Friday, July 01, 2011

T-Recs Bercuti ke Sabah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

1. Alhamdulillah, setelah setahun merancang yang berpunca dari Koko yang nampak iklan murah Air Asia, maka selesailah satu trip bercuti T-Recs ke Sabah.

2. Nak cerita satu persatu memang payah, sebab byk sgt. So, ape yang boleh dibuat kat log kali ni adalah semampu mungkin si penulis.

3. Terima kasih tak terhingga kepada yang join trip ni; Koroi, Pijot, Serabut aka B, Babas, Jo, Pia, Ct, Pit, Cipan, Koko, Fara, Raha, Azim & Alya. Terima kasih gak kepada geng-geng transporter; Jabir, Ayu, Nadia, Haziq & Pusi. Terima kasih lagi buat Rahim & Fiza sebab melayan kami sepanjang kami di Semporna/Tawau. Terima kasih kat Budung sebab bagi buah salak. (kat umah koroi, tapi rasa dah abis dah)

4. Baiklah laporan adalah seperti berikut:

22.06.11
2000
1. Semua selamat sampai di LCCT dengan kaedah masing-masing. Raha ngan Azim dah selamat ada kat KK sebab flight awal. Masa ni lepak kat McD sambil pening-pening kepala nak bagi boarding pass cemaner.

2125
2. Semua dah ready nak nek kapal terbang. Tapi ada 2 org gadis lambat. Bermulalah di sini kisah malang cik Pia. Boarding Pass awal2 dah ilang. Kelam-kabut, kelam-kabut, rupanya tertinggal kat toilet, nasib baik sempat diselamatkan.

23.06.11
1200
3. Flight lebih kurang 2 jam. Takat ni masalah takde lagi. Amek keta sewa ngan Brader Man, dapat Waja, Exora, ngan Avanza Putih. Brader Man ni ok gak keta de, senang bawak bincang dan harga untuk 2 hari sewa adalah RM1060.



3a. Target 1st nak pergi adalah Simpang Mengayau, Kudat. Tapi kene singgah kedai makan dulu, lapar.

4. Brader Man ni siap bgtau lagi, waktu cenggini nak ke Kudat tu cam bahaya. Ada org tahan keta, ada org letak papan tetengah jalan, kerbau lepak tetengah jalan & memacam lagi ar.

4a. Semua masuk keta, bergerak ler ke tempat makan. Baru masuk round-about yang pertama yang huru-hara. Exora ke sana, Avanza ke sini. Semua tah ke mana-mana tah pergi. Kang ade yang marah tak bagi signal ni kang. Hehe...

0100
5. Lepak kat kedai Rahayu cafe, makan. Aku ngan Babas bergerak ke Promenade Hotel nak antar keta Waja kat Raha ngan Azim. Derang tak folo gi Kudat. Anak kecik tak elok travel memalam. Sampai, sampai naik bilik pergh...


6. Bukan main besar lagi biliknyer. Biasalah, boss-boss, hehehe... Setelah berbincang sambil bergelak ketawa, maka meet-up point pun telah di setkan di Tuaran.

7. Patah balik Rahayu Cafe tu, makan dengan pantas... bersiap untuk ke Tip of Borneo~!

8. Tapi singgah kedai ala-ala 7E (orange kot namanyer) sampai mencuci mata dengan 'awek-awek' bersuara garau.

0230
9. Menuju ke Tip of Borneo~!

10. Keta Avanza yang dipandu Serabut lead the way. (nota tambahan: Istimewanya pemanduan Serabut ni, walaupun langgar lubang, tak bagi signal, berpusing2, terlepas simpang, tetap takde sape komplen. Kalau orang lain bawak...) Di ikuti oleh Exora yang dipandu oleh Koroi. Dengar cerita 2 jam leh sampai.

0430
11. Setelah 2 jam yang dikatakan boleh sampai, kami masih berpusing2 kat kampung mane tah area Kota Belud. Jalan kecik, kiri kanan umah orang.

11a. Aku ngan Koroi dengan konfiden menyatakan mmg macam ni jalan besar de. Serabut yang lead the way dah pening. Memang takde signboard pun nak ke Kudat ni.

