Thursday, August 28, 2008

Log Perjalanan Yong Yap 23-25 Ogos 2008

Congratz to all!!!
Jumaat 22nd August 2008

2200 - Berjumpa di Maulana Ha*j*ng (sambil makan malam) thanks to pakcik, karam, kesam, Pitz, Ben dan Pijot yg teman mlm tu
2300 – Amik peserta terakhir yg sampai dari johor ( Lyd)
2345 – Pegi kolej amik mass tin (kejang tertinggal masstin dia kat umah..)

Sabtu 23rd August 2008

0030 – Jumpa Guide Yong Yap A.K.A Poncho di KL Sentral
0130 – Bergerak ke Kampung Raja (Lalu SIMPANG PULAI). 2 kereta gerak dari KL, 1 keta gerak dari Kedah. Driver keta dari KL- Simpang Pulai Pda = Serabut, Keta Kejang = Babas
0300 – kereta kejang masih di KL, Babas bawak sesat menghala ke kajang(lalu highway Grand Saga, tah camne tah ley sampai situ), bukan ke utara.. adushh~
0430 – berjumpa dengan kereta serabut di tol Simpang Pulai, tukar driver.Driver keta dari Simpang Pulai – Kg Raja keta Pda = Daus, Keta Kejang = Poncho
0500 – Bubo + Yed baru gerak dari Kulim
0530 - Peserta dari KL sampai ke Kg. Raja(Tido jap kat Surau)Sejuk gile.
0700 – Repack balik semua2 barang dan tunggu Bubo + Powil(Mr. Kumar)
0730 – kejang+serabut wat warming up dengan menapak ke balai(jauh tuu.. atas bukit lak tu)
0800 – Bubo+ Yed sampai dan terus g breakfast
0900 – Naik powil dari Kg Raja ke Pos Brooke (Sharip Pucat muka sepanjang Perjalanan sebab mabuk naik powil).
1000 - Start trekking dari starting point ke Kem Sungai Y
1245 – Tragedi disengat tebuan berlaku 4 mangsa dikenalpasti (Lyd, Kejang, Yed, Bubo) paling banyak kena sengat = Lyd dengan 4 markah tapi…….
1300 – bubo mula wat perangai pelik, muka berubah bengkak, 1 badan merah-merah, mata pon merah, badan gigil2.. pastu ngantuk, loya dan na berak tiba2.. guide bitau yg bubo ni arlegik bisa tebuan.
1330 – guide wat decision utk lepak kat tepi sungai utk lunch sementara tunggu bubo recover dari gigil.lunch dan hujan mula turun dengan lebat
1400 – Team pecah 2, 1 team g carik campsite (Poncho, lyd, pda, joe,babas,serabut,sharip), 1 team lg(kejang,daus,bubo,yed), teman bubo.
1500 - Team belakang jalan utk catch up ngan team depan, kejang lead..tp tersalah jalan..terlajak dekat 30minit dari trek asal(guide lalu jalan lama,kejang ikut jalan baru)
1600 – Sume peserta sampai ke Kem Emergency(bak kata Poncho laa). Serabut kaki injured kena buluh time na ke Kem ni. Sume peserta rest
1900 – Start masak mkn malam


Menu mkn malam

  • Nasi Putih
  • Daging blackpaper
  • Sup Kentang
  • Kobis Goreng
  • Telur Dadar

2130 – sume peserta da start tido, ujan turun lebat gile, peserta pompuan tdo khemah+bubo sebab dia injured, yg lain tdo main tent.(terseksa woo.. sejuk)
2300 – hujan berenti, tapi kena serang ngan agas lak.. baik dlm khemah ngan kat main tent, sume dapat habuan masing2.sapu dettol gak tp xjalan gak. Thanks sgt2 kat ubat nyamuk yg poncho bawak, sangat2 membantu.

p/s : kononnye malam tu ada sentry tp cam haram, sume xna kuar dari sleeping bag, angkara agas la…..

AHAD, 24 August 2008

0650 – dak2 pompuan baru bangun utk wat sarapan n prepare lunch

Menu sarapan dan lunch

  • Cucur kentang
  • Roti kaya
  • Nasi goreng

1000 Start trekking ke puncak( estimated perjalanan 9jam trekking, 17.9km perjalanan)
1020 naik bukit Good Morning(kasi warmup sket…)
1200 Sampai kem kereta, konon na lepak 5 minit jek, sudahnye ada plak org masak air teh, hambik dari 5 minit ke 20minit lepak sana..
1315 Sampai ke Kem Y kecik, Lunch kat sini. Lepas ni baru layan pacak,pacak tahap menyesal punye.
1630 Sampai ke last waterpoint, babas, guide,serabut dan daus turun amik air.Babas sliding 1 kali abis trek ke waterpoint,ilang terus…
1900 Sampai Puncak, layan gile sejuk+view dia terbaik~~
2100 Makan malam

