Thursday, February 09, 2006

log berakit sungai nenggiri khas utk tatapan sahabat kesayangan ramai...

Hi semua..

Tiba-tiba aku rase cam nak pos log tubing hari tu..rasernya takde sape lg yg buat log utk tu..aku tulis log ni khas utk member kesayangan aku dan rakan2 yg TAK PERNAH G TUBING seumur idup dia..walaupn dah 2 kali ktorg wat xrvt ni..saper eh dia tu??hehe..tak pe lah, takyah sebut...

Maka bermula lah alkisah berakit di sg.nenggiri, gua muse k’tan..xtvt ni disertai oleh pelajar2 dan juga alumni KTDI seramai 24 org (abg.mok,k.sha,kicap, amran,karam,jeejah,sapkon,danon,haja,c.pit,kucap,zahid,cabang,
jack,lid,shark,joe,abib,fida,aini,
kubab,rolin,sarip&minah). Actually sblm gi berakit, terdpt satu lg program iaitu KPR/KKRL khas utk junior rek..progm ni berlangsung pd 18-24 dec 2005. KPR/KKRL diadakan di Tmn. Etnobotani. Atr xtvt yg dijalankn ialah rock climbing, survival dan jg pendedahan kpd tali-temali. KPR ni berlangsung slm 2 hr je, pastu terus turun sungai utk berakit..

DAY 1 : Aku, karam n senja tak ikut KPR, kitorg sampai utk xtvt berakit je.. k.sha smpi mlm 21hb, dia dr pasir mas..aku ngn karam b’tolak dr kolej naik tren dr. Kajang..mula-mula pk naik tren dorang jer mesti bosan giler..klu rmi2 syok la jugak..rupa2 nya tak, kitorang boleh bantai sembang dr kol 8.30mlm smpi kol 3pg..pastu tido jap, kol 5 smpi stsen gua muse...ms kat gemas, kitorg turun beli epok2..sedap giler epok2 tu, dah la besar pastu 3 singgit je..mmg puas hatii...
Smbung blk, log berakit..kitorg smpi kat kuala betis dlm kol 12.30 tghr, tgok2 rakit dah siap..waah, aku rs seronok gler, sbb tak yah la aku melecet2 tapak tangan nk ikat tiub..dak2 ni dah ikat tiub siap2 waktu mlm..mekasih yer..pastu, semua org get ready ngn brg, ikat ats rakit dan sume turun air dlm kol 3.30 ptg..waktu agak lambat bertolak sbb dak2 usm smpi lambat, nk pasang rakit lg..mujur air sungai besar, so takde la sampai kat gua cha lewat sgt..perjlan hr 1st tak mencabar sbb takder jeram..tp ader gak 1 rakit tu hampir t’balik sbb t’sangkut pokok kayu..utk pengetahuan BUBOR (ooops, tersebut la plak, hehehe) Gua Cha ni 1st check point.
Klu hang ingt lg ms belajaq sejarah form 3, msti hang tau Gua Cha ni tpt aper..kaw. dia agak luas dan blh menampung dlm 150 org...kitorg tido kt gua, best, sejuk jer..
Mlm 2 abah wat sesi ice-breaking..pastu dlm kol doblas mlm, abah n gang2 dia wat xtvt OBH..tak berapa nk syok sbb tgah2 nk letak bdak2 bulan mengambang plak..terang jer tpt tu jdnya..pastu ‘menate come’ (agas/) byk giler menyerang..mmg tak tahan..

DAY 2 : dr gua cha kitorg bertolak ke check point 2 (Kuala Jeneral).. abah kater p’jalanan biasanya mkn ms 5 jam..klu ikutkan ktorg smpi ptang, tapi sbb air besar, so kitorg smpi awal..klu hr 1st rakit hampir nk terbalik, tp hr 2nd ni ader 1 rakit betol2 terbalik..rakit dak usm...diorg kt belakang aku tak nmpak pn, ms sampai tu abah citer rakit diorg terbalik..
Ptg tu ujan smpi ke mlm, tension gak sbb fly bocor-bocor..dah tu mlm tu banyak gile ‘nate come’ tu..mlm tu kitorg mkan megi goreng berpasir, special..haha, pasir masuk dlm kuali, nak tak nak mkn je la..mlm tu jgak abah bakar bunga api dak rotu, aper ntah name dia..cantik giler borr..terang kejap alam..mmg lawa lah..dlm kol 3 pg tu waktu sumer dak2 tgah tido, air sungai naik tinggi giler..ms smpi ptg tu, rakit kitorg parking ats pasir, tapi mlm tu rakit sume dah dok dlm air..jarak khemah ke tebing pn dah tingal dlm 2 kaki je, pdahal ptg tu jarak dia dkat 30 meter.. tebing dah runtuh..sib baik gang2 guide ni bangun ikat rakit, klu tak msti dah hanyut rakit n kemah dak2 ni..