12. Exora lak lead the way dengan menggunakan GPS. Dengan bantuan teknologi, barulah jalan sebenar dapat dikenal pasti. Menurut mesin, masih ada 2 jam lagi perjalanan. Pergh~!

12a. Time ni la baru perasan, patah balik rupanya. Boleh tahan jauh gak patah balik rupanya. Jalan pun semakin membesar dan mengkonfidenkan.

0530
13. Akhirnya sampai ke daerah Kudat. Jalan nak ke sini pun boleh tahan gak. Berlubang, kejap bertar, kejap batu kerikir, jalan mendap, roboh dan sebagainya. Boleh tahan Camel Trophy kejap ar.

14. Sembang punya sembang ngan Koroi, tetiba nampak sign board Simpang Mengayau. Eh, terlepas simpang. Koroi punya kelam-kabut nak pusing masuk simpang gereja sambil terlupa yang de bawak kereta manual. Macam-macam mende nak wat satu masa. Nasib tak terjun parit jer.

0610
15. Akhirnya sampai juga lah ke tempat yang dikenali sebagai Tip of Borneo.


16. Tempat best gak lar. Ngan angin yang tak berapa nak berbahasa sangat. Ct boleh rasa cam nak terbang.

17. Setelah bergambar, lepak, ambik angin, main hanyut-hanyut selipar, maka perjalanan disambung kembali. Ke mana?



18. Mesti makan punya~!

0730
19. Bertukar driver, maka perjalanan diteruskan menuju ke Kundasang.

20. Sepanjang perjalanan, penulis mengalami black-out sehingga ke Kota Marudu.

0830
21. Tetiba je sampai kat Kota Marudu. Macam mana sampai? Haa... itu kita tak tau.

22. Kat Kota Marudu ni, matlamat de satu je. Makan. Sampai kat kedai hape name ntah. Kami pun sarapan, sarapan berat.

0930
23. Perjalanan disambung semula. Di tengah perjalanan, Koroi ternampak jagung bakar yang memang betul2 kena bakar. Singgah jap. Makan lagi.


1100
24. Berjumpa ngan Raha & Azim kat Tuaran. Bulatan Benguris kot nama de. Sebelum tu boleh sesat lagi, boleh termasuk lak pekan Tuaran tu. Oleh sebab team Exora sesat, Avanza kembali take over (bukan take away ye Pit) lead the way.

25. Lepak2 tepi jalan, salam-salam, buat lawak seketul dua, perjalanan diteruskan ke Kundasang.

26. Sekali lagi penulis mengalami black-out.

xxxx
27. Dengan waktu yang gagal dikenalpasti oleh penulis, kami pun selamat sampai di J Residence. Yang agak menarik kat J Residence ni ada 3 perkara.

a. View yang sangat menarik
b. Tandas yang boleh menyebabkan anda tersipu-sipu.
c. Jalan turun yang sangat curam.


28. Semua pakat-pakat berehat. Raha dengan penuh yakin dan pasti mencanangkan bahawa semua wajib berkumpul jam 3.30 utk sesi lawatan yang seterusnya.

1530
29. Raha masih belum bersiap.

30. Terdapat segerombolan manusia yang ingin mengutarakan hal ini ke dalam post mortem. hehehe

1600
31. Perjalanan diteruskan ke Poring.

32. Di poring, sampai pun agak lewat. Yang ada cuma ke kolam air panas sahaja. Yang lain-lain tak dapat nak pergi. Dah lewat.


32a. Kat sini la Babas dengan lagaknya menyatakan de sedang menghafal trek naik Kinabalu. Tapi sebenarnya trek dalam area Poring tu jer. Rujuk disini

33b. Amek2 gambar, main rendam-rendam kaki dalam air panas sampai kaki bengkak. (Mmg panas betul)

33. Perjalanan di teruskan dengan mencari makanan.

1900
34. Rasa-rasanya makan kat Ranau. Area The Store tu. Makan de agak ok gak ar, tapi harga cam mahal sket.

2000
35. Selamat sampai kembali ke J Residence. Masa ni ada yang terus tido, ade yang layan dvd, ada yang main kad sampai kul 0200. Esok nak gerak pukul 0700 ni.

24.06.10
0700
36. Penulis masih tido.

0800
37. Semua bersiap sedia utk meneruskan perjalanan. Destinasi pertama: mana eh? lupa da...

