Saturday, November 25, 2006

detail??

untuk pengetahuan korg..aku ni mmg slow sket bab mengarang n menaip nih...nk tulis ape ek??

19hb. pagi - area kol 9 gitu kitorg berambus dr ktdi...kalo tak kol8 lagi da pegi..
disebabkan LAST ACTION HERO tu bt keputusan nk ikot dalam kol 7:55pg, ktorg
pon dgn baik hatinye menunggu kejang atau cramp dlm bahase omputihnye...
tengahari - bas b'tolak dari titiwangsa kol 12:10..sblm pegi ade la 1 apek nih tanye aku "ow..lu
org nk b'camping kt genting sn??manyak sejuk wo...saya nak pegi main judi.."
br aku tau, hujung2 minggu bas mmg pnuh sb ramai yg nk g buang duit kat genting
sn..sesampainye kat genting..ktorg pon xtau nk benti kat mane sebab xnampak pon
bayang2 hotel seri malaysia..lalu bertanyalah pida n yed kat 1 auntie indon ni..
rupanya ade kt bhgian ats..kne naik tangga dulu br blh nampak hotel..ktorg lepak
dulu kat maple sambil tnggu mber pida..dlm 10 mnt gitu, dorang pon sampai..
sebenarnye time tu, mmg x nampak ranjer ke hape...lalu b'kata la ktorg sesame
ktorg "celah mane nak mule nih??"
bile ktorg tanye kat org2 hotel..dorg siap xtau lagi kewujudan gunung bunga buah..
bile tanya kat pakcik yg jual madu..die pon cakap "mmg ade gunung tu..pakcik tak
tahu sgt jalan..tapi kalau nak naik pon dah petang sgt ni.."jam waktu itu
menunjukkan pkl 2:30 ptg..dlm kol 2:45 kejang b'jaya jmpa 1nyonya yg tgh tanam
sayur..die cuma ckp nanti kitorg akn jmp mata air..die ckp gak dah ade beberapa org
naik pagi td...kitorg pon deal ; kalo kol6 still xnampak jalan,kte patah balik...
awal2 lagi ktorg dah di uji..ade 2 jalan, 2-2 nmpk cam trek..aku rs time kt cni la dah
t'silap pilih sb ktorg ikt tali air..m'ikut kate bro yg ktorg jmp kat ats 2, "manade lalu
tali air dek...." time ni mmg hutan gler..jalan 90 darjah,batu-bata, siap ade paip2
rumah org lagi..ade 1 part ni, mcm nak putus asa sb x nampak lngsung kesan tapak
kaki manusia..maybank ade la..(time ni bdk2 laki yg riki jln)..ktorg pon bt kputusan
utk trskan p'jalanan, meredah kawasan yg agak2 bleh lalu utk smpai ke jalan kuari..
(jalan bertar) ..jalan punya jalan punya jalan..mmg spjg p'jalanan berturap la..muat
utk satu kete lalu.kiri kanan semak..lalang pon dah tinggi dari org..sampai satu
tahap, bdk2 laki pon cam nak amek keputusan utk membelahkan diri..tapi sb blom
pukul 6 ktorg pon trs kan p'jalanan..tetiba ktorg t'dgr pebualan manusia..time tu
mmg syukur sgt2 jmp ngan 3bro nih..die ckp nak smpai puncak, makan 2-3 jam lagi
ni..tp ade la tmpt nk bt campsite...bila da melepasi 1 kawasan yg ktorg panggil
longkang b'mula la trek yg cam *&%$@#..spjg p'jalanan nk ke campsite ktorg xde la
ape2 peristiwa yg mistik..dlm pkl 7:30, mmg da x nampak jln, ktorg pon bt kputusan
lepak kt 1kaws lapang tapi xbape nak selesa la sebab ade akar pokok..malam tu time
makan ade sesi ice breaking ngan bdk2 itto..dorg ni mmg lawak2 nak mampus...kre
bleh layan r...malam tu gelak xingat punya..bgn pagi tu, jai (bdk itto) ckp die tido kne
kacau ngn benda putih..malam tu hujan, maintent kecik..kemah xpsg..behimpit gak..
siap ade yg tido duduk..
20hb pagi - pukul 7:45 gitu, budak2 kuittho nak shoot puncak..ingat nk ikot..tapi memandangkn
ktorg bakal melembapkan keadaan n todong plak tido..maka ktorg pompan2 ni pon
borak2 sambil cabut bulu idung pida+bulu ketiak yed (gamba akan di lampirkan)..
area kol 10 bila todong bangun n tgk kejang msh tido die pon ajk ktorg shoot puncak.
pucuk dicita ulam mendatang..tapi agak nyesal jgk lar sb mmg horror gler p'jalanan
menuju puncak.dr campsite ke bukit batu (pra puncak) amik masa 30-45 minit gak..
rupa-rupanya ni lak tmpt pak belang n famly melepak..ktorg siap amek2 gamba la..
kenceng la..main mercun la..yg tensen nye nk ke puncak ni, jalan die turun naik
turun naik...x sampai2...byk btl puncak tipu..ms nak sampai dah ni ade la 1 kawasan
lembah ni..todong yg jln dpn skali nampak tapak maybank..pastu die pegi padam..
konon xnk bagi ktorg tgk sebab kang lemah semangat plak..padahal jalan dah la
rapat2..sah2 la nampak..aku dok blakng skali..mmg xde rezeki la nk tgk..tp ikut cite
pida ade la bsr tapak tgn die..siap ngan kuku lg..pastu ade tapak anak2 die area2 tu..
kayu2 yang ade kat kawasan tu sume cam dah kena carik2..time ni gak lar aku dpt
bezakan bau busuk todong n bau busuk binatang..heh..kira kat atas tu ktorg siap jmp
tapak bunian n kawasan ular..mmg byk lubang dia..Alhamdullillah perjalanan pegi
balik sume selamat..naik cuti ni bdk2 kuittho ajk ke GBH(g.bsr hantu)..dorg dah naik
dah..kre jd guide ktorg la..jom??

