Kg. Peta

12.30pm - Lunch at Orang Asli House

01.30pm - Boat ride to Pacau

02.30pm - Trek to Kuala Marong Campsite

04.00pm - Kuala Marong Campsite, Picth tent - Trek to Blue Lagoon, Swimming at Natural Swimming pool

06.00pm - Return to campsite - free at leisure

07.30pm - Dinner & briefing for next journey

10.00pm - Lights out

Day 02
07.30am - Breakfast

08.30am - Trek to Buaya Sangkut waterfalls

12.00pm - Buaya Sangkut Waterfall, swimming and exploring the flora & fauna around the area picnic lunch at Buaya Sangkut Waterfall

02.00pm - Return to Kuala Marong Campsite

05.30pm - Kuala Marong Campsite - free at leisure

07.30pm - Dinner & Orang Asli Game "Kerchang"

10.00pm - Lights out

Day 03
08.00am - Breakfast

09.30am - Trek to Upeh Guling Waterfalls

10.00am - Upeh Guling waterfall - Visit to small Island - taking pictures of plants and wild orchids and exploring the flora & fauna. Swimming at Upeh Guling Waterfall

12.00pm - Return to Kuala Marong Campsite

12.30pm - Kuala Marong Campsite - Lunch, after Lunch dismantle tent and clean up campsite

02.30pm - Trek to Kuala Jasin

04.00pm - Kuala Jasin Campsite - picth tent, Swimming & free at leisure

07.00pm - Dinner & Night Walk - wild animals

11.00pm - Lights out

Day 04
08.00am - Breakfast

08.30am - Dismantle tent and clean up campsite

09.00am - Boat Ride to NERC- Rafting back to Kg. peta (Water rafting can be done Min 4pax)

11.00am - Traps & Blow pipe Demontrations used by Orang Asli - Lunch Orang Asli Local food Cooking in Bamboo (Prepared by Orang Asli)

01.00pm - Say good bye to your Guide - Proceed to Kahang /Kluang Back to your Home




*Gambar ini dikidnap dari website org lain. kalau anda owner gambar ni dan tak suka gambar ni dipergunakan dengan sewenang2nya, jgn upload dlm internet ataupun bagitau kat aku supaya aku leh remove*


Nota Tambahan: Ini cadangan sahaja. Kalau rasa tak puas hati, nak tempat lain, nak pegi tapi tanak bayar, nak bayar tapi tanak pegi dan lain-lain luahan perasaan. Sila buat shout-out di facebook koroi ataupun zaaim86 atau sila tinggalkan ngomelan anda di bawah~!

Sekian, terima kasih.

Yang Mencadangkan,
Karam

Tuesday, May 03, 2011

UPDATE SABAH III

Update Sabah

A. Tentatif

22/6/2011
1800: bertolak ke LCCT
2125: Flight ke KK
0010: Sampi kt KK

23/6/2011
0100: Amek keta sewa
Bertolak ke Kudat (180 km) <---Klik utk peta
0500: Sampai kat Kudat (sarapan, dll)
0700: Bertolak ke Kundasang (166 km)<---Klik utk peta
12:00: Sampai Kundasang
Check in JResidence
Pusing2 Kundasang

24/6/2011
1000: Check out & Bertolak ke KK (86 km)<---Klik utk peta
1300: Check in Stay Inn Hotel
Pulang keta sewa
Pusing2 KK

25/6/2011
1000: Check out & Bertolak ke airport KK
1220: Flight ke Tawau
1310: Sampai ke Tawau & Amek teksi ke Semporna (108 km)<---Klik utk peta
1445: Check In City Inn Semporna
Pusing2 Semporna

26/6/2011
0700: Island hopping
1300: Check Out Hotel
Pusing2 Semporna
1700: Bertolak ke Tawau
2135: Flight ke KL
0020:Sampai LCCT