Menu makan malam

  • Nasi putih,
  • Daging burger masak blackpaper
  • Sayur kacang buncis
  • Sardin
  • Ikan kurau masak lemak nenas cili padi (sedap gile.. guide yg masak)

2300 Layan DVD Vertical Limit, Guide bawak DVD player.. hahahahhahha..

ISNIN 25th August 2008

1015 Start trekking turun
1100 Sharip Start Injured, lutut kong. Xley bengkok lutut
1200 Jumpa last waterpoint
1300 Start hujan, susah na jalan. trek licin
1330 Sampai kem Sungai Y, lunch jap. Beg sharip guide bawak, sampai kat lintas sungai 1st lepas dari Bukit Good Morning, joe bawak beg sharip, serabut bawak beg joe...serabut bawak 2 beg start dari sini sampai ke luar~~
1430 Start trekking balik keluar. Jalan non stop, berenti jap kat pintu rimba sebab maghrib (11 jam 30 minit perjalanan, tepu dan mental wooo..)
2200 Sampai ke Starting point, last sungai yg kena redah tu paras dada… yg yed plak xsampai kaki… thanks to guide, babas, serabut dan daus yg jadik tukang jaga budak lintas mlm tu.
2330 Sampai di Balai Polis Kg Raja. Report kat polis semua selamat dan bergerak balik ke KL


P/S : Gambar utk Yong Yap bole tengok kat sini

39 comments:

joe said...

perghhh....
penangan yong yap..perit wo..sume dapat.kasi mental down tahap karma punye..tapi lagi nyesal la kalo x ikot trip ni..da la dpt guide yg senyuman MANISSSS..pstu cool nk mampos pulak..tp daus tetap LAST ACTION HERO utk trip kali ni...thank God, sume selamat pergi dan kembali...

pda said...

tahniah wat bubor
tahniah wat syarip
n tahniah wat sume yg g

argh..penangan yongyap wat aku hilang akal seminggu ni...mental down paras embun di rumput..huhuhu

pngalaman sgt bemakne dari 1st day bubo kena sengat tebuan, serangan agas tahap suria perkasa, hujan sepanjang treking, puncak sejuk smp ke suhu 10 celcius, naek powil kumar, treking 12 jam dlm htn...peh....

'unpacked the adventure'

buboQ said...

kpd smua, terima kasih byk2 sbb memahami situasi aku dan mintak maap byk2 sbb menyusahkan..

p/s-aku still musykil sbb xkan sbb kena sengat mcm tu aku terus kena sakit teruk..

rekek said...

tahniah!!
itu saje kata2 wat masa ini...

Serabut said...

hm...

TAHNIAH2 buat Bubo, Sharip n semua yg g..what a marvellous trip i'd ever joined..Congrats to all coz never give to finish the trip..Arghh...!!syok gila..bubo kena sengat pastu terus alergic tahap gaban..kakiku ditusuk buluh berbisa..sharip kengkang2 mcm penguin..kejang mencium kayu balak..cirit birit di puncak..joe disergah 'sahabat' sendiri hingga melompat..river crossing semasa air tinggi..nek powil tgh malam mengharungi jalan2 di cameron..berjalan lama2 macam melalui never ending road..banyak lagi la mende2 best..muahahaha...aku begitu gumbira..

p/s:bubo,itu tanda2 awal kanser prostat...MUAHAHAHAHAHAHAHAHA...

buboQ said...

hahaha siotnya mat..xsangka kanser pun jealous ngan tahap kesuburan aku...hahaha

anyway, nie adalah 2nd trip yg mn badan aku terpaksa melakukan fast recovery utk tidak menyusahkan geng2 yg lain..huhu aku xtau smpi bila aku akn bleh wat mcm tue lg..

p/s- 1st trip tue masa naek rajah..masa sblm pi mmg mcm ada tanda2 demam..tp bila dh berjaya sweep kejang, terus tangkap demam panas..energy exhausted...hahaha

Apizolla said...

hurm... lega bila semua selamat pegi dan balik...

lega gak dapat guide pale cool camtu..


p/s : as per requested by kawan2, bulan 11 kita ke TOK NENEK!!! marilah!!!!

pakcik said...

tahniah to all..

semoga trip ni memberi pengalaman yg sangat2 berguna pd korg..pada yg dah pernah menempuh trip panjang2 gini, ni kira refresh la..pd yg 1st time menempuh trip hard core gini, welcome into yourself..this is the place where u'll know your limit..mental down ke x down ke, tension x tension ke berjalan lame tp x sampai2, dgr bunyi sungai pastu bunyi ilang,alangkah tensionnye!!!

setiap trip berlainan cabaran die, berlainan feel die, so i'm quite jeles gak x dpt ikut trip..nak wat cemane, mgu lepas gua dah cuti senin slase..

so, more hard core trip is coming on..anyone?