P/s gambar aku tak dpt siarkan skali la...tiap kali nak upload je, pc hang..kang aku try lg..

9 comments:

jeejah said...

congrats sbb berjaya gak habiskan trip ni walaupun banyak rintangan dr awal lagi..
congrats jgk sbb dpt experience yang tak semua orang bleh dapat..

Lydia^Rahayu said...

aku la yg wat lambat??
-kejang-

pakcik said...

huiyoo..best2..kalu aku dah cuak dah tu, banyak kesan tapak maybank..congrats to all yg pegi sbb b'jaya dapat experience baru..n congrats jugak dapat beraktiviti ngn budak2 luar..aku baca cam seram je..ikut trek yg org lain x ikut..tercabar iman beb!!

buboQ said...

wahh, terhibur2...oraitt jg la ke'detail'an cerita hang, joe...kl ada gambaq2 lg menangkap punya...hohoho...yg kes todong pi padan tapak maybank tue buat apa???rugi tue, kl tak bo tangkap gambaq buat kenangan terindah...huhu

buboQ said...

jang, starting trip pi g.buah nie dah mcm kita pi nuang masa 1st time dlu...masa tue, kita salah pilih trek...follow paip air...trek plak dah mcm xda org lalu...hang x perasan???awat x patah balik awai2, pi balik kt jalan mula2 tue?

pakcik said...

heheh...tu la jang,blaja dr pengalaman..

Lydia^Rahayu said...

lain bo, ni bukan cam nuang je.. actually, rikki trek baru tu pasal jawa salah kasi info. mmg situation kita sama cam nuang dulu tu tp keadaan berbeza. actually bukan lalu paip air yg cam nuang, ni lalu kawasan mata air... kitorang terus pasal ada tapak kaki org kat trek tu.. aku riki jalan kat situ pon base pgalaman nuang aritu..

::Pengalaman mengajarku erti kesusahan::
-kejang-

joe said...

byk2 tengkiu lar kat kejang...sayang gak ko kat kitorg ek??

pakcik said...

cemane ko tau tapak bunian jo?ko nampak ke?cemane rupe die?