Thursday, June 19, 2008

Masalah Utama Dalam Sekt. Rek.

Selamat datang ke forum T-Recs Edisi II.

Seperti mana yang kita tahu, sekt. rek yang kat kolej tu sentiasa dirudung masalah. Bermula dari Bhep, pengurusan kolej hinggalah ke budak rek sendiri. Memang semua orang ada masalah, tapi tak semua orang nak selesaikan masalah tersebut.

Berikut adalah masalah yang tak pernah nak setel ataupun masalah yang berlaku sekarang:

  1. Hutang
  2. X cukup lelaki
  3. Penyertaan budak kolej kurang
  4. Gap antara alumni-senior-junior
  5. Peruntukan kolej yang makin kurang
  6. Polisi Bhep yang mengurangkan aktiviti rek
  7. Kemahiran/ Skil bebudak rek yang makin kurang
  8. Pengiktirafan kemahiran (xde sijil)
  9. Aktiviti Syok Sendiri
  10. Kurang sokongan membina daripada alumni/felo
  11. Barang-barang yang tak cukup
  12. Transition ilmu daripada alumni ke senior ke junior tak cekap/cukup/ada
Masalah di atas tu adalah sebahangian sahaja. Anda boleh tambah apa lagi masalah yang dihadapi atau pun cadangan penyelesaian atau pun pendapat anda.

23 comments:

buboQ said...

Aiseh..byk gak mslah bila dh list mcm nie kn..

Karam said...

Masalah kecik jer pun bor... tapi banyak... huhu

pjot said...

kiter pun kene berubah..

buboQ said...

he sebut psai alumni yg dh lost contact..mlm td akie loh(pompuan)ada bg msg kt aku mintak arrange naik gunung..he aku bgtau dia psai naik gunung chabang tu..tp xtau la dia mau ka dak..

Karam said...

Kita kene berubah jadi pe pijot?

pda said...

Hutang:
-insyaallah maslah ni setel bln 8. aku akan ikhtiarkan
-pengajaran: semasa pembayaran dilaksanakan, sila gunakan akaun bank utk mengelakkan sebarang perkara x diingini

X cukup lelaki:
-kiter kena ade model yg chantek2 untuk menarik tarikan para lelaki..hehe
-skang bdk pompuan pun kone blajaq kemahiran2 rekreasi(adekan klas tutor tali-temali ke, hantar ke kursus2 yg dianjurkan oleh club outdoor luar)

Gap antara alumni-senior-junior:
taknak ader gap?join la aktiviti kerana dr situ la kiter belajar mengenal sesama kite

Polisi Bhep yang mengurangkan aktiviti rek:
kalo dah bhep tetapkan aktiviti hanye stakat 5km radius dr u, kena la kite akur. maka, akan lebih banyak akt ug dijalankan..haha ug yang banyak bagi skill n kemahiran sbb secara tak lansung kiter praktikkan

Kemahiran/ Skil bebudak rek yang makin kurang:
-bak kate obeng suatu ketika dahulu "kiter sendiri yg carik inisiatif utk mdpatkan skil n knowledge n kmudian kite tunjukkan n sumbangkan pd sekretariat"
-maka, bdk2 rek sndri kena cr inisiatif, usahla harapkan suapan

Pengiktirafan kemahiran (xde sijil:
-ader duet, ader sijil..huhuhu

Barang-barang yang tak cukup:
Pandai2 la menabung untuk beli peralatan yg penting2 dulu

Transition ilmu daripada alumni ke senior ke junior tak cekap/cukup/ada:
-hurm, yg ni depend kat diri masing2. kalo rajin bertanye, maka banyak la ilmu yg dapat

begitula pendapat dari ku, harap dapat membantu menyelesaikan masalah.

"rekreasi selamanya"

Karam said...

Contoh komen dari bekas SU rek

pjot said...

ye la..jdk lbh baik...
kdg2 tu rse bgga dr sbg senior yg x seberape tu yg mnmbah gap..tambah plak sikap msg2,x kire la junior ke senior ke waiima alumni pun kene buang ego skit..tp respek mesti ade...br bley harmoni...ye x?

pakcik said...

aku setuju ngn komen bekas Su rek itu..

buboQ said...

he mn su rek sem br nie?mintak la dia join blog skali..dua2 org skali..mintak bg pendapat depa plak..idea2 bernas ka..perancangan depa ka..

Serabut said...

yg aku tau sem dpn 70org junior lelaki yg masuk ktdi..so,insya allah kekurangan lelaki dpt diatasi kot..harap2nya la kan..itupun bergantung kepada keupayaan mpm baru ni jaga budak2 junior la kan..

pda said...

wah..70 org lelaki, kire ramai jugak itu..harap2 yg tough2 cam obeng seblum kawen..hehe..

Karam said...

Mintak cam obeng... nak carik calon ke pida????

buboQ said...

huhuhu..awas lelaki2 skalian...cik pda ingin menganas...huahahahuahahahua....
hahahuahahahuahaha(aku tolong gelak jahat tuk pda)

pda said...

hahahaha..mak aku kate dah sampai masa nya...

buboQ said...

dh smpi masa nk menganas ek..huhu pda dh bermata x-ray skrg nie..scan atas bwh..huahahahuahahahuahaha..

Karam said...

Kawan-kawan yang dikasihi, tolongla carikan calon suami untuk pida.

Ciri-ciri:

1. Tough
2. Sexy
3. Berbulu kaki
4. Berbulu dada
5. Berduit

buboQ said...

Huhu ada seorang member nie..tu pun kl pda mau la..nama dia En. BER-UANG..huhu

pda said...

wahwahwah incik karam..
karut-marut sungguh ciri-ciri itu kecuali ciri yg pertama..hahaha

pakcik said...

bukan ko kate ko tough ke aritu karam?

Karam said...

aku memang tough, tapi tak available. Fusyhooo!

Serabut said...

Pda mencari suami...?hm..konfius2...sah ke kt malaysia nih..?hm....

KECIPIR said...
This comment has been removed by the author.