Thursday, February 12, 2009

tatatertib berekreasi

aku terpanggil utk menulis tatatertib berekreasi nie selepas aku terbukak yang karam post pasal etika dan peringatan.

just a simple reminder to all of us termasuk aku...

anyway kita semua mmg sukakan outdoor xtvt, sbb tu la adanya blog nie. cuma aku terasa nk share my opinion with all of u..

1st sekali, atas sebab apa kita berekrasi?

bagi aku org berekrasi nie ada byk sebab... sebagai contoh, aku...

time blajar, aku berekreasi sbb minat, bagi aku satu kepuasan bila sampai satu puncak gunung, aku tgk keliling aku nmpak bukit menghijau sana sini... aku rasa tenang. selain tu, aku rasa xtvt mccm nie byk bg experience pd diri aku sendiri, apa nk buat klu satu ari hidup aku susah.. so bila dlm utan aku rasa aku blajar mcmana nk survive hidup, makan ala kadar, xde pizza, xde kenny rogers, xde dah nk mkn merepek2... tp satu lg value yg aku dpt adalah dlm utan atau dlm xtvt mcm nie br aku tau sape kwn yg btol2 kwn... yg tu yg paling bernilai bagi aku.. sbb tu dlm byk2 jenis kwn2 aku, aku tau geng budak2 rek nie la the most reliable friends i have...

bila time keje, aku masih g xtvt mcmnie sbb bila dalam utan, aku rasa free. semua masalah keje ilang. aku rasa btol2 release tension. xpayah nk pikir2 sakit kepala, so enjoy abis2. tp bila dh keje semestinya aku xboleh g xtvt yg mkn masa yg byk. cukuplah g mandi manda sehari dua. sbb pastu nk rilek2 prepare nk g keje lak. minat mcmana pun penat woii masuk utan terus g keje.

so based on my experience yang x seberapa nie, aku nk cakap sket la. 1st skali, aku faham bila masing2 dh bekerja, we might not be able to do the outdoor xtvt together as frequent as before. so kita pun try other alternatives such as join kelab lain, or suka2 meronggeng ajak org lain g xtvt yg kita buat.. itu semua normal. even time blajar pun aku suka2 ikot xtvt kolej lain. tp kita semua kena ingat, manusia diberikan tuhan akal dan berbeza pendapat. jadi, cara kita x sama dgn cara org lain. jadi, just a gentle reminder to all of us (including me myself), bila kita ikut trip org lain, kena pndai bawak diri.
bila kita ajak org ikut trip kita, itu xde masalah.. buatlah perangai x senonoh kita. but when we follow other people, there is no 2 captains in one ship. so kita kena follow jek. we might think that we are good, but are we good enough?

lagi satu, cara berekreasi setiap org berbeza. for example, kita rasa lampu kabaid yg paling mudah, tp adakah org lain rasa mcm tu? kita panggil main tent tu main tent, tp semua org ke panggil main tent? so, setiap org mempunyai definasi yg berbeza tentang satu2 perkara... x semua org boleh paham kita, mcmana kwn2 kita yg skrg nie.

bagi aku, yang paling penting, pndai bawak diri. setinggi mana pun gunung yang kita pernah panjat, sehebat mana pun pengalaman kita dlm bidang nie, kita masih perlu tunduk ke bumi. setahu aku, xde ukuran siapa paling hebat pun dlm xtvt mcm nie, ada ke ko dh pnjat semua G7 ko dpt title Ir.?(merepek dh aku nie) .

lastly, bagi aku, gunung x lari ke mana. set your goal, which is more important. which is more important to u, your life, your future. yang dulu, didahulukn. apapun, kena tau apa dia keperluan dan apa dia kehendak dalam hidup ko.

tujuan aku postkn article nie, not to humiliate anybody, bkn marah atau apa, just nk share pendapat aku yang xseberapa berpendapatan nie. article ini tidak ada kena mengena sama ada dengan yang hidup mahupun yang mati..

nota bulu kaki jugak: wei aku nk repeat jelawang, sape nk follow? kali nie, semua org naik train jek. sape2 ada cadangan tarikh bagitau aku la..

13 comments:

pakcik said...

hahahah...raha ckp series siot...hahaha....hehe,bahan raha pn bahan gak, tp aku stuju la dgn apa yg ah so ni ckp..

kita polo org, ikut cara org tu...org ikut kita, pegi mampus la kita nak buat ape pn,progrem kite kan?heheh...kesimpulannya, beradab dgn org lain..

pastu, bila kita jumpa org baru, sentiasa pikir yg kita ni ilmu x byk, ilmu org tu lg byk...jd, byk2 la tny soklan, sbb sbenanye kite ni x la handal mane pun...kita evaluate org tu dgn cara seolah2 kita x tau ape2,pastu tny byk2, kalu die mmg bagus,kita leh tau n kita timba la ilmu byk2 dr die..tp kalu kite dpt tau ape yg die sembangkan tu kenchinggg je lebih, maknanya kita ade lebih sikit je ilmu dr die, n bile dah byk ilmu, toksah nak show off..always be humble...itu sahaja...jgn buat gila x tentu hala..respek each other...orite?reminder to me myself n also to all my friends..

Karam said...

Lama takde post2 kesedaran minda, bagus gak untuk refresh diri memasing...

Aku teringat pesan org2 tua;

Tinggi mane gunung didaki, dalam mane laut diselam, jauh mane kite berjalan, byk mane sungai direntas, akhirnya kita akan kembali gak ke tempat asal kita.

Dari tanah asal, ke tanah kembali...

joE said...

peh..!!
menusuk jiwa dan raga aku....
baiklah...aku akan berusaha kpd yang lebih baik dari sekarang ni...cube perbetul ape yang patut diperbetulkan....

cik beskot said...

hahaha... series bangat gua...
barulah gua jadis gadis cute yg matang...

tp aku pun sokong apa yg pkcik dgn karam ckp..

joe: agak konpius apa yg ko ckp.. byk sgt ke salah yg ko buat?lalala

joE said...

salah??
saya sentiasa bersikap positif...sentiasa ingin belajar dan memperbaiki kelemahan diri...

"sesuatu yang burok itu kalau kita sentiasa lihat ia sebagai positif..akan positif la ia akhirnya..." ok...semua boleh tengok pakcik........

pakcik said...

cibet lu....

cik beskot said...

wei, jum la repeat jelawang...
aku nk repeat dalam tahun nie jugak..
kang tahun dpn aku dh kawen dh xleh join benda2 nie lg...

any suggestion date??

bln 5 xleh r, gua kene teman family gua cuti2 indon...

pjot said...

hmmm...bernas dan tersedar gak minda org ni...

k.raha, da mcm gaya lecturer psiko lak....hehhehehe..

wei org berminat nk polo jelawang revisited gak...org booking sebelah kaki, chop!!!...

joE said...

lu g indon gua nak titip kaen batik jawa 1....gue kepingin mahu beraya dengan batik jawa....

cik beskot said...

dari belikn joe batik jawa, baik gua belikn utk bapok2 kt lorong haji taib.. gua rasa dorg klu pkai batik buat kebaya lg lawa dari joe

pakcik said...

dah tentuuuu.....

buboQ said...

beli betik jawa lg best kut..hahaha

joE said...

raha :lu suke x mahu mengaku ke'lawa'an gua bukan??

pakcik : main sokong je.....

buboq : biar betik,betik jawa....