38. Haa... gi Mesilau dulu. Masa ni skil pemanduan masing-masing tercabar dengan kereta yang agak-agak semput nak naik jalan berbukit-bukit. Time ni terbukti Exora gear 2 tak larat nak memanjat bukit. Memang kena drop gear 1.

0915
39. Selamat sampai di Mesilau Nature Park.


40. Tak buat banyak benda pun kat sini. Amek2 gambar, lepak-lepak layan sejuk. Mesilau ni adalah tempat permulaan trekking naik Kinabalu.

40a. Perjalanan diteruskan menuju ke Desa Dairy Farm.

1010
41. Desa Dairy Farm. Kalau dulu makan strawberi di ladang strawberi, sudah. Minum teh di ladang teh, sudah. Makan kambing di ladang kambing, pun sudah. Sekarang, minum susu di ladang lembu~!


42. Air kotak susu coklat saiz kecil dijual dengan harga rm3.70. Yang besar tah brapa tah harga. Menurut Koroi, "takde beza rasa pun ngan susu kat 7e". Tapi sentimennya yang diambil kira.

43. Amek2 gambar, berlakon jadi lembu, berlakon sampai ke puncak gunung, perjalanan diteruskan ke destinasi terakhir kami di Kundasang. Iaitu, Kinabalu Park.

44. Tapi kalau perasan la ape yang aku tulis, sepanjang pagi ni.... belum sarapan lagi tuh... pergh, lapar lak ai.

45. Maka Pijot telah membawa kami makan kepak ayam yang sedap~! Sedap sebab memang sedap ke ataupun sebab lapar itu aku tak tau... tapi semua habis sehingga menjilat seat kereta.


46. Pas beli ni, singgah jap kat pasar. Tah beli ape tah bebudak ni. Warga kereta Exora tidak memperdulikan pasar tersebut sebab sedang mengadap kepak ayam.

1230
47. Kinabalu Park. Kat sini masa nak parking boleh ade lak keta Avanza (bukan geng kami) buat terhegeh2 badul. Menguji kesabaran masing2 yang masih kelaparan kepak ayam.

48. Macam biasa, aktiviti di sana tidak lain dan tidak bukan adalah berposing untuk bergambar. Macam dekaaaaaat jer nampak puncak Kinabalu tu. Hnss, hnss... semua macam bersemangat nak memanjat Kinabalu.



49. Perjalanan diteruskan menuju ke KK. Selamat tinggal Kundasang yang best.

1400
50. Ketibaan kami di KK disambut dengan jem yang teruk. Tiba-tiba rasa cam nak lepak jer lagi kat Kundasang yang sejuk.

1530
51. Aku, pijot ngan babas di check in kat Stay Inn Hotel. Rupa-rupanya hotel ni adalah tempat yang sama kami dok usha 'awek bersuara garau' tu pada entri #8. Hohoho.

51a. Tempat ni ok, tapi aircond bilik aku cam hidup tanak, mati segan. tak brapa nak puas ati sgt. Pas check in, gi makan~!

52. Makan tengahari kat restoran betul-betul berhadapan ngan Centrepoint. Pergh... kat sini si Fara ngan Pit terkene siot~!

53. Mee bandung Fara rasa cam sup tomato yang ada kulit telur yang sgt banyak. Telur dadar pit lak diletak atas pinggan bekas nasi goreng org lain. Pergh...

1730
54. Pas abis makan, balik bilik, letak-letak barang, terus bersiap menuju ke Centrepoint.

55. Kat Centrepoint ni terus jer carik kedai outdoor. da satu jer kat tingkat 2. Nama kedai Outdoor Gear. Harga barang leh tahan murah, tapi choice tak brapa banyak. Ada brand2 cam Mammut, TNF, Arcteryx tapi keoriginalan de tak dapat dipastikan. leh katakan underlicensed from China.

56. Perjalanan diteruskan ke Pasar Filipina.

57. Yang mana takde nak carik barang tu ade la lepak kat tepi tgk jalanraya. yang mana nak beli gelang, ikan masin ape semua tu menjalankan aktiviti shopping.

