Monday, February 20, 2006

Log XPDC Tahan `05 - Part I

LOG XPDC TAHAN `05

10/4/05

2100 GMT – Hmmm,semua peserta dah tak sabar nak bertolak ke Merapoh..time ni ramai dah yang berkumpul kat Dataran Melur,port biase berkumpul seblum gi XPDC mane2 ( XTVT legal je la..UG jgn harap!! ). Bertolak kol 12 tgh malam,tp sume kene berkumpul cepat sebab tak mau nanti kelam kabut,nak amik jeket la,nak amik torch lite la, spek itam la,air pillow hape bala sume…memasing dah siap dgn beg memasing yang penuh dgn memacam bende..last check brg2 dibuat,dan lepas sume dah complete,kami berkumpul semula,kali nih dalam bulatan besar plak..time utk amanat..

2200 GMT - Utk amanat, beberapa orang Alumni kolej/Rek spt. Bentan,Kak Jam, Abg Azman Shah (Penasihat Sekretariat) n Pajol (blah la,xnak turun keta..) telah datang. Mamak tak dapat turun.kene jage anak..die kirim salam je. Bentan selaku Bekas Pengarah XPDC Tahan kolej tahun 1999, telah memulakan amanat. Ape yg die cakap tah la, aku dah lupe,banyak sgt….yg aku igt, die ckp ikut arahan guide, n jgn melawan guide atau memandai2, kang x memasal guide buat bodo je kat team kite..itu berdasarkan pegalaman diorang dulu, ade peserta yg buat hal dgn guide, pastu guide xmo tolong dah..pastu Kak Jam plak bg amanat..kak jam ckp jgn la seriau sgt nk gi tahan ni..Tahan tak la susah sgt, n x mudah sgt jugak…ape yg kite lalui,tu la die..berdasarkan cite kak jam, team diorng dulu slalu sampai lewat kt campsite, biasenye malam la…oleh itu, bermacam2 crite yg x best telah dicerite oleh encik kak jam (haru la kak jam, bakpe gi cite,kan dh takut..). Pastu Abg Man plak beramanat…abg man cite ape pun aku dah tak igt, tp biase la,mst kate2 semangat punye..xkan nak bg amanat kasi down lak kan?mmg nak kene baling ngan blok kenanga la jawabnye..heheh..Abg mannnn (seraya mengangkat tgn).

2345 GMT - Bas dah sampai, sumorang dah bagi amanat…skarang time utk naik bas…ramai gile yg mengantar kitorang..bebudak rek ramai, antaranya yg aku igt, Karam (senyap je,pastu ilang…sedih la tu konon..blah la!!!), Kicap,sape lg tah…pastu bebudak floor aku (Canangium) pun ramai yg ngantar..mak aih,time tu rase smangat gile..rase cam nak pi berjuang plak..lepas salam2 sume, doa pun dibaca..abis doa, trus naik bas…atas bas, sume melepek tepi2 tingkap, babai org2 yg kt bawah..maka bermulalah perjalanan sebuah XPDC…

11/04/05

0600 GMT – Ntah bile mase sampainye,aku pun x tau..bukak2 mate je, bas dah ade kat depan pintu gate pejabat PERHILITAN Sg. Relau..awal nak mampos sampai, gate pun x bukak lg…pastu ade la pakgad tlg bukakkan gate, so boleh la bas masuk area pejabat PERHILITAN tu..oleh sebab hari masih awal dan pejabat pun tak bukak lagi, kami telah mengambil langkah drastik dengan memasak megi sebagai sarapan di tengah2 jalan (cam org gile la plak aku rase)..menu sampingan adalah roti gardenia sapu dengan jem stroberi, air nescafe dan air teh o…

0800 GMT – Takde la pukul 8 tepat sgt pun,lapan lebih2 gitu, pejabat Renjer pun dibukak oleh sorang pegawai..aku tgk muke pegawai tu ngantuk je, boring la tu, kene layan `orang2 gile’ nih pepagi…pas die amik dokumen hape bala sume, die suruh sumorang bukak beg n keluarkan segala mak nenek yang ade dalam beg…umak aihhh..penat2 org setting cecantik, die suruh kluakan plak..xpe la, kuarkan je, kang x memasal x dapat naik tahan..beberapa org pegawai telah melakukan inventori terhadap barang2 yang kami bawak..every single thing kene check, even mende2 kecik tu pun!! Alah..aku tgk pegawai tu pun cek lebih kurang je…dah sudah cek, packing balik…pastu kene tunggu Hilux dengan guide plak..diorang blom sampai lagi…Sambil2 tunggu guide, aku lepak ngn sorang brader kat situ..die kate die keje buat platform tempat skodeng binatang2 liar kat dalam hutan tu..aku tanye, x masuk keje lg ke?die kate blom boleh masuk lg, pagi2 nih banyak gajah keluar pi carik makan, kang x memasal kene makan ngn gajah plak kang..aisehmen,pepagi dah kene dengar cite pasal gajah..x best btol la…crite la pasal keindahan alam ke, beburung berkicau riang ke, sungai megalir tenang ke, baru la smangat sikit.
Tak lame pastu guide pun sampai, 2 orang (1 guide utk 12 org,kami ade 19 org). Sorang name Man, sorang name Din. Kecik je diorang duorang nih. Aku penah dengar gak, guide tahan ni sume badan kecik2..mugkin sebab slalu sgt pikul beg berat2 masuk utan kot?Pastu aku tgk haversack si Man, hekelehhh,kalerful gile..dah la koyak sane sini,cam tak tahan je..skali aku tgk brand die..aisehmen, Karrimor ar..ehmm,xleh nak komen..old timer je pakai karrimior ni..respek2….


