Thursday, March 12, 2009

Log Korbu Gayong


 23/1/09

1pm aku roger sapkon soh siap2 kat pasir Gudang. Kitorang amik half day sebab kemungkinan besar jalan kat highway jam terok .. yerla..CNY kan ..sumer nak balik kampong ..so, ley gerak awal

 1.45pm aku gerak nak amik sapkon kat area pasir gudang. time dah nak gerak dari pasir gudang tuh check2 camera tertinggal!!pergh..nasib baekkk... boleh menangis kalo tak bawak kamera ke korbu...so, singgah jap uma amik kamera, trus ke highway..hana tunggu kat burger king highway skudai.... hehe.

 3.30 ptg kiterorang gerak dari jb.setelah berpenat lelah tempuh jam kat highway, after tol skudai baru abis jam.. Flow  time tu tak berape laju.. after a few minutes lepas jam, danone plak tepon, dier kate, bus kat batu pahat paling awal sampai kat stesyen pukul 5ptg!! bincang punyer bincang ngan hana n sapkon, kiterorang decide nak amik danone kat exit tol ayer hitam.

 5.30ptg danone sampai .. fuhhh..lega2..continue to our journey, syukur alhamdulillah kat highway seremban tak jam seperti yg di war2 kan dalam radio.. smooth giler..lega..

6.30 ptg kiteorg masuk r n r seremban sebab nak gerak same2 ngan ijad dari seremban.

6.50 gerak dari seremban . kete aku sampai depan umah pda pukul 8, tapi todong pon takder lagi,yg len2 pon xsiap packing lagi 

8.35pm  kiterorang gerak dari umah pda. 

9pm kiterorang sampai umah kejang... pas amik kejang, g isi minyak kat petronas presint 9.

9.15pm baru gerak dari putrajaya..lalu highway elite ..  

9.45pm farah n the gang  (Husband farah(abg zul),daus and ina) dah sampai kat rnr rawang.. Dorang btau dorang nak dinner dulu sementara nak tunggu kiterorang.. 

10.15pm, kiterorang sampai rnr rawang. cari le si farah.. dier cakap "ko nak cari aku senang jer.. rambut merah, baju kuning. daus pon ader skali (Member baru gak,xpenah jumper pon)" .memang betol cakap farah, rambut ngan baju dier jer dah menyerlah dari jauh. salam2, suai kenal ala2 kadar, terus makan.. yerla..lapo kan

 11.15pm  sumer dah start gerak menuju ke highway utara. 2kali jalan jam sebab ader kete eksiden.. 

 

24/1/09

 2am Alhamdulillah sumer selamat sampai kat medan gopeng..rest2 jap kat kedai makan medan gopeng.

2.45am, sumer gerak kat depan markas briged utara pasukan gerakan am. sampai kat sane, sumer start packing barang n bahagi2 ration. 

4am, powil pon gerak..masya  allah..sakit tulang2 belakang..tu pon poncho cakap powil pagi tu meredah dengan lemah lembut..isk2.. 

5am, sampai kat Starting point, Sg.Seno'oi. mulenyer poncho suggest nak gerak time tu gak..so, boleh ler breakfast on trek lelamer. Tapi bincang punyer bincang, decide nak rest jap..gerak after subuh..

 6.45 am sumer dah ready nak gerak .. after short briefing,stretcing and bacaan doa oleh Kejang, kiterorg pon start gerak dengan cross sungai seno'oi..cuaca pagi tu memang redup sgt..dalam hati doa byk2 bior tak ujan. After crossing sungai no.2, sandal crocs todong plak ilang..terjatuh kat celah balak..try selongkar2 aper yg patot..Lamer gak la cari. sampai kiterorang sumer decide nak breakfast kat situ jerk

 8.30am pastu baru sambung balik journey. start meredah buluh2 tumbang..seksa sey... sikit2 kena bongkok, sikit2 kena bongkok…

1pm, berenti lunch jap. huhu..best2..pas mkn..lalu laie trek buluh still lagi mengganggu perasaan..mintak nyawa!! 

menu makan tengahari : nasi impit+kari daging+serunding daging+sanwich....

 6.30pm alhamdulillah.... sampai jua akhirnyer kat kemsite yg dituju..kem view~ nampak view ipoh dari kemsite..mlm2 baru view ipoh cantik!!

Menu malam: nasi putih + ayam masak merah + kobis goreng + ikan duri masin masak lemak cili api poncho style..

 

25/1/09

 6.30 am bangun..subuh jap., pastuh baru masak utk breakfast.

 Menu pagi : cucur ikan bilis and sandwich..

 10 am gerak dari kem View

 10.20am lalu kat area tanah runtuh..seram...huhu..

 11am sampai last water point . sumer amik sorang 2 botol besor..air kampenii..mak ai..makin berat ler beban yg ditanggung.. 

11.30am start gerak ke bonsai tonggek. 

3.40ptg sweeper terakhir sampai kat bonsai tonggek sejoook giler.. hana ader masak air choc cadbury..thanks hana!! panas sket badan.

 4pm, start gerak menuju ke puncak korbu. sejook petang tu memang mencucuk jiwa... asal berenti kejap jer mesti raser nak krem.. tergeliat sumer otot2 kaki.. team yg tengah2(hana,ijad,pda,sharip,todong,sapkon) tunggu aku ngan kejang di puncak tipu maner ntah sebab dah magrib dah time tu..lgpon, ada geng yg dah pewai…

 7.30pm perjalanan pon diteruskan sebab memang dah gelap dah pon.. ijad cakap,"kalo nak cepat sampai,jalan cepat sket..ni lagi 2 jam baru sampai"..huhuhu..memang hampeh tol ijad..bole dier saiko mcm tuh..isk2..Pasrah je time tu..jalan tak sampai 15 minit, tiber2 pida cakap dah dengar suara orang..maknanyer, dah nak sampai puncak!! wah~~ ijad tipooo....huhuhuhuh...

