Thursday, February 16, 2006

tambah ilmu sikit II...

Petua ni berguna kalo jd kess first aid xbawak, harap sorg jek bawak first aid atau yg bawak first aid tu menonong sorg2 jln kt depan lak.. kalo kena sengat lebah,tebuan,penyengat dan sewaktu dgnnya.. - potong sikit bawang merah pastu tepekkan ke tempat sengatan.. Insyallah bisanya akan berkurangan. kalo kena sengat lipan, kala jengking dan seumpamanya - tepekkan sket asam jawa ke tempat sengatan..Insyallah akan reda. daun gelenggang - tu ubat utk redakan gatal2, panau ,kurap. . Gumpal dan tenyehkan ke port2 gatal tuh.. pokok ni byk kt tepi2 parit atau sungai. tp kalo terkena sengat dan ada lak benda2 ni,lg bagus.. raja kayu - kalo nak kenal..bila batang ni nak di kerat..ia keras giler..kayunya berwarna kemerahan..kalo di kerat,akan nampak mcm gelang2 hitam yg mengelilingi terasnya..tu kalo nak kenal brapa tua kayu tu.. kegunaan lain : byk giler kayu tas - kalo nak kenal..bila btangnya dikerat..kayunya warna keputihan dan terdapat 5-6 rekahan dari teras..kayu ni rengan jek..kulit luar bewarna kehitaman. kegunaan : mengelak binatang buas etc..byk lg la pantang dia satu jek..kalo dah biasa bawak kayu ni masuk utan,jgn telupa lak bawak walau sekali pon..lupa kalu, mmg taim tu binatang ni tunggu kt dpn.. kayu koka - kaler coklat kehitaman dan berkilat..paling keras dlm segala kayu..gergaji besi pon xlarat nak layan..kayu ni perlukan separuh abad utk berbuah..bahtera Nabi Noh A.S kt Gunung Ararat dan tongkat Nabi Musa A.S pon dr kayu koka.. kegunaan : lg byk giler kayu2 ni yg buat power tu bkn pada zahir kayu tu..tp pd 'zat' kayu tu..tu la sbb jgn komplen kalo ada kayu tas..tp binatang sekor pon xtakut.. tu la sket2 yg aqu tau..

3 comments:

jeejah said...

tak paham la aper yg ko terang ni pakcik..mnatang2 kayu tu cane nak kenal dianyer pokok..daun dia caner, kulit dia caner??.. ade sample tak??

Karam said...

haha, aku dah dapat...

pakcik said...

karam ade raja kayu tu, mtk kat die ar..Kayu kokka tu plak xde kat sini, ade kat negara2 mediterranian je. Aritu aku ade survey cincin kayu kokka, rege die rm200..haha,ade sape nk blikan utk aku? kat jln masjid india ade jual...karam, dah dapat tu post la, kongsi2..