B. Lodging

1. J-Residence = RM 560
Check in 23/6/2011: 1200
Check out 24/06/2011: 1000

2. Stay Inn Hotel= RM 425
Check in 24/6/2011 : 1300
Check out 25/6/2011: 1000

Check in 25/6/2011: 1500
Check out 26/6/2011: 1300

Total Lodging: RM 1377.20

C. Transport

Persona = RM 150
Avanza x 2 = RM 400

Amek: 23/6/2011 0100 airport KK
Pulang: 24/6/2011 1300 Stay Inn Hotel

Total Hours: 36 jam @ 1 1/2 hari
Total = RM 975 + RM 625 (fuel)
= RM 1700

Transport Tawau-Semporna-Tawau = RM 640

Total Transport Expenditure = RM 2340

D. Misc

Island Hopping = RM 1600
Transport to LCCT = RM 250

Total Misc Expenditure = RM 1850

E. Total Expenditure

Lodging: RM 1377.20
Transport: RM 2340
Misc : RM 1850


Total : RM 5567.20

Total Per Pax (16 org): RM 347.95

*** Tambahan RM 50 akan dikutip di LCCT ***

Sempena Hari Buruh: Dato’ Lagi....Lagi dan Lagi...

Tarikh: 1 Mei 2011




Trip menebus hajat Pit yg tdk kesampaian pd Feb 2011 yg lalu, rentetan Cik Savvy nye yg cedera. Trip dimeriahkan oleh : Pit (YB LDP), Babas (YB Tuas), Todong (YB Lumut), Syarip (Adun Highway Kajang Silk@National Photographer), Pda, Safuan & Poi (MTM KTDI).

Cuace pagi itu agak baek2 sahaja. Peserta awal tiba ialah Incik Junaide Kaputet yg smpai jam 8.30 pagi lagi di renjer Dato. Walhal 8.30 itu, ktorang sdng asyik makan pagi di ampangan. Treking dimulakan jam 11.00 pagi. Stengah jam kmdian sampai di wakaf runtuh. Berehat2 seketika.Meneruskan pendakian selama 1 jam lebey dan tiba di punck Dato’ jam 12.45 tgh hr. Setibanya di campsite Dato’, kelihatan berbondong-bondong manusia dr serate negara. Bangladesh ade, Nepal ade. Rupenye ade rombongan ntah dr kilang mane yg mengadakan aktiviti kat Dato’.

Tunggu nye tunggu, rombongan bersurai, kami pun memulakan langkah ke puncak batu Dato’. Cuti Buruh, memang ramai manusia. Nak panjat tangge pun kena amik nombor gak. Lepak 1 jam kat puncak batu sambil melayan alam bersama bekalan nasi lemak ampangan. Trip kali ni tak perlu amik gamba gune hanset, ade 2 national photographer dengan kelengkapan kamera DSLR. Dan yang paling penting ktorang blaja maksud photogenik dr Inspektor Sahap.. (Syarip, ak gurau je ye =p)

2.00 ptg: Stat treking turun. Bukan maen laju lagi si Babas ni, kate nak jage kaki, padahal, belari. 40 mnt kemudian tiba di wakaf runtuh. Lepak2. Bincang tentang next trip, Insyaallah 28 Mei ke Yelow Pas. Rakan2, sila book cuti ye. Dan akhirnye tiba di paking jam 3.20 ptg. 10 minit kemudian, hujan turun mencurah-curah. Alhamdulillah, sempat smpai bawah sblm hujan.

4.30 ptg: Begerak pulang. Singgah sebentar kt Nasi Arab Damsyik, Senawang.
6.00 ptg: Bergerak ke Serdang. Trip selesai.

**Trime kasih kerana memeriahkan trip. Seterusnya, Insyaallah Yellow Pas (Hujung Mei). Jemput memeriahkan.

Tuesday, March 08, 2011

Pine Tree Hill-2nd Edition





Tarikh: 19 February 2011

Line-up: Babas, Pda, Pjot, Fhuza, Fara

19/2/201

Jam 3 pagi :bertolak ke Kg.Pertak, Kuala Kubu Bharu utk check in tmpt pertiduran. Perjalanan dihiburkan dgn tayangan cite Hantu kak limah blk rumah yg dilyn oleh pda,babas dan fhuza.

Jam 430 pagi: sampai kt jambatan Kg.Pertak..tdo.....

