Friday, August 08, 2008

Tagline T-Recs

Dalam keheningan malam, tetibe aku terpikir, "T-Recs takde tagline ke?". Hmm,ade tagline pn cantik gak aku rase.

Err, seblom tu, kalu ade sesape yg tak paham ape tu tagline, aku memetik kata2 dari En. Wiki b. Pedia, sejenis Profesor yang tau sume bende. Menurut En. Wiki, :

"A tagline is a variant of a branding slogan typically used in marketing materials and advertising. The idea behind the concept is to create a memorable phrase that will sum up the tone and premise of a brand or product (like a film), or to reinforce the audience's memory of a product. Some taglines are successful enough to warrant inclusion in popular culture, often becoming snowclones."

Jadi, kalau melihat pada kata2 En. Wiki di atas, dapatlah aku mengeluarkan beberapa isi penting tentang apa yg dikatakan dan apa tujuan tagline itu sebenarnya. Antara yg penting adalah :

1) Maksud : `Penjenamaan sesuatu item dlm bentuk slogan'. Dlm kes kita ni, item merujuk kpd T-Recs itu sendiri.

2) Tujuan : Memudahkan kita mengingat produk/item tersebut. Tagline tu menjadi trademark pd item tersebut.

Tagline yg baik mestilah ringkas, mudah utk diingat, mempunyai pronunciation yg sedikit catchy, dan yg paling penting MELAMBANGKAN item yg diwakili.

Antara contoh2 tagline yg popular di dunia adalah:

1) Honda - The Power of Dreams

2) Nike - Just Do It

3) McDonalds - I'm lovin' it

4) Nokia - Connecting People

5) Gunung Online - Warisan Khazanah Pergunungan

6) The Rock - Do You Smelllllllllllllll??????

So, aku rasa2, kalu T-Recs ni diadakan tagline, mmg best la...amacam? Sila kemukan pendapat korg pasal tagline ni. Kalu korg ade tagline yg dirasakan sesuai, sila la senaraikan. Mungkin akan diberi satu tempoh masa utk kita senaraikan tagline2 yg kite rasa handal, pastu kita vote pilih tagline mana yg paling sempoi, handal, terer, hang tuah, daboom, rambo, henthem dan sebagainya utk dijadikan T-Recs nye tagline. Sila kemukan pendapat anda..

14 comments:

Serabut said...

enjoy the nature.....

buboQ said...

err..recs smpi pancit..hohoho

joe said...

reccers rowks!!

pakcik said...

lagi2? br aku igt, ekceli kite dh ade tagline, Rekreasi Selamanya..kalu ok,on..kalu tak,kite bg lg, pastu vote..

Apizolla said...

hurm...

"Obstacle Resist"

"Shock Resist"

"Failed Resist"

antara 3 ni... salah satu..

ofleza rensco said...

hoho..saje nk bg cdgn gak..

T-Recs :: nature's within ::

pjot said...

T-rrecs:challenging your confidence

pda said...

unpacked the adventure

hehehe...

joe said...

aku ske yg pda pnye....

pakcik said...

unpacked the adventure tu bkn tagline satu kampeni outdoor ke?

pda said...

dier ciplak aku tuh..hahaha

Apizolla said...

so amcam pakcik.. bile mau buat itu undi?

kicap said...

kesimpulannya, ape tag t-recs..?
cadangan berapi2, tp takde gak..

pakcik said...

tagline siap dah buat baju dah...kecoh aa lu kicap..REKREASI SELAMANYA..