Tuesday, December 15, 2009

Ke Puncak Nuang Kita! Lolo jugak akhirnya...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

10.12.09

Khamis malam tu mane tah aku pegi... Lupa dah. Dengan hati wajanya nak naik Nuang esoknyer tu, ari Jumaat. Tah ape tah kene ngan ujung minggu tu, orang semua menghilangkan diri. Last2 ada aku ngan Babas jer. Tenang jerk dengan niat nak pegi. Last2 Babas mesej cakap kalau 2 org je dia malas nak gi. Aku pun brsetuju. So trip dikanselkan.

11.12.09

Dapat berita ari Jumaat tu yang cik Jo nak datang esoknya. De nak naik Nuang katanya. Aku pun kembali bersemangat dan telepon Babas. Babas on. Pusing kiri, pusing kanan, Kejang pun mau folo. Cantek... dah ada 4 orang. Tapi trik de, Jo nak kene pegi kenduri kawen dulu tengahari tu. Pikir2, orait la kot. Dalam kul 3 ptg cam tu leh bertolak ke Nuang agaknya.

12.12.09

Kul 3 ptg ek...

Kul 2 baru Jo sampai, kul 2 jugak ler aku baru bangun. Gi amek Jo kat Hentian Serdang, tup tup, ada Babas skali. Jo pulak dah siap pakai baju kurung dari Johor nak ke kenduri terus. Baju kurung tu dah elok la kan, tapi ade ke pakai slipar jerk, sandal2 atau pun kasut2 gadis tak bawak ke? Memang tak bawak pun kata Jo. Adoooyai... Dengan perasaan berat ati meninggalkan motornya itu sensorang, Babas pun folo gak gi kenduri kawen. Tu dah pukul 2.30 ptg time tu.

Perhatikan bahawa ikut tentatifnya kul 3.00 bergerak ke Nuang ye...

Time ni Jo cakap yang kawan de ada sorang nak ikut, Cik Ezit namanya. Ezit lak cakap kat sana nanti jumpa sorang lagi kawan de yang nak folo sama namanya En. Man.

Ho sana ho sini, kluar dari kenduri tu kul 4.00. Ho lagi sana-sini, Last-last kul 5.30 kot baru la Storm tu kluar dari Serdang.

Tgh2 jalan tetiba jumpa kawan si Ezit yang bernama Man kat Pekan Batu 11. Keta da cukup 5 org, maka dengan itu, Kejang dengan rela hatinya duduk la kat kompartmen kargo bersama Man.

Sampai kat Ranjer dalam kul... 7.00 ptg rasanya. Siap-siap kemas beg, tukar2 uniform, kul 8.22 mlm bermula la sesi trekking. Misi kumpulan ini adalah untuk ke Puncak Nuang!


Sejam kemudian....

Masih trekking....

Sejam selepas itu...

Masih trekking...

Kasi tambah sejam lagi...

Pun trekking lagi...

Cukup 4 jam lebih2 sikit sampai la aku, Kejang dan Babas di Lolo...

Yang Man, Jo ngan Ezit tu lagi awal la sampai kan...

Sampai kat Lolo tu rupa-rupanya ada member Man 3 org yang dah ada kat sana. Nama aku tak sempat nak dapatkan, so anggap je mereka bertiga tersebut adalah...

Member Man.

Berehat2 cenggitu, mula la parking tempat kat sebelah site member Man. Aktiviti Masak2 pun bermula dengan kehadiran:

Chef drummet; Kejang.

Chef Sardin, Sup Kentang, Telur Dadar; Jo dan Ezit

Chef Nasi; Babas.

Chief Chef; Aku.

Siap masak ----> makan----> naik fly----> main kad----> sembang2 tahape2---->tido.


Err... kata nak naik puncak Nuang?

Tido2...

13.12.09

Kalau kat umah bangun mesti nak matahari dah terpacak atas kepala. Tapi ari ni boleh lak bangun awal, dalam kul 7. Kejang awal lagi dah bgn, dok memasak ape mende tah... air kot. Jo ngan Ezit pun bgn. Babas tido lagi. Pagi tu sarapan makan french toast, cucur kentang. Masa tengah dok membancuh tepung nak wat cucur tu jo pun bercerita.