Lydia said...

a'kum...
first of all.. nak ucap tahniah kat korang sumer and thanks sgt2 pader saper2 yg xputus2 bagi kater2 smgt kat aku time aku pancit maser muler2 trekking.. biaser ler... dah ler lamer giler xjoin korang, pastuh xder la se"fit" pda n jo.. tapi, alhamdulillah... xder la pancit sampai puncak.. xsangka pulak aku ni cepat krem..
pastuh, paling tak boleh luper, time nak crossing sungai yg laju tahap kereta2 kat highway...
heran gak biler pikir2 balik.. sejak biler aku takut nak cross sungai..??
aper pon, penangan yong yap kali nih memang xboleh luper.. time range turun lagi lamer dari naik..naik powil time nak balik tu, memang sejuk gaban.. pasrah aje la...
tapi, sgt2 puas hati!!
harap pasnih dapat join lagi time g tok nenek!!

Karam said...

Congrats T-Reccers!

Aku amat berbangga ngan korang. Akhirnya terpangkah juga G7 yang kedua. Alhamdulillah.

A great achievement for all of you guys.

Seperti pakcik, aku tersangatlah jeles tak dapat ikut. Al maklumlah, lebih muatan. Hehe...

Anyway, biar ape pun yang berlaku, korang berjaya gak menempuhinya. Setiap perkara yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Korang berjaya blajar and experience something that i, myself, and others didn't have a chance.

Korangnyer experience adalah korang sendiri yang punya. Penat ke, letih ke, lelah ke, sakit ke, tu semua da lepas. Apa yang korang ada sekarang adalah senyuman; yang korang semua berjaya melepasi segala macam kesusahan, kepayahan, cabaran pada mana Yong Yap tu bagi korang rasa.

Apa yang korang dapat, sampaikanlah kepada yang lain. Supaya kami yang tak pergi ni dapat blajar kalau tidakpun secebis dari pengalaman korang.

Berehat, kumpul duit, recover, betulkan balik anggota2 badan yang dah lari alignment tu and go for another.

Another round of applause for all of you who have stood above the clouds.

-Rekreasi Selamanya-

pakcik said...

ahhaha..apehal post kali ni byk yg ckp omputih?hahaha..

Karam said...

Rasa cam cool jer... Orang len tulis aku pun nak! hehe

Serabut said...

hm..apa yg aku dapat,penangan G7 nih mmg marvellous..takleh nk duga dan diramal keadaanya..macam2 buleh jadi..so,must be prepared for the worst..sediakan payung sebelum hujan..aku harap apa yg poncho dh tegur tu kita ubah..kalo dak,sesia jek kita segala keperitan kita sepanjang trip ini..arghh...!!gumbiranya..tak sabar lak nk rasa penangan G7 yg lain lak..

Lydia said...

salam....
nak wat tambahan sket...
terluper nak cakap timer kasih bebanyak kat kejang...
kalo dier tak wat trip kali ni, memang xmerasa la kiter naik yong yap..
thanks jugak sebab even sesibuk maner pon, sempat gak wat preparation b4 g yong yap (walaupon ader beberapa brg yg tinggal..huhu.. xper.. kiter manusia biasa.. nobody perfect..rite??)

joe said...

nape komen2 kali ni begitu menginsapkan?pastu sume mcm baik2 je...mengharukan dan sebagainye..

aku harap pasni bebudak t-rex x give up nk pangkah satu demi satu G7 walaupun mental dan iQ berada bwh paras laut..lepas da abis pangkah kite revise balik dgn mengadakan trip trans G7..hahahaha...ada beran???

pakcik said...

hati kami mulia sebenarnye joe...

wey korg..aku ade terbaca kat GO, ade organization anjur Survival Course..aku sgt teruja utk join course tu..die perlukan 1 pax consist of 20 person utk jalankan course tu..less than that, no way..so amacam?

pda said...

wah..sungguh teharu membaca komen di ruangan ini..
next g7 : KORBU
mari menguji ketahanan mental dan fizikal

p/s: aku undi pakcik sebagai pengarah..

hehehehe =p

pda said...

uncle, wat la topik baru..semak aje kat ruangan yong yap ni...

hehehe

pakcik said...

ye pida sweet..akan ku buat topic baru..sabar ye?aku buat topic baru komen byk2 tau?heheh..

Karam said...