DAY 3 : kitorg bertolak ke c.p 3 (pos pulat/ kg org asli)..abah cakap p’jlanan mkn masa 6 jam, tapi sbb air besar, 2 jam je dah smpi..ms mula2 turun dr kuala jeneral tu, aku terkejut giler..arus deras nak mampus, pokok2 kat tebing sume tenggelam, sungai jd lebar.. aku rase mcm berakit kt laut plak..ombak mmg kuat..patutnya hari ke 3 ni adventure sbb blh jmp byk jeram, tapi sbb air tinggi jeram sume tenggelam..tapi ombak besar pn challenging gak, smpi kicap pn bleh terjatuh ms rakit masuk ombak..sib baik dia tak paper, aku n che pit kt depan dh cuak je bl toleh kt blakang tiub, kicap dh tak der..ingat dh hanyut di bawak arus, rupa2nya kaki dia sempat sangkut kt tiub, cm dia lambat naik kan badan..
Masa smpi kat tebing pos pulat tu sumer o.k, tapi bila rakit yg tak reti diam, dok nyanyi je (rakit senja)smpi, diorg tak parking btol2, sudahnya rakit diorg hanyut..tak de saper dapat rescue sbb air laju sangat..pastu diorg cuba sedaya upy paut aper yg dekat..tapi cm ader pokok buluh je kat situ, nak tak nak pegang jelah..dah penat berhempas pulas, berjaya jugak diorang naik tebing..
ko penah dgar psl SEWANG tak??tarian org asli.. sblm ni aku tgok kt TV je, tapi mlm tu dapat tgok live n merasa skali bersewang tu..best jugak laa.. menarik..
mlm tu ms dinner aku kuar kan nuklear yg mcm nak mampus karam terpaksa bawak... TEMBIKAI..besar n berat, tapi puas hati sbb sume dapat mkan..pas bersewang n layan gang2 abah jamming, abah wat sesi post mortem, memandangkan tu mlm last kitorg dlm xtvt tu..

DAY 4 : hari ni paling best, sbb hari last..bleh blik umah..hari ni jugak banyak tragedi yg menimpa...perjlnn pg tu mcm biasa..kitorg bertolak dlm kol 11.30..perjlnn 2 jam je utk smpi ke kg star..spnjg p’jlnn tu pemandangan cun giler sbb ader byk bukit batu kapur..kali ni tak dpt wat floating sbb air laju, kang klu wat, seko2 lemas..naye je.. masa dh nak abis zon floating, kat satu selekoh, ader byk sangat rakit yg lalu hampir dgn gua..nak dijadikan cerita, rakit SENJA skali lagi malang..rakit dia ngan rakit danone tersangkut bwh gua..oooiii,aku tengok ngn mata kepala aku, rakit diorg kene tarik ngn arus bwh gua tu, pastu sorang2 terjun dr rakit selamatkan diri dari tersepit kat gua tu..bahaya giler aku tengok situasi tu..berdebar dada, tengok kawan2 terjun dari rakit..sian giler..pastu dak2 yg hanyut tu tumpang rakit belakang..mmg haru insiden tu..sib baik la tak de saper yg injured..
Pastu sume selamat smpi kg. Star..pas kemas n setel bukak tiub, kitorang balik umah abah..mlm tu naik bas kol 8 lebih...lepas salam2 n ucap time kasih kat abah n da gang, kitorang pun balik dengan 1001 kenangan manis..hajar punyer kenangan lg manis, ahaks..

SEKIAN..

___________________
take nothing but memories, leave nothing but footprints...

9 comments:

Karam said...

penat baca laaaa

buboQ said...

aku tulis log ni khas utk member kesayangan aku dan rakan2 yg TAK PERNAH G TUBING seumur idup dia..walaupn dah 2 kali ktorg wat xrvt ni..saper eh dia tu??

sapa tu?x kenai pun...@#@%&#%&*

jeejah said...

hehehehe..hanya 'kengkawan yg mengetahui' je yg kenal...

Karam said...

alalalalalala cian dier... bende dah lepas tu biar la lepas.... macam abah cakap mende yang baik kita ambik bawak balik... mende yang buruk kita biarkan dia hanyut kat nenggiri... betul tak bor? ops, ko tak gi... jadi tak tau la mende ni kan?

joe said...

hehe...
ape2 pon utk pengetahuan yang tak p tuh...
'RAKIT ASTRO' mmg rowks!!
btoi tak sumer?

Karam said...

rok rok gak, takyah nak nyusahkan org... muahahahahha

pakcik said...

rock hape bala sampai masuk dalam gua,tersepit celah buluh...time kene muke cuak gile,dah lepas kerek plak tuh...pigidah!!!

Anonymous said...

haha

katak hijau said...

salam..cm menarik je aktiviti nie...cmne nk dpt contact org berkaitan yg incharge aktiviti nie @ ade link ke...