Jo: Korang masak cucur letak telur tak? Nenek aku cakap Siti Norhaliza masak cucur letak telur.

Babas lak br bgn tido lebih kurang 15 minit, de pun sambung tido balik... Lepas je sarapan, aku tgk Babas tgh dok sedap jer tido, aku pun join skali.

Kata nak naik Puncak Nuang?


Sedar2 jer Kejang dah start nak melipat fly. Man ngan member2nya dah siap dah nak turun. Dah pukul 11.30 tghari dah rupanya... Disebabkan kesuntukan masa, maka trip ke puncak Nuang terpaksa di tangguh ke hari yang akan di umumkan kemudian. Ngeh, ngeh, ngeh...

Kemas2 ----> Mandi2 ----> Meninggalkan Nuang pada pukul 12.45 tghari...

Sejam kemudian...

Masih trekking...

Sejam kemudian...

Masih trekking...

Dalam kul 3.30 cenggitu sampai la kat ranjer...

Mandi, siap ape semua dan kami pun meninggalkan ranjer menuju ke Bagan Lalang untuk Makan Malam Besar T-Recs!

Skali kesesakan lalu lintas la pulak... Singgah kedai, minum2 jap sambil Ezit makan Nasi Goreng Ayam sebab kelaparan yang amat... Kami bertiga tak makan sebab nak sediakan perut ke Bagan Lalang...

Alih2, sorang-sorang tarik diri dengan mengatakan sori. Pit pulak dah ada kat Bagan Lalang dengan harapan nak book tempat untuk 10 org. Last-last kansel. Pit sendri pun ade miting lak.

Maka makan malam besar T-Recs pun dilangsungkan di Nasi Beriani Gam Putrajaya dengan kehadiran aku, babas, jo dan pijot.

Sekian Terima Kasih!

15 comments:

jo said...

lagi laju dari repot trip jelawang ni..

isk..isk..isk...

pda said...

Jo, anggap la trip jelawang tu tak wujud..hehehe

cam menarik aje menu ala2 barat..peh..teruja...jo kasi delivery satu..hehe

JanuskieZ said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

pakcik said...

hahahah...ni kira trip membuang masa la nih?

jo said...

takde menda yg buang masa pakcik..
ni trip nak memenuhi masa lapang la...

jo said...

takde masalah..
aku dah expert bab mask-masak ni..
cuma tak tahu sedap ke tak la...

Karam said...

Pakcik: Sesi pertama latihan ke Tahan.. Memang trip kasi pecah lemak dlu... masa tak pernah dibuang ye...

pitz said...

bgus en. karam coz cepat upload report. tp mkn lame mkn x rmi lak penglibatan dak2 reks nie.. kemane semua pergi? dah kawen ka? anak nangis ka? laki x bg kuar umah ka? renung2kan dan selamat beramal... Hihihi...

pakcik said...

hahaha....latihan utk hari pertama...perjalanan santai2..

Apizolla said...

2335(on trek)
Mr X : Nnt smpai lolo dlm pkl 12++, kite mkn n rest dlm sejam pastu shot puncak...
Mr Y : Ok, aku x kisah
Mr Z : tade hal

0230(baru pas mkn)
Mr Z : nnt kite gerak dlm pkl 4 amcam?
Mr Y : OK! (sambil angguk2 kepala)
Mr X : ....(diam)

0400(di Main Tent)
Mr X & Mr Y & Mr Z : ......(tido)

wakakakakakakkaaaa.....

Anonymous said...

kejang, sape x,y z???
sila detailkan....
hehehe

-babas-

Anonymous said...

simpan jer larrr hajat naik Tahan kalo camni...

-koroi-

Serabut said...

Moh ke puncak....moh....
taman puncak sebenarnyaa....

jo said...

serabut yang sembang kencang..

Anonymous said...

hoh...sampai lolo je ke...mmg x tahan la kalo nak naik tahan...hehe. xpe, ade berbulan2 lg sblm dateline tahan...teruskan latihan ke puncak nuang...aku train kat santubong je...

-jack-