Wednesday, July 16, 2008

Laporan XPDC Chabang

XPDC CHABANG, SIMPANG PULAI

Alhamdulillah xpdc chabang sukses, slamt g n balik walopun masing2 mengalami ketegangan otot peha akibat tak stretching. Antara 11 org yang menjayakan xpdc ini ialah Syarip, Jo, Abib (Model T-recs), Mai (Uitm), aku, koroi, jubir, babas, todong, shah (membe todong yg pendiam) dan cek pit. Perjalanan dimulakan pada hari jumat (4hb Julai) malam . Jam 8.30 mlm bekumpul kat molana club house. Makan2 dan sembang2 sambil menanti kesemua ahli ekspidisi tiba. Jam 11.30 mlm betolak dr Serdang.

Sabtu (5 Julai)
Tiba di medan selera Gopeng jam 3.30 pg. lepak2 n kenal2 ngan guide. Ingat kan Guide Un dan team Cikgu je ader, skali ramai tak terkire. Un menerangkan keseluruhan 70 org yg akan berada di Gunung Chabang esok. Peh..jam pasar malam. Un dengan selamber menyatakan tak disangka seramai ini…dan aku dalam hati menyatakan, kepala hotak la…hehe…
Jam 4 pg : ktorang nek lori. Behimpit2 la cam pendatang asing. Dah la panas nye, dgn todong tekentut-kentut, lori plak x gerak2 lg. rupenye2 ader polis tahan. Ha…ni kes takde permit la ni. Bincang2 nye bincang dlm kul 4.45 pg baru la lori gerak ke Pos Slim yang mengambil mase selama 45 mnt. Sampai kat Pos Slim (first check point) trus ktorang hamparkan ground, rest n relax. Kat sni ader bangsal, sungai dan dah masuk area pekampungan org asli. Kalo nak park keta kat sni bly, tp kena mintak permission dr mak batin disamping charge rm 10 sebijik. Ader team yg park keta kat sni.
Jam 7.30 pg : Ration diagihkan oleh guide. ktorang besiap kemas2 dan last minit packing. Sarapan nasi lemak disediakan guide. Time ni babas jumpe seurat rambut ikal mayang dlm nasi lemak nye..hehehe…rambut riyok (ketua guide) la kot psal dier sorang aje yg rambut panjang mengurai.
Jam 9 pg: bekumpul n taklimat ringkas dr ketua guide (riyok). Dah pagi ni baru la nampak muke masing2. ramai btul trip ni. Ader la dlm 40 org keseluruhannye. Pas bace doa trus stat treking. Ingatkan ader sesi warming up beramai2..alih2 trus stat treking. Stat2 aje dah bukit kecik ke pekampungan org asli. Treknye tanah merah baik punye canak mcm dr lolo nak ke pacat (trek nuang) seblum jumpe ke first water point.
Jam 11.30 pg: rest n relax kat first water point. Ader air tejun kocik. Sungai nye masyuk n indah. Chantek sungguh ciptaan Tuhan. Lunch ngan roti gardenia dicelup ngan suop Campbell n 2 slice kek pisang. Huhuhu….lapa…lapa….nak nasi….
Jam 12.30 tgh hr: trekking ditruskn. Pergh…dah stat mencanak gedik, bebtul menguji kekuatan otot and engsel lutut. Time ni sume diamm, muke tegang...Todong mengalami kekejangan. Bak kate Koroi, todong cramp..sambil membuat bunyi cramp crump…cramp crump.. Syarip dah tetinggal kat blakang psl kaki nye cramp gak, nsib babas sudi menemani (padahal babas pancit haversack berat).
Jam 2.30 ptg: Rest n relax. kat last water point. Kat sni ader mata air. Tak smp 10 mnt la trn g amik air. Kalo kemarau mmg takde la kot air nye. Kaler air pun dah keruh skit. Kat check point ni sume g mengisi btol kosong ngan air psl kat puncak takde air. Team ktorang ni dah cam lori syabas - pembekal air gunung. Yg len duk pau ja terutama sorang brader gemuk ni (dah le bawak beg kecik kaler kuning), cucur blakang ktorang pastu pau air si jubir..hehe…
Jam 3.30 ptg: Treking diteruskan.Time ni trek memang dah tahap canak superman. Berpaut2 la kat akar2 pokok tuh. Perjalanan ditruskan hingga ke permatang.
Jam 6.00 ptg: Tiba kat permatang. View 180. superb. Dr kejauhan nampak korbu, gayong, yong belar. Sayup2 je rase view..shahdu gle…campsite kecik, pastu bekolompok2 kelompok. Cam kat irau kecil keadaannye.
Jam 8.00 mlm: potong kobis, kacang panjang, bawang secara gotong royong. Time ni, aku dah konpius lagi tak pham. Guide duk lepak kat main tent ktorang. Riyok take over dapur. Alih2 ktorang dah duk ngadap sesame sendri. Cam org BOD lagi tak berguna pun ader. Guide dah conquer main tent bg tujuan masak-memasak. Lalu, aku, mai, abib, syarip bngn lpk dlm khemah 2 men kepunyaan pakcik.
Jam 12.00 mlm: Makan malam. Lauk kari ayam, kacang goreng, telur. Ktorang ni makan la depan khemah yang sempit n guide mkn dlm main tent. Babas dijemput makan cara sampah bersama guide-guide..hehe...dlm kul 1 pg ktorang pun tdo. Abib, mai, syarip tdo dlm khemah, yg len dlm main tent.