Jam 645 pagi: bertolak mendaki bukit berliku2 utk ke fraser hill dan berjaya melepasi pintu 1 pd jam730 pagi....cuaca yg indah..dgn angin sejuk sepoi2 bahasa

jam 745 pagi: sampai di lapangan bkt fraser n lapor diri di balai polis. Incik polis berpesan jgn bawa keluar ape2 di dlm utan spt pokok2 dan haiwan di ctu...err....



Jam 830 pagi : bergerak ke starting point yg terletak berdekatan dgn rumah rehat TM..mule packing2 barang...wat sarapan n mkanan tgh ari kt bangsal yg ade kt ctu...menu pada hari tersebut: air teh o, oblong ijan, sosej goreng, drummet ayam, nasi goreng(utk dimkn di puncak).

Jam 930 pagi: setelah bersuka ria, bergambo2, bergelak2, berpacking2......br la redi utk bergerak ke pntu hutan...tp benti lagi utk bergambo....hee...intro2 jek jumpe trek tangga, nk xnk kene gak redah sejauh 1.8km..pastu terus mukadimah trek hutan...jalan turun naik bercampur dgn trek yg 'agk' landai yg sgt menggembirakan sesiapa saje yg melaluinye....disebabkan ari xujan dan xde org dtg, trek jugak sgt terjaga tetapi terdpt di beberapa spot jln tertutup sbb pokok tumbang. 5 kali berenti rehat akhirnye sampai jugak di last water point slps bjln sejauh 4.8 km. kt last water point ade kemsite dan puncak yg dituju terletak 300m ke hadapan. treknye mula mndaki tp xberapa canak yg mmg x bg can sepanjang 200m dan 100m terakhir bru la jumpa last part yg kene canak hampir 90deg setggi 6m ke atas...(info dr seseorg yg mengetahuinye), pastu arrived at destination.

Jam 1230 tgh ari: sampai puncak. rest, makan amik dan bergambo2...fara dan babas sempat juga melelapkn mate.

jam 2 ptg: perjlnan turun agk perlahan pd mulanye sbb sebok bergambo2, kemudian spt kembali ke kelajuan yg normal sehingga di kejutkan dgn bunyi haiwan yg mencurigakan di pertengahan hutan.babas menjadi hero dgn menunjukkan skill nye....

...............nyalakan..baling.........(..........) nyalakan agi, baling agi (.......xbunyik jugak).......nyalakan agi, baling (POOOOOOMMMMMM!!!!!!!) ~~~akhirnye...hee...

smbg agi perjalanan dgn kelajuan sedikit pntas.......tetapi dikejutkan agi dgn kemunculan seekor ular kecil di tengah2 trek....ktorg dgn perlahan2 menyusur kt bghn tepi trek dan melepasinye dgn pnts..

Jam 430 ptg: smpi di pintu hutan..rest kejap dan terus menuju ke masjid bkt fraser utk bersiap2 utk pulang...

fakta menarik:

1. fara a.k.a guide tlah berjaya di klentong oleh incik koko dgn mengatakan trek pine tree senang mcm trek jogging

2. kalau org da bentang kn ground utk duduk, duduk jek...xyah crk alas surat kabo..

3. Pda buat pertama kalinye menjadi sweeper


nota penting:

1. pastikan mercun yg di bawa x masuk angin..heee

2. jgn mkn mkanan pedas2 sehari dua hari atau tiga hari b4 masuk utan..

3. lapor diri mase masuk dan kua di balai polis.....smbil beramah mesra ngn incik polis..hihihi


Sekian laporan dari saye......yabedabeduuuuuuuuu......

