Thursday, June 19, 2008

Etika Berdiskusi

Diskusi Minda ini bukan untuk:
  1. menyalahkan mana-mana pihak tertentu
  2. menuding jari
  3. memburukkan orang lain
  4. Menikam daripada belakang
  5. membuka aib orang
  6. cerita yang takde sudah
Tujuan utama adalah untuk berbincang dan berkongsi pendapat. Takde istilah salah orang ni salah orang tu. Ataupun gunakan ayat 'Fine!', 'Itu pendapat aku jer, korang tanak terima takpelah' dsbnya. Komen dengan fikiran yang tahap universiti. Tapi kutuk mengutuk takpe sebab memang amalan kita untuk mengeratkan silaturahim.

Jangan
komen yang boleh menyebabkan kita disaman, dipenjara, dihukum bunuh ataupun komen yang boleh memutuskan persahabatan ataupun yang boleh menyusahkan hidup orang lain.

Sila berikan cadangan/pandangan yang boleh membantu. Diskusi macam ni susah nak buat time lepak kat maulana sebab tak pernah nak serius. Banyak main jer.

Etika ni hanya berkuat-kuasa untuk segmen diskusi minda/forum sahaja. yang lain takyah. Macam biasa jer.

Terima Kasih.

36 comments:

Serabut said...

Karam gemok..

buboQ said...

Ackk..

Karam said...

Serabut buruk

Serabut said...

ape topik dlm diskusi nih...?adakah sekadar peringatan sahaja...

Karam said...

tajuk baca la dol!

Serabut said...

takder la..adakan post nih sekadar peringatan or untuk perbincangan..mcm yg kt masalah sekt rekreasi tuh..itu perbincangan..yang nih..?konfius..huhu

Karam said...

ni mcm etika semasa berdiskusi la. Just peringatan jer. Tapi nak wat port mngutuk pn ok gak. Hehe...

pakcik said...

dua2 samdol!!hahaha...

jap,aku nk bg pandangan bernas nih..aku stuju dgn benda2 `Jangan' yg disebutkan di atas..elakkan diri anda dari masalah..jgn buat komen yg akan membuatkan diri anda dilabel sebagai `bodo piang' di dlm forum ini, contohnye kritikan pasal politik la, pasal regulation unibesiti la...nk b'rekreasi,rekreasi je,toksah nk sibuk2 benda lain..

Karam said...

Begitu benar kata-kata Pakcik. Kerana beliau berpengalaman sebagai seorang agen kerajaan semasa Perang di Vietnam. Orang Putih kenal dia sebagai Rambo!

Serabut said...

Betul tu..aku sokong karam..power giler dier..takat tangkap ular tedung guna jari kelingking jer...

pda said...

dan kmdian bliau menyambung menggigit kuku...
hahaha...power..power

buboQ said...

hahaha gigit kuku ek..haha

Karam said...

Sambil minum nescafe ais dan mendengar lagu Ramli Sarip. Rambo!

rekek said...

ellooo...
hehe...

Karam said...

Ha... lupaler password tu lagi

pda said...

cik rekek...mish u...
welcome2..
x yah pure2 pemalu la..

rekek said...

kepada karam...ku takkan lupa jasamu...

kepada pida...i miss u tu..

Karam said...

Mari Mencari Gaduh Dengan Penyokong MU!

Info player yang masih ada dlm Euro 2008.

Arsenal - Fabregas
Chelsea - Ballack
Liverpool - Torres, Xabi Alonso, Reina & Arbeloa

MU ada sapa?

Takde!!!!

Muahahahaha!

YNWA

buboQ said...

Ek elehhh...xheran pun wei..yg akan masuk final nnt turkey ngan russia la weii..huahahahuahaha...masin la mlut aku nie..huahahahuahaha

Karam said...

Angin nampak ngan result Euro. Rilek la bor... Spain akan menangnyer Euro tahun ni! Haha...

Lagipun da sampai semi-final. Player MU takde kan?

Takde kan?

Takde kan?

Takde kan?

buboQ said...

Xdaknya..aku lebih rela russia menang..idup gus hiddink!!idup gus!!huhuhu

Karam said...

Untuk Bubor Yang Menyokong Guus Hiddink.

Sumber dari Wikipedia


In February 2007 Hiddink was given a six-month suspended jail sentence and fined €45,000 after being found guilty of tax fraud by a Dutch court. Prosecutors had demanded a nine-month prison sentence for Hiddink, who was accused of evading €1.4 million in Dutch taxes by claiming to be a resident of Belgium from 2002 to 2003.

Hiddink's family helped Jews during the Holocaust. For this, he is a respected figure in Israel.

pda said...

Bor..nak den tolong translate kan tak..hehehe..

buboQ said...

karam - aku sokong tactical masterpiece dia ja..yg len2 tu aku xtau dn xmau amik tau pun..huhu

pda - owh pda nk translate kn ka..hehe cuba la translate kn sejibik2..huhu

Karam said...

Kalau sokong tactical masterpiece, takyah laungkan idup gus hiddink!

hehe

buboQ said...

haha msti la sokong idup.kang sokong mati nnt mcm mn aku nk tgk game set dia nk wat nnt masa game ngan spain..huhu

Karam said...

kalau ko sokong idup ke mati ke bukan ketentuan ko... Ko tak leh wat aper pun...

buboQ said...

he at least aku harap dia idup smpi abih euro nie..lps tu nk idup ka mampuih ka lantak dia la..hahaha

Karam said...

Ajal Maut bukan di tangan engkau, wahai Zaini

buboQ said...

ya2 aku tau..

Karam said...

kalau tau tak amal tak guna gak

pakcik said...

hahahahah...

Serabut said...

hahahaha...pergaduhan antara org lidi dan sang gajah...tetiba ada makhluk bulat2 cuba join skaki...

Karam said...

Tahniah! Ini adalah post yang paling banyak komen setakat ni! Sikit lagi macam blog che det.

pakcik said...

bukan dah ade post yg smpi 42 comment ke?

Karam said...

Jap lagi sampai la 42 tu... hehe
(cover silap tengok)