Ahad (6hb Julai)
Jam 7.00 pg:
Bngn2 ingatkan dpt tgk sunrise. Tp telepas psl si koroi ni suh sapu kaya kat roti plak.. tekilan btul tak dapat tgk sunrise. Nampaknye kena tunggu trip ke jelawang plak la.. 7.30 pg ktorang gerak ke puncak. Lebey kurang 30-40 minit jugak la. Smp2 view beirut ja.. keliling pokok…huhuhu…hampa..takde view…ktorang breakfast makan cekodok, magi kat puncak. Kul 9.30 pg gerak trn balik ke permatang.
Jam 11.00 pg: Besiap-siap kmas barang sementara guide prepare makanan lunch. Jam 12.00 lunch ngan ikan masak 3 rasa, kacang goreng. Tiba-tiba guide men perang2 kubis. Serpihannye kena plak kat mai.. ha….tegang dah keadaan. Mai trus jerit “ KURANG HAJAR”..peh…trus senyap keadaan. Abib plak kena serpihan nasi. Haa…hangin dah pompuan dua org ni…hehehe….
Jam 1.00 tgh hr: Gerak turun dr permatang ke bawah. Layan lutut longgar. Masing2 layan trek turun. Majoriti men gelongsor. Kire2 jam 6 ptg smpai kat pos slim. Besyukur n gumbira rasa nya. Xpdc berakhir ngan nyanyian n larian keanak-anakan dr koroi “ye ye papa balik…ye ye papa balik”……
Jam 7 mlm : lori tiba. Sampai kat medan selera gopeng, trus mandi n membersihkan diri. Open table ngan semua team xpdc. Kul 11 mlm betolak balik ke serdang dan tiba di rumah pakcik jam 3 pagi. Xpdc tamat.

p/s: harap maaf jika ada sebarang tambahan n tolakan.

7 comments:

buboQ said...

" Sabtu (5 Julai)
Jam 12.00 mlm: Makan malam...

Babas dijemput makan cara
sampah bersama
guide-guide..hehe... "

aku xpaham la pda part "sampah" nie..he

pda said...

petikan itu bermaksud makan macam makan sampah. nasi n lauk diorang letak atas plastik hitam...makan ramai2..tengah2 makan diorang campak la tulang ke,sisa2 makanan tu kat part bahagian babas..hehehe..keji sungguh

buboQ said...

ohoo itu mcm ka..sgt x bermoral tue..huhu

pakcik said...

betul..sangat tak menghormati makanan...kawan2,ingatlah ye,benda lain kite bleh wat main,tp makanan jgn sesekali kite wat main2...

Karam said...

Mende lain bleh wat main... makan jangan...

Serabut said...

hm..betul2..sgt tak bersyukur..huh...

Anonymous said...

wes pida...
agak2 la tulis name aku cekpit..
Pitz suda la br la korang x tambah dosa. aku kesian je kat korang ni.
huhu