58. Kat sini la Cik Pia hampir ditipu oleh seorang lelaki yang menjual iphone China dengan harga rm2000.

59. Ade sorang laki cuit Pia tunjuk iphone China, "mau belikah?" Pia kata "brapa?" De jawab, "2000", Pia jawab balik "tanaklah, mahal!" Lelaki tu cakap, "guna phone ape, leh trade in bayar rm500 jer" Pia kata "ok"

60. Masa ni Ct nampak, Ct suruh Jo folo, Jo nampak, Jo suruh Koko folo, Koko nampak, Koko suruh Cipan folo. Cipan pun folo ala-ala James Bond lintas jalan. Cipan pun melaporkan situasi tersebut.

61. Nasib baik dapat ditahan daripada berlakunya transaksi tersebut. Mamat yang jual iphone tu siap ugut aku lagi. "Nanti kau taulah nasib kau" De ingat de sorang jer tahu.

62. Setelah selesai insiden tersebut, kami pun gi makan kat belakang pasar filipina tu. Sesi makan seafood yang pertama. Makan kat gerai yang 1st sebelahan dengan gerai ABC sedap. Bambar bawah ni sekadar hiasan. Tak makan kot, sekor RM200.


63. Menu: Ikan Belais sekor bakar, Pari sekor potong 2 bakar, sotong bakar, udang bakar. Yang menarik kat sini adalah ikan Belais bakar. Sedap woo... tapi Pit kata tak sedap. Total makan sorang RM10, sape yang amek udang kena topap RM10 lagi.

64. Selesai makan, Raha and family retire to their room. Yang bujang-bujang ni meneruskan perjalanan kat pasar malam 1st. kat sini jenjalan tanpa arah tujuan. pastu sambung lak berjalan kat pasar malam ke 2. still berjalan tanpa arah tujuan.

65. Pas dari pasar malam kedua, ada yang balik bilik, aku, koroi, serabut, babas, jo, pit, pijot ngan ct lepak Islamic Cafe. Kedai mamak jer sebenarnye. tapi ade gak yang berbelit lidah nak sebut.

66. Lepak, gelak-gelak sambil minum teh tarik kat sini.

2330
67. Setel kat sini, ade yang bagi idea nak pegi Jessleton ke hape tah namanyer. lepak kat jeti amek gambar.



68. Yang join, aku, wan hudi, jo, babas, koko, pijot, ct, fara (tapi de tido jer), & pia. Lepak-lepak kat sini layan ape tah aku pun tak tau. Dalam sejam je kot, pastu balik.




69. On the way balik, awek-awek bersuara garau dah mula beroperasi. Hantar bebudak ni balik, aku, koko & babas keluar balik.

70. Bukan cari awek bersuara garau tersebut, tapi gi carik Kedai outdoor yang diceritakan oleh Wan Hudi. Babas dapat maklumat dari pekerja Orange tu yang Tech City Trading tu bukak kul 0700.

71. Pastu kami gi lepak McD.

72. Kat sini ar nampak ade mamat bawak keta silvia mabuk. takleh nak masuk keta, last-last de baring jer atas keta de.

73. Balik bilik, panas. pindah dok bilik satu lagi. tido. Esok janji gerak kul 0930 menuju ke airport.

25.06.11
0630
74. Aku bangun terkejut dengan suara yang sumbang. Periksa-periksa, rupa-rupanya si serabut tgh gelak-gelak tgk msg. De ni subscribe magnum 4D per? tgk henset gelak2. Nombor naik kot.

75. Tanpa melengahkan masa, aku bgn dengan pantas, kembali ke bilik asal aku dan kejutkan semua org.

0730
76. Aku, babas, jo, wan hudi, koroi & pit bersiap awal untuk ke kedai outdoor yang katanya bukak kul 0700 tu. Sebelum bergerak kena makan dlu.

76a. Masa ini ada 2 org telah menghilangkan diri. Haa... gi mana tah. Alih-alih muncul dari celah-celah bangunan.

77. Sarapan dulu kat bawah Stay Inn tu je. pastu baru pegi ke kedai outdoor tu. Sampai2 tutup. Ek eleh...

78. Berpusing lak menuju ke Plaza Wawasan, pun tutup gak. Dengan rasa kecewa pusing dan kembali ke kedai sarapan tadi utk pick up insan2 yang baru bersiap.

0930
79. Semua siap, sudah bersarapan dan menuju ke airport. Janji ngan Brader Man sewa kewa tu nak pulang kul 1030.