 7.45pm sumer sampai di puncak korbu dengan selamatnyer~~ yeay!!! First mission accomplished! Another one to go umer malas nak bukak khemah..malas bukan sebab penat, tapi sebab sejooookk giler nak berdiri lamer2 kat luar main tent.hhehehee.. malam tu sumer tido main tent  kecuali farah n husband tido kat khemah personal..agak ramai gak la bebual sorang2 mlm hik..hik..dengkuran + ngigauan + bunyi radio poncho memeriahkan lagi suasana mlm tuh ..=)

Menu malam tuh : nasi putih + daging blackpepper + ikan bilis goreng kicap + kacang panjang goreng + telur scramble

 26/1/09

7am sapkon bgn paling awal...bgn2 terus g tgk sunrise..Snap2 gambar..aku ngan kejang mengerjakan dapor. buat breakfast n mknan utk lunch.

 Menu Pagi : sandwich n keropok sayur.

 Menu tengahari :Mihun. Tapi ader 2 versi. satu versi malaysia satu lagi versi singapore.

 10.30am, start gerak menuju ke destinasi seterusnyer.sepanjang trekking, ditemani dengan alunan lagu2 dari radio poncho.. boleh dikatakan tema lagu utk trip kali ni ialah lagu laskar pelangi n lagu situasi from bunkface sebab asyik lagu tu jer kuar.. cayala..cuaca pon baeekk jer.. memang kene dengan tema lagu, laskar pelangi..

 1pm sumer sampai puncak gayong. Aku ngan kejang trekking kat tengah2. seb bek la kejang jerit name abg zul. kalo tak kiterorang dah terlajak kat trek yong belar dah..salah masuk simpang.huhhu.. emo semacam jer ngan trek nak naik ke gayong balik....patotla len mcm jer trek.. Trek menurun pulak..patotnyer trek menaik..isk2..Tapi alhamdulillah, sampai gak puncak gayong.. Sampai2 terus amik gambor. tengok kat papan tanda tu ader gayong. aku pon dengan konfidennyer buat aksi mcm mandi pakai gayong, rupe2nyer memang aku mandi betol2..Hampeh tol..tak perasan ler pulak ader air kat dalam gayong tuh.. huhuhu..basah baju..seb bek time tuh panas..cepat sket baju aku kering. Pas lunch n snap2gambar, sumer siap2 nak ke korbu balik..huhu..malasnyer nak layan pacak.  

3.40pm. smpai puncak korbu balik. Pas kemas2 barang

 4pm baru start turun.

 6.50pm sumer gather sebab dah start nak malam. pukul 7 start trekking.

 7.10pm berenti jap utk menghormati maghrib n tegok sunset skali. View sunset memang marbeles..

 7.30pm start trekking balik..perjalanan ok..perlahan sebab memang xnak jalan berpecah2..

 9pm decide nak diner kat last water point sebab sumer dah lapa..so, masak megi ngan bubur jer.

 10pm, sambung balik perjalanan..huhu,,paling horror time jalan kat tanah runtuh..

 11.30pm sumer sampai kem view dengan selamatnyer..lega sgt..memang arituh nak ot  ..So keesokan harinyer cepat sket sampai sg.seno'oi...

  

27/1/09

 7.30am, danone,pda n sharip bgn buat sarapan

 Menu pagi : menghabiskan sumer ration..haha.. cucur sardin !!

menu Tengahari : nasi goreng ..

 11.30 baru gerak..hehe..cuaca, alhamdullillah..cerah jer..dalam pukul

1pm, sumer berenti makan kat kem pangkin. 

2pm baru start balik menurun ..pacat time tuh memang menadah jerk..lutut dah menggigil sebab trek memang  steep giler..huhu..terketak2 lutut~ . 

5.30pm sumer peserta selamat sampai. memang ngam2 jer cuaca. sampai sg. seno'oi, baru start ujan.. Time kasih pada sumer yg tolong menjayakan trip kali nih

Link Gambar

Trip G7 lain akan menunggu!!!

 Iklan dr Kejang –

 1) Bulan 6 ni insyallah kalo xde apa aral, na wat ke Chamah Ulu Sepat… Budjet kasar dlm RM200

 2) Karam.. aku da post log korbu da.. walaupun sebenarnye ini log lyd yg buat.. ahhaha

6 comments:

joE said...

tahniah kepada sume yang berjaya menawan puncak korbu & gayong...
zaman bile punya citer da ni...

cik beskot said...

chamah ulu sepat bln 6 ek?
ada cuti pnjang ke?

Apizolla said...

joe : saje bg perap lelama.. baru cool

cik beskot : xde cuti panjang pon... saje wat time xde cuti.. hahahah.. kena cuti seminggu

cik beskot said...

kejang, carik la time ada cuti.. gua nk ikot gak... dh lama x masuk utan lelama nie..

Apizolla said...

ada cadangan tarikh x raha? kalo menarik.. aku on tarikh tu

cik beskot said...

kejang kalo tnya aku cadangan tarikh jawabnya aku leh cuti pnjang time raya puasa laa... ada brani raya pertama masuk utan?hahahah