Friday, March 04, 2011

Trip Pembuka Tirai 2011 : Chilling & Bukit Kutu

Tarikh: 22 & 23 Januari 2011
Line-up: Pit, Pia, Rina, Sopa, Pijot, Karam, Zam (Rakan Muda UPM), Safwan (Rek KTDI), Hazwan (KTDI), Serabut, Farah, Fuza, Pda, Syazrah, Koroi, Koko, Kejang




22 Januari 2011 (Sabtu)

- Bertolak ke Kuala Kubu Bahru Jam 11 pagi setelah selasai sesi makan pagi di Molana. Singgah sane sini disebabkan sekampit beras 5 kg, dapur laptop telah ditinggalkan secara tdk sengajanye. Singgah lagi di pekan KKB utk bekalan makan tengah hari. Akhirnye, sampai jua di Pertak sekitar jam 2 ptg. Sampai2, tekejut ngan limpahan manusia. Team pecah kpd 2 group, 1 group (pit, sopa, serabut) volunteer nk ‘chop’ campsite – kesan lambakan manusia dari seluruh pelosok negeri. 1 lagi group (Safwan, Zam, Pijot, Pda, Pia, Rina, Fara, Fuza, Syaz, Karam) begegas ke air tejun Chilling memandangkan jam sudah menunjukkan 2.30 ptg. Bermula dari checkpoint 2 bila sampai dua jalan yg becabang (padahal ade 3 cabang sebenarnye) trek kelihatan lain macam – daun kering mcm takde org lalu. Jalan lagi, lagi n lagi... Trek mencanak skit n skit. Sudah 15 minit treking, bunyi air sungai mulai hilang. Aik.. toleh kiri, bile pulak ade batu besar yg amat ni... konpirm salah trek.. mari pulang ke pangkal jalan..... Patah balik, mujurlah Zam temui trek menuruni bukit menghala ke trek yg sebetulnye. Lega. Ni la akibatnye stelah beabad tak mengunjungi Chilling. Karam pulak salah download trek Sg Pisang..hehe



- Sampai kat air tejun chilling 40 mnt kemudian. Sesi mandi-manda sampai lebam, lepas gian, tiruk n berenang-renang ke tepian. Stelah lebey kurang 2 jam besuka-ria, begerak pulang ke campsite utk readi makan malam ala-ala Umbai-Pernu Ikan Bakar. Menu tebaek dr Chef Pijot n Chef Fara & Fuza. Time kasih atas sumbangan ikhlas ikan talapia bakar Incik Pit dr MS Solution. Setelah selesai sesi borak2 n kutuk-mengutuk, aktviti diteruskan dgn makan tidak henti2 hingga lah ke sesi pertarungan UNO.

23 Januari 2011 (Ahad)

-Jam 8.00 pagi stat msk utk sarapan. Baru lah muncul Koroi n Koko besama Incik Penunjuk Arah: Kejang dari Selayang. Readi utk ke Bukit Kutu - Kemas peralatan n brg2, sumbat dlm keta n begerak kluar dr Chilling utk ke starting point Bukit Kutu; kat simpang kiri di Jambatan Pertak (masuk ke Kg Pertak), lalu kiri kanan rumah org asli moden, trus n trus hingga sampai ke kaw. air sungai.

- Jam 10.00 pagi stat treking. Koko n Karam menghabiskan mase bersama2 di Chilling. Manakala yang laen memulakan treking. Kire-kire 1.5 km dr trek pemulaan, meredah sungai pertama. Seterusnya, 2 sungai kecil dan melalui trek tnh merah 4WD. Melalui kawasan tanah lapang org asli dan banyak simpang mengelirukan (sila amik simpang kanan) sebelum smp ke pintu masuk pemulaan Bkt Kutu. Trek awalnye landai2 sahaja n kmudian pacak tak henti-henti hingga lah ke Gua Tedung.

- Setelah 3 jam stengah pndakian, baru lah tiba di kawasan lapang yng mempunyai monumen tinggalan penjajah British – cerobong asap. Ke puncak pula, perlu mendaki tangga2 kecil hinggalah ke puncak batu Bukit Kutu yg smacam menggayatkan sahaja. Pemandangan 360 darjah dpt dilihat dari puncak, antaranye empangan KKB. Nasib tidak baik bila tiba-tiba hujan turun. Sesi makan nasi goreng berkuahkan air hujan. Menunggu hujan reda, barulah bersiap2 utk treking turun. Sementara itu, Serabut kelihatan sibuk mencari air utk bekalan treking time turun dari perigi tinggalan yg diceritakan Kejang. Cari punye cari, perigi nye telah kekeringan. Rupenye Sopa tlh menemukan perigi buatan takungan air hujan di suatu kaw. yg lain. Besiap turun n sesi photoshoot.