80. Dengan rasa tidak berpuas-hati, kami pegi gak kedai tadi dengan harapan bukak lah engkau wahai kedai outdoor.

81. Alhamdulillah, sampai-sampai tgk, kedai da bukak.

82. Dalam masa berbaki 15 minit utk shopping, maka semua menjadi tak tentu hala. Itu nak, ini nak...

82a. Kedai ni, Tech City Trading namanya memang banyak barang. Rambang mata semua org. Semua selesai shopping dalam masa 15 minit sahaja. Da macam rancangan tv yang amek2 barang kat supermarket tu.

83. Raha lak dengan merasakan dirinya dah pantas, membunyikkan hon keta bertalu. Tanda protes lambat semalam. Koroi ingatkan de nak aiskrim.

85. Kami pun meluncur pantas ke airport.

86. Berjaya sampai di airport dan kereta dipulangkan dalam tempoh masa yang dikehendaki.

1220
87. Flight menuju ke Tawau.

1300
88. Ketibaan kami di airport Tawau disambut oleh Rahim & Fiza. Kat sini disediakan kami sebuah van kapasiti 15 org. Kereta Rahim sendiri dan sebuah Hilux utk bwk bebrg.

88a.Kat sini kami berpisah ngan Babas. De akan join balik malam kang.

89. Terus menuju ke Semporna. Sempat gak ar aku bersembang ngan akak yang bawak van tu. Kak Kasmah namanya. sepanjang perjalanan ke Semporna, kiri-kanan jalan sawit jer semata.

90. Kat sini environment berubah daripada kat area KK. Kalau kat KK asyik nampak gereja jer, kat sini dah nampak masjid sana-sini. KK nampak maju dari area sini, biasalah, anak tempatan belum pegang ekonomi lagi.

1500
91. Sesampainya kami di Semporna, mesti gi makan dlu. Makan sambil tgk ulangan Maharaja Lawak Final.

92. Selesai makan, check in hotel. Kat sini, kami dok kat City Inn Hotel. Tempat ni agak best, pekerja pun friendly dan takde jauh sgt dari jeti. (tapi puas menapak gak la)

1630
93. Setelah rehat-rehat sket, masa utk meneruskan sesi lawatan. Matlamat seterusnya adalah Floating~!

94. Bila aku cakap Floating ni masing-masing ingat nak masuk air, wat water konfiden. Bukan.... Floating ni nama tempat kat area Dragon Inn. Cam struktur atas air. Tgk gambar la senang.



95. Kat sini ada satu tempat nak masuk kena bayar rm2. Tgk ikan kerapu besar org, tgk udang kara, ketam besar pinggan makan. dan macam biasa, amek2 gambar sampai kena halau.

96. Yang pompuan dan yang dah bekeluarga balik naik van. Yang jejaka-jejaka gagah balik jalan kaki.


97. Aku, koroi ngan wan hudi singgah kedai jap minum teh tarik. Dekat kedai Malaysia Seafood tu je tapi check in kat scuba junkie... hehehe


98. Meneruskan sesi menapak balik hotel.

2130
99. Masing-masing dah bersiap, lapar nak makan.

100. Masa ni cam da putus akal da nak makan kat ner. Kak Kamsah tu bukan tahu sangat area ni. Pusing punya pusing, last-last gi kedai yang aku minum teh tarik td.

101. Time ni order agak tak ingat. Menu: Ikan Kerapu merah 2 ekor masak 3 rasa. Ikan Kerapu biasa 2 ekor bakar berempah, Udang Rimau masak butter sekilo, Udang Rimau masak cili sekilo, Sotong bakar sekilo, pucuk manis masak bawang putih, ngan sayur pe tah satu lagi... Memang cara~! Pergh... aku tgh tulis ni pun rasa lapar balik... hehehe. Tengkiu kat Azim & Raha sebab sponsor hampir separuh harga makanan kat sini. last-last sorang kena RM15 jer.

2230
102. Setel makan balik bilik. Cam biasa yang dah berumur tu tido awal, yang muda cam aku ni main kad sampai kul 0100. dan Cam biasa, aku tak skali pun kocok kad malam tu. Hehehe...

0100
103. Tido. Esok kena ready kul 0630.

