Friday, September 19, 2008

Penginventorian Bebarang Rekreasi

Setelah mendapat ilham, dengan ini aku mencadangkan bahawa kita harus memulakan aktiviti pengrekodan bebarang rekreasi yang kita ada.

Objektif utama:
1. Takkan setiap kali aktiviti baru nak carik barang
2. Penyenggelaraan barang2 mudah dikawal
3. Nampak cam handal sikit
4. Kos dapat dijimatkan. Setiap kali nak buat, nak beli baru.
5. Sekurang2nya tahu apa yang kita ada. Boleh plan nak beli barang2 baru seperti walkie-talkie, helikopter, et cetera.
6. Stor tak rasmi dah mintak sewa tapak; pakcik la ni!
7. Kemudahan kita juga.

Dengan itu, mengikut skema yang telah diperturunkan, peralatan rekreasi berkumpulan terbahagi kepada 4 bahagian:

1. Peralatan Perlindungan
2. Peralatan Memasak
3. Peralatan Keselamatan
4. Peralatan Khusus Aktiviti

Diharap, setelah tersedianya rekod ini secara online, dapat la kita merancang untuk aktiviti seterusnya seperti memanah ataupun futsal mingguan.

Sekian Melaporkan.

-Rekreasi Terancang Teras Ekonomi Kukuh-

24 comments:

Serabut said...

wahahaha...tegas tul satement itu..uncle jadik QM....!!

undilah pakcik...pak,cik..(gaya rob van damn...~)

p/s:ape kene mengena barang ngan futsal mingguan..?

Serabut said...

uiks...dh ilang statement tuh??
heran tul...

pakcik said...

baguih..aku setuju..tiap2 kali nk wat aktiviti, time tu nak beli barang baru..nyampah!!

okeh, utk merealisasikan idea bongok karam tu, aku ade beberapa permintaan/ingatan/amaran/ugutan..err,seblom tu,kompom eh umah aku jadi stor?


1)Aku memerlukan storage yg proper utk smpn brg2 seperti STORAGE BOX (yg cam smpn tali tu) dan brg2 lain yg difikirkan perlu..

2)Hopefully pasni brg2 dilabelkan, spy nnt xla jd kejadian messtin ni sape punye, parang tu sape pny, fly/ground nun sape pny.."rase2 cam aku punye",hah dh kurang brg..

3)Utk mengelakkan kehilangan brg2, satu gejala ni kita kene banteras habis-habisan,iaitu sikap b'tangguh2 nk basuh dan simpan brg..abis je trip, trus la basuh pastu simpan..senang, penat skali harung je..jgn tgu dh 2 3 mgu blk trip br nk basuh, time tu la brg ilang..silap2 sisa mknn dlm messtin pun dh tumbuh cndwn, siap dh leh petik cndwn tu..satu TRADISI/AMALAN Reccers yg dh b'ansur2 ilang aku tgk adelah, same2 basuh peralatan dan beg pas abis trip, pastu lepak2 sambil mkn goreng pisang..rasenye laman umah masing2 besar jgk kalu nk basuh skali kn,kalaupun x dpt nk basuh kt dtrn melati?rindu zaman2 basuh brg2 n beg same2..

4) Sorang je jd QM..yg lain assist2 je..

5)perlukan kerjasama yg jitu dr setiap T-Recs utk same2 jg brg2..kalu x, sampi taun 2729 pun same je jdnye..sok cucu cicit piut miut kiut sume nk gi trip, time tu la nk beli brg baru, ikut perangai tok nenek opah moyang oneng onyang T-Recs diorg dulu..

ok..sudah..

Serabut said...

oh..diedit balik rupenyer...

buboQ said...

wahh bleh than gak bebelan hang nie pakcik..hahaha elok la tue..dh patut jd bapak bdk dh pun...hahaha

owh ya, psal penjagaan brg2 tue pun nk kena ambik berat gak..sbg cth, mlm td kt umah aku, ada tikus yg main2 kt tali kamentel yg byk2 tue..dn lps tue che pit ngan pakcik terus gantung tali2 tue kt tmpt tggi..

oleh itu, encik QM, sila masukkan budget utk beli racun tikus skali ek..huhuhu

pakcik said...

yes..itu sebab aku mau storage box yg proper..ye, racun tikus, spray nyamuk, chemical utk nyah kulat, detergent, sume nk kene ade tu..err,Unit Kewangan, nk isik borang mane kalu nk brg2 tu?

Apizolla said...

erm.. ok..

aku na btau, kat aku, barang rek UG yg ada :
1) laptop itam
2) 2 lampu kabaid
3) 1 set mass tin

tu jek, tp barang2 lain yg last aktiviti :

ground2+fly2+tali2 = babas
khemah = mmg xde
stove = aku xpegang n xtau..stove acit xsilap aku ada kat pda

huhuhuhu.. tu jek kot~~
nnt aku upkan kalo ada lain yg aku ingat..

Apizolla said...

hurmm.. pasal proper storage.. aku penah beli dulu.. pastu aku soh pda+joe+yed pegang.. pastu aku lost contact dgn benda tu.. uhuhhuhu.. ktne ek? korang da bg aku balik ke ek? siyes aku lupa~~

joe said...

aku rs menatang tuh mcmnye ade kat kolej..tp x sure la....nti aku try ushar ngn bdk kolej.tkt dorg da bwk msk stor abg zam jer...

Anonymous said...

Anonymous a.k.a Pitz...
nak tambah sket..
pasal brg2 tu aku setuju sngt2 kalo simpan dlm box.
xde la bersepah nak cr brg nanti..
pasal tali kamentel tu aku gantung coz nak memudahkan tikus tu wat abselling. kecian aku tngk die duk bwh tali je xde sape nak tolong die..
lagi pasal basuh brg2 time dah hbs trip tu perlu disegerakan coz bile tangguh ntah bile la nak basuh brg2 tu..
lagi tambah, barang2 yg dah basuh x perlu la jemur sampai berminggu2 plak bg mengelakan kehilangan..
benda nak hilang senang je tapi nak beli tu yg susah..
so fikir2 kan lah k..
TQ

buboQ said...

hehehe..en pitz ooo en pitz..lain kali pilih la identity Name/URL..hehe jgn la amik Anonymous dh...

Pitz said...

ya baek bubo..hehe

bubo said...

utk URL tue xyah isi pun xpa c.pitz..hehe optional arr

Apizolla said...

akhirnyaa~~

p/s : thanks to bubo yg x lukik ilmu~~
lalalaalaa

pakcik said...

bile nak stat wat recording / inventory ni?

pitz said...

new begin...

pda said...

bile-bile pun bly incik amran
hanye menunggu arahan dari Quater Master aje..
kami hanye menurut perintah..
amonre...amonre..

hehehe..

pitz said...

wes pida lullaby...
ko tngk x ape pic kat sblh comment ak??
kan aku dah ckp mesti bleh punye...
hahahahaaaaaaaaaaaaaa

joe said...

wah...pit..bangga betul pas dah x buta IT ni..

pitz said...

hah joe..
ko bile lak display picture kat sblh?
tak tau aku bleh tlg bgtau..
mula2 kena create acc kat gmail..
then bla... bla... bla...
hahaha....

pakcik said...

belagak btol hamlau sorg ni..hehe..

Apizolla said...

hahahahha...pitzz.. lupa diri nmpk?

pjot said...

pitz jgn terlalu gembira dgn kebolehan barumu itu.....

hahahahaha

pitz said...

dame...........