Anyway, memandangkan Ramadhan semakin menghampiri ini. Aku nak mintak maap atas segala salah dan silap. Halakan la mana yang termakan, terminum, tersentuh, terpakai, terkata, termengutuk, tercerca dan sebagainya.

Kita semua juga patut bersyukur kepada Ilahi dengan limpah kurnianya kita selamat menjalankan segala macam aktiviti pada tahun ni. Dengan ar-Rahim, dapat kita menghayati keindahan alam. Dengan al-Aziz, kita mampu menjalankan dan mengharungi setiap cabaran. Dengan al-Malik, kita dapat memelihara hubungan antara kita. Dengan ar-Rahman dapat kita bersahabat sehingga kini.

Kita hanya mampu merancang, tetapi Dia yang menentukan.

So, enjoy Ramadhan. Setahun datang sekali jer. Rek jgn mati time Ramadhan... kang sama cam Setan, kene rantai. hehe...

Ayuhla kita mengimarahkan Ramadhan aktiviti buka posa, sahur, qiyamulail, bacaan al-Quran, solat terawikh dsbnyer. Sape kate rek nek gunung jer? Hehe...

-Rekreasi Selamanya-

rekek said...

tahniah skali lg rakan2...
ruangan ini mmg benar menginsafkan aku, walaupun aku tak turut serta dlm ekspidisi yong yap...
serba sikit pangalaman yg korang lalui ni...aku pun turut terasa walaupun tak banyak spt korang yg tempuhi sendiri...
Alhamdulillah syukur...
SELAMAT BERPUASA TO ALL DAK2 REK...

Serabut said...

blah ar rakek..sombong..mentang2 dh join group chef wan...auwww...hahaha...

rekek said...

jgn la ko ckp begitu...
ko nk berkenalan dgn c.wan pun bole...
mesti dia sukaa...

Serabut said...

aku takmo berkenalan ngan dier..tapi aku nk sunglasses die bleh..??

joe said...

ala serabut..asik pau je...
beli la yang baru..hahaha...

Serabut said...

dengki ar joe..dh la id tak daftar lagi...(itu pun buleh..) hahaahaha....

sharip said...

hohohh

sharip said...

hohohohohoh..biala lmbt pom..tp aku nk gak expreskn feeling aku nie..
sowi guys klu aku wat lmbt ri2.tp aku pom xtau awt jd lagu tu.ttb lutut jd kong lak.huhhu..anyway,puncak mmg bst.sgt cantekk..feeling in love with the scene..hohoohho..aahhh..windunyer yong yap~~

Serabut said...

ah sharip...ko punya pasal kite lambat tau..blanja ar makan ke..ape ke..cett..hahahahaahah...ko watpe jek ni sharip sampai lutut kong nih...haaaa....

joe said...

eleh..da balik..da tiga minggu..ko da berak 10x..pegi keje,balik keje..merayap..tgk wyg..dpt gaji..baru nak cakap sori ke...??hah?hah?

nwey,janji kite sume slamat,kire ok la tu kan sharip..?

joe said...

dengki ar joe..dh la id tak daftar lagi...(itu pun buleh..) hahaahaha....

p/s yg ni ko jgn nak salahkn aku plak..ntah bile kalenye ntah si karam ni nak approve..t'paksa jd stranger..beautiful stranger~

pda said...

erk..

beautyfool stranger

ko silap eja tuh

hehehe..

Serabut said...

beauty tu hanya metafora jek..tambahan semata2..fool tu je sebetul2nya...mg melayu kuno ah joe nih...wakakakaka

sharip said...

haahahha..shiol jek..ala,sampe gak slmt kan..bia lmbt asal slmt.ahaks. ko rs mende yg mybbkn lutut aku jd kong??hahah..kompem ke ko jo beautiful stranger??ke bloody fool stranger??wakakakaa..

Apizolla said...

sarip aku rasa ada 3 sebab lutut ko kong

1) mebi sbb ko xtrening sblm naik
2) mebi sbb x stretching betul2
3) mebi sbb ko x cukup rest..

bak kata poncho.. don't estimate gunung G7 ni.. naik gunung g7, guide pon pkai kasut~~ ahaks.. huhuhuh

pakcik said...

don't estimate ke don't under estimate?

Apizolla said...

erk..
typo~~ mklumla.. da ngantuk time tu.. heheheh


under estimate~~ bkn estimate...

mintak mahap kawan2

sharip said...

emmm...mmg aku xtren pom b4 nek yy.. lm gler x joging..xspmt nk jogingnyer..huhuhu..nyesallll~~

b*bah said...

selamat berpuasa semua..hee..
walaupun dah agak lambat+basi..tp aku nk wish gak..tahniah korang coz berjaya ke yong yap..
aku br tgk galeri gmbar2 korg kt cna..cantik..
(",)