26.06.11
0630
104. Semua bgn on time. Semangat nak snorkeling. Time ni semua bilik check out, kecuali bilik Raha sebab nak simpan barang ngan nak mandi pas snorkel nanti.

105. Dah cukup semua lepak gi kedai mamak utk sarapan. Trip kali ni asyik makaaaaan jer kan. Tapi nasi lemak de cara beb. Boleh ade satu kedai mamak nama Bismillah mcm kat serdang tu. Tapi yang lepak semua omputih jer.

0830
106. Rahim ngan Fiza sampai lewat gak, ada hal katanya. Dalam kul 8.45 camtu, bot kami pun bergerak.

106. Servis snorkeling yang Rahim bawak namanya Blue Sea Diver yang dikendalikan oleh Mike namanya. Tapi yang bawak kami bukan Mike tapi anaknya nama Boboi ngan membernyer nama Ryan.

107. Pas ni aku rasa cam takyah tulis dah kot... biar gambar jer yang menceritakan semuanya~






108. Trip snorkel ni ada 4 check point semua.
a. Pulau timbal-timbal
b. Pantai Pulau Timbal-timbal
c. Pulau Bohey Dulang (makan tengahari kat sini)
d. Pulau Mantabuan

109. Tapi nak cerita gak yang si ct tu punya la selekeh time nak snorkel ni. Di salahkan goggle lak yang tak reti nak elok. Hehehe...

1430
110. Selamat sampai kembali di jeti Semporna.

111. Geng-geng lelaki balik jalan kaki mandi kat Masjid. kat sini terdapat satu view yang aku panggil, "the other side of Semporna"


112. Yang pompuan lak mandi kat bilik. Tapi mak aih... sikit punya lambat derang nak siap. Plan nak ke bandar Tawau lagi ni. Tapi masing-masing tak ready lagi.

1700
113. setelah hampir dua jam menunggu, barulah siap gadis-gadis itu.

113a. Kat sini aku ingat lagi aku cakap kat Jo masa kat lobi hotel. "cepat Jo, masuk dlm van dulu", Jo jawab "Eh, eh... Aku nak rehat kat sini dulu boleh tak?" sambil wat gaya malas2 de.

114. Perjalanan diteruskan ke Tawau, sebab ade nak beli ikan bilis.

1830
115. Sampai kat pasar besar Tawau semua da tutup. Nasib baik tingkat 2 masih ade sorang pakcik ni tgh bungkus2 gerai de. Setel beli semua, menuju utk trip menambahkan asid urik dalam badan. (makan seafood lagi daa)

116. Sampai gak la kat kedai famous yang bernama Abu Sayyaf ni. Tapi sampai2 nama kedai kat sign board de Restoran Sri Titingan. Salah kedai ke ni? Masing-masing dah konpius.

117. Nickname de jer Restoran Abu Sayyaf rupanya... apa sebab? ntah ler...

118. Menu: Sup Sirip Ikan Yu, Ikan Putih Stim Sekor, Ikan Putih Masak ape tah sekor, Udang goreng tepung, sotong goreng tepung, sayur ape tah masak sos tiram. Kat sini makan sorang RM20. Berbaloi-baloi...

1930
119. Perut dah kenyang, menuju ke airport la plak.

120. Kat airport lak, selesai check in, pusing-pusing carik t-shirt dan sebagainya. Kat sini gak Pia telah menjahanamkan dressing room kedai tu sampaikan raha tak dapat nak test baju yang kononnya masih bersaiz xl kanak-kanak.

121. Setelah diyakinkan oleh suaminya, barulah beliau beralah dan amek saiz s dewasa. hehehehe...

122. Tgh2 carik baju, tetiba muncul sorang lagi sahabat lama, Rudin Masgul aka Budung. Pergh... lama siot tak jumpa mamat ni.

123. Sembang-sembang, minum-minum sambil tunggu nak nek kapalterbang.

2135
124. Entri terakhir akhirnya. Kami pun naik kapal terbang menuju ke Semenanjung. Selamat tinggal Sabah~!

125. Kata dah entri last... ok,ok... lastly, tengkiu kat semua yang menjayakan trip ni. Tengkiu sebab bagi support and Alhamdulillah, semuanya berjalan ngan lancar. Peach Yo~!!!

Sekian~! Segala salah dan silap sepanjang trip dan laporan ni, harap maafkan~!
Siempre Amigos~!


Duit Masuk:

RM400 x 15 = RM6000

Duit Keluar:

1. Sewa Kereta : RM 1060.00
2. Minyak Kereta : RM 347.00
3. J Residen : RM 560.00
4. Stay Inn : RM 346.00
5. City Inn : RM 402.80
6. TransTawau : RM 500.00
7. Snorkeling : RM 1500.00
8. Storage : RM 60.00
9. TransLCCT : RM 230.00
10. Gagal Dikesan : RM 54.20
11. Rencam : RM 190.00 (Pengurusan/pentadbiran dll)

Jumlah : RM 5250.00

Baki : RM 6000 - RM 5250 = RM 750

Pulangan setiap peserta : RM 750/15 = RM 50.00

**Sila SMS no akaun anda ke 017-6350860 ataupun tuntut secara personal wang anda. Sekiranya malas nak tuntut dan nak masukkan ke rencam pun boleh**

19 comments:

pitz said...

terbaikkk la report details dgn tarikh & time.. aper pun kerjasama dr semua pihak yg terlibat amat2 dihargai.. semua ikut plan paper work walaupun ade yg kelaut gak.. Good job.... Peace Yoo!!!!!

jeejah said...

Terbaikkk..picta pn sume best2..congrats sume..

pjot said...

nice trip!!!!well done everybody.....!

pda said...

tebaekk! tebako den baco...hehe..
taniah organizer.

Anonymous said...

goggle tu memang gbtol2 menyusahkan ct..huhu... jom jalan lagi lain kali..hihi

pakcik said...

Terbaik ah repot,info sume lengkap,lodging,transport,timing..rasa cam nak pegi je..itu ari kitorg gi sabah rasa cam gi kelumpo je,sbb tak plan detail2..

Err,minum susu di ladang susu la...

Karam said...

Mane de ladang susu weh... kilang pemprosesan susu ade...

pakcik said...

weh gamba yang sape ntah tengah terjun masuk dalam air tu, bawak masuk contest weh, ada harapan menang tu...

pakcik said...

10. Gagal Dikesan : RM 54.20

kahkahkah, mane la peginya tu...kene repot SPRM ni...

Karam said...

gambar serabut tu~

nampak kejujuran de sebab post gak... kalau tak, wat tak tau jer...

Anonymous said...

Beutiful, Wonderful, enjoyaful, Meaningful.... Lastly stomach FULL.... hahahhaa
Peach Yaw

Anonymous said...

Ni tak lain, tak bukan mesti babas yg komen ni

jo said...

lain kali buat lagi trip2 yang macam ni...pehhhhhhhhh...syok abis...tp make sure hati tengah tenang dan tak putus cinta..

Karam said...

Jo: Masing-masing ada masalah sendiri
Masalah dunia masalah peribadi
Luahkan jangan simpan dalam hati
Boleh cerita di kedai kopi

Anonymous said...

10. Gagal Dikesan : RM 54.20

mengikut kate report...ada yang usha2 awek-awek bersuara garau....!! ada kemungkinan????


-Koroi-

Anonymous said...

Nak usha awek bersuara garau tidak perlu kos. Usha shj jo~ lalalala~

Anonymous said...

hmmmm~~~best nyer entri..rasa cam join korang dari 1st day travel...
tp rugi x g kg luanti, tagal yang boleh wat foot spa...masuk rm5, bukan takat kaki je, satu badan pun bole..takpe..next time arr...

pembetulan kpd en.karam;
~~pulau timba-timba,tq..hehehe...

~fiza~

Anonymous said...

attn unt penganjur next trip;(kalo ade plan la~)
lodging d KK d promenade apt.lokasi api-api centre..

ciri2;
~2 bilik (1 master bed), 2 bilik air, ada dapur n ruang tamu (leh muat 3 dewasa lelaki saiz karam)
~tv (astro byk chanel)
~a/c 2 bilik..
~selesa n murah~RM 120/rumah
~easy acsess ngn sume tempat makan n shoppng..

keburukan;
~takde 'awek-awek' garau...hahaha~~

~fiza~

jo said...

keh..keh...macam mana nak like komen di atas?