Baru lepas inventori, tgh tunggu guide

1000 GMT – Dah setel sume hal kat Sg Relau, kami diarahkan menaiki 2 buah Hilux utk dibawa ke starting point, Kuala Juram. Utk ke Kuala Juram, kene lalu jalan tar yang sempit dan berbukit2 x hengatttt…pakcik driver tu bawak laju gile, takut aku..cam naik roller coaster plak. Pastu kat tepi jalan aku nampak signboard gambar gajah,tempat gajah melitas..hehe,curi signboard ni letak kat UPM mesti kelam kabut sumorag ek?

1030 GMT – Kami sampai di Kuala Juram,unload sume barang dari Hilux. Perjalanan td amik mase dalam 25 minit. Lepas sumorang dah siap pi toilet sume, start buat stretching bersungguh2, semangat beb!! Sambil2 tu aku perkenalkan Man n Din pada sume peserta.

1100 GMT – Selepas doa dibacakan, perjalanan pun bermula. Aku tgk guide duorang nih slambe je pakai sandal ngn selipar. Dlm pale otak aku, “Wah, power gile abg nih,pakai slipar je naik gunung”. Rope2nye sebab start2 jln je, dah kene lintas sungai. Diorang malas nk basah2 kasut+stokin ar tu. Yg kitorang ni sume pki kasut, x memasal awal2 dah basah. Banyak sungai kene lintas, lebih dari satu (banyak = lebih dari satu)


Antara sungai2 awal yg dilintasi

1300 GMT – Kami sampai di check point pertama, Kuala Luis, berketinggian 306 meter. Perjalanan sejauh 5 km ini mengambil masa lebih kurang 1 stengah jam, campur tolak take 5, jd 2 jam. Trek utk perjalaan ni boleh dikatakan santai jugak la, x heavy sgt. Kire2nye macam warm up session la. Kami berenti makan tengahari kat sini. Makan megi lagi…30 minit pastu start jalan smula…Kali ni kami menuju checkpoint ke-2, Lata Luis yang berketinggian 558 meter. Perjalanan mengambil masa lebih kurang satu jam. Trek dah nampak aura-aura canak sikit. Peluh dah makin rancak keluar, tp kami steady lg, maklum la,smangat. Manusia yg paling malas masa ni adalah Kak Shhha @ Senja. Ko memang gemok la senja!!!

1430 GMT - Kami tiba di Lata Luis, lepak kejap je, ambik angin…gelak-gelak lebih kurang, amik2 gambar lebih kurang, 1445 GMT, jalan….Hentian seterusnya, Kem Kor. Mengikut cakap Man, kami akan bermalam kat situ.

1600 GMT - Tiba di Kem Kor, campsite pertama. Wah, best gile tempat ni, lapang n dekat ngan sugai. Trek utk ke Kem Kor dari Lata Luis masih lagi dalam kategori santai. Perjalanan dari Lata Luis tak jauh, lebih kurang 2.5km. Kem Kor berada pada ketinggian 750 meter dan masih lagi dilitupi oleh hutan-hutan tebal dan berpokok tinggi.


Kem Kor

Oleh sebab hari masih awal, kami lepak2 dulu, hilangkan penat. Dah rehat lebih kurang, baru la kami pasang 2 bijik khemah dan main tent. Kat sini boleh lagi pakai main tent, sebab kawasan tertutup, lapang dan banyak pokok utk ikat tali main tent. Dah siap setting tempat beradu, baru la start masak, dalam lebih kurang jam 1800 GMT. Sesambil tu ade yang mengambik kesempatan utk mandi. Mandi, jgn x mandi…lepas ni x mandi dahhhh!!!

2000 GMT – Dinner time. Lepas makan, kami berkumpul kat main tent. Man n Din guide pun turut serta berkumpul dengan kami. Utk 1st day ni, kami buat sesi ice-breaking utk guide kenal kami dan kami pun bleh kenal guide, supaya lebih mesra antara kami. Time ni sume memalu lg, termasuk guide skali. So, kemeriahan tu kurang sikit la. Biase la, hari pertama. Dah sudah ice-breaking, Man bagi briefing sikit tentang perjalanan esok. Ikut ckp Man, esok kami akan terus shoot puncak Tahan. Memandangkan perjalanan esok lebih heavy dan jauh dr hari ni, maka Man mengingatkan kami supaya gerak cepat dan jangan main2 mcm hari ni. Perjalanan esok mungkin mengambil masa selama 9 ke 10 jam. Aisehmenn, 10 jam?Satu hari nye jalan tu. Waa..kene bebetul serius nih. Kalu boleh takmo ar buat OT, letih nnt. Dah sudah briefing, kami bersurai. Ade yg trus tido, ade yg lepak borak2 sambil buat air, sambil salai stokin yg basah kat api. Tengah malam tu, Jijah n Senja masak nasik utk dibuat nasik goreng pagi esok.

6 comments:

jeejah said...

mak aih..baru 1st day nye jurney dah panjang mcm gitu..lotih nak membaca..pepe pun, tq sbb postkan log tahan ni..jom wat comeback g tahan..saper nak ituuuut??

joe said...

nk try gak Tahan..
nk rs sjuk kt sn plak..

pakcik said...

jom...repeat Tahan..best woo joe, gile2 nye best,especially bile smpi puncak..ilang sume penat...

buboQ said...

pakcik, pjg gila hang punya post...lain la aku baca...bila dah complete smua part...hehehe

Karam said...

huh huh huh... mengah... mengah... ni log tahan ker, tesis ngko aritu

pakcik said...

heheh..tu baru satu hari..ade 5 hari..hohoh..kene la tulis mcm2 selingan. kalu tulis direct je, boring plak, x rase feel die..