-Jam 3 ptg, baru lah stat treking turun. Trek menurun agak licin memandangkan baru lepas hujan.
-Jam 5.30 ptg, tiba di suatu sungai. Zam, Pda, Syaz menunggu yg laen. Stengah jm kmudian, baru yg lain2 muncul. Fara kelihatan penat sgt dan semcam putus asa. Akibat tak makan nasi rupenye.
-Jam 6.00 ptg, tiba di sungai terakhir, sesi bersihkan diri n jam 7.00 ptg, bertolak pulang ke Serdang.

Sekian. Terima kasih kpd semua yg sudi menjayakan trip.

"Rekreasi Selamanya"

Thursday, March 03, 2011

Ke Dato' Lagi... "Savvy Ngajuk"



Tarikh: 6 Februari 2011
Lokasi: Gng Dato', blakng rumah Pakcik. Tampin, Nogori Sombilan.

Aktiviti day pack ini belansung sekitar hari Ahad bagi menemankan Incik Koroi memantapkan latihan fizikal beliau utk ke Rinjani Mac nnt. Antara barisan yg pd mulenye memeriahkan majlis – Pda, Pit, Koroi, Syaz (Kwn Pda), Ayie (Kwn Pda). Pegerakan aktiviti adalah seperti berikut:

Jam 0700 - Koroi & Pit bertolak dr Serdang. Rendesvous: Kedai Makan betentangan Pasar Ampangan utk sesi m’beli nasi dagang. Selesai bersarapan pagi, bertolak ke Tampin melalui Lebuhraya PLUS.

Jam 0830 – Cik Savvy Pit mengalami kerosakan di bahgian tayar kiri blkng. Singgah sebentar di bengkel keta kek Pokan Tampin. Incik mekanik mberitahu keta siap petang nnt. Makanye, Pit menarik diri utk menemankan Cik Savvy. Kehadiran Pakcik sekeluarga utk mberi sokongan moral kpd Pit.

Jam 1100 – Stat treking setelah membayar yuran pendakian (RM3 per head). Kate Incik Penjaga Renjer, ade lebeh kurang 30 org da nek puncak. Meriah.

Jam 1130 – Sampai kat wakaf tumbang. Meneruskan treking. Sepanjang treking, tedapat ade laluan trek terhalang dengan pokok2 tumbang.Mungkin penangan angin kuat di Dato’. Koroi da hilang dari pandangan, agaknye sudah belari ke puncak meninggalkan kami bertiga yg tehegeh2. Ktorang terserempak ngan abg brader yg treking turun sorang2 sambil menjinjit kemah. Katenye, “takde rezki, mlm td campsite sorang2 kat puncak Dato’.” Tegar sungguh. 30 org yg dah kat puncak, dah stat treking turun time ktorang treking naek.



Jam 1245 – tiba di campsite puncak Dato’. Takde org kecuali seorng mahkluk nga makan nasi dagang dgn berseleranye. haha..punye la lapo. Selesai makan2, ready nak ke puncak batu Dato’. Ni yang den bedebar ni. Dpt SMS dr pakcik, pesanan dr K Jijah, hati2 panjat batu, angin kuat. tiba2 merasakan ak sehelai kertas..hee... Koroi besemangat panjat tangga. Syaz bukan maen gayat lagi n nekad taknak panjat puncak batu yg seterusnya. Angin kuat gile.....

Jam 1400 – stat treking turun.

Jam 1530 – sampai kat parking keta. Sesi bersihkan diri n begerak ke Senawang. Azab gile nak menyampai ke Pedas, jammed bukan maen dasat lagi - penangan cuti CNY.

Jam 1830 – sesi makan malam di Damsyik Restoran – Nasi Arab.

Jam 2030 – Begerak pulang ke tmpt masing2.

Sekian.

Yang Menurut Perintah,
Pda

Friday, February 18, 2011