Saturday, April 01, 2006

<< encik BUBOR, sila ambil perhatian...>>

FIRST AID ITEMS.

Dressing Items

- bandage -untuk membalut luka dan juga kecederaan ringan eg.dislocation(terseliuh)
- triangular bandage ( kain anduh) - untuk support bahagian tangan sekiranya didapati atau dikhuatiri ada kepatahan tulang.
- gauze - digunakan untuk cover bahagian luka terbuka
- cotton - digunakan semasa cucian luka.
- povidone iodine 10%(solution) - digunakan untuk cucian luka dan juga sebagai ubat antiseptik (mencegah jangkitan kuman)
- acriflavine (ubat kuning) - untuk antiseptic > mempercepatkan penyembuhan luka.
- dettol - antiseptic untuk bunuh kuman. Digunakan sebagai cucian luar luka. Boleh diganti dengan Normal Saline solution 0.9%.
- cream antispasm - ubat untuk cegah kekejangan otot dan juga melegakan kesakitan otot. Eg.deep heat dll.
- LMS solution (minyak kuda) - digunakan untuk melegakan kesakitan otot dan juga lenguh Pada otot kaki dan tangan.
- gunting - biasanya diguna untuk mengunting gouze.- micropore (plaster ) - tutup luka-luka kecil / tumit melepuh
- minyak angin - bagi kaki atau kepala lebih berangin
Medications(ubat-ubatan- oral take)
- PCM ( Paracetamol )500mg - untuk sakit kepala dan juga sbg ubat tahan sakit dan juga demam.
- Ponstan(Mefenamic Asid)250mg -ubat tahan sakit.mesti dimakan dengan perut yang berisi.Jika perut anda kosong ,pastikan anda mengambil tablet MAGNESIUM TRICILICATE - 2 tablet untuk mengelakkan kesan jangka panjang spt. gastrik dan kanser perut serta usus.
- Gelusil ( Magnesium Tricilicate) 500mg - ubat gastrik ,angin.
- Syrup MMT ( Magnesium Tricilicate) - ubat gastrik dalam bentuk cecair.
- Claritine - ubat untuk selsema dan juga allergi .tidak mengantuk.
- Syrup benadryl - ubat batuk.ada kesan mengantuk.pengambilan digalakkan pada waktu malam.
- Maxolon - ubat tahan muntah.
- Tab.papase - ubat surut bengkak.
- ORS - ubat untuk meredakan cirit birit.
- Multivitamin - sebagai vitamin tambahan untuk kecergasan tubuh.

7 comments:

jeejah said...

kpd sesiapa yg ader info lebih ttg ilmu 1st aid,sila utarakan, spy bleh dikongsi beramai-ramai..

pakcik said...

kalu ade ilmu perubatan tradisional pun cantik gak..contoh cam raja kayu ke,kayu lain2 ke...aritu aku dh try guna raja kayu campur ngn minyak, sapu kat tempat2 yg lenguh,kejap je baik...kayu ni mmg baik utk hilangkan sengal2 badan...

buboQ said...

ktdi...info yg menarik tp xda gambau...susah jg nak imagine...

pakcik said...

ko nak gambau ape bor?kalu gambar raja kayu, g je bilik karam, dpt tgk raja kayu yang bebetul..

jeejah said...

gambar??gambar item yg dlm 1st aid tu?? ehmm..nnt aku cuba dapatkan..

jeejah said...

ni add. utk info pasal 1st aid item..bukan stakat gambar item, dia punyer manual scr online pn ader..k, juz click..

http://www.firstaidinternational.com.au/
http://www.exploroz.com/Shop/DisplayItems.asp?CategoryID=5&ClassID=21

http://www.first-aid-product.com/

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/First_aid_kits?OpenDocument

Anonymous said...

oiii...aku nak jadi member....
jackyh